El cristianisme adventista, el respecte (II #Quotidiàiextraordinari)

El cristianisme adventista, el respecte (II #Quotidiàiextraordinari)

L’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona organitza la segona edició del cicle, ja consolidat, “Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses”, durant els mesos de novembre i desembre. Aquest cicle és la continuació del que es va començar l’any passat i té com a eix transversal l’alimentació i la relació amb el menjar de les diverses tradicions religioses presents a Barcelona. És una manera dinàmica de conèixer les diverses creences, mentre s’aprofundeix en una temàtica que, d’una manera o altra, ens afecta a tots i a totes: què mengem i com mengem.

La línia conductora del cicle és la relació entre l’espiritualitat i les pràctiques alimentàries. El cicle, comissariat per Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, es va iniciar amb una conferència en línia, “El dejuni en les tradicions religioses”, a càrrec de Halil Bárcena, i segueix amb cinc entrevistes en vídeo de testimonis convidats que mostren la seva experiència personal respecte als aliments i les creences. A causa de la situació sanitària excepcional, el cicle s’adapta a la nova normativa de seguretat. Aquest any no es poden fer els tastos que es van oferir l’any passat, però les i els protagonistes dels vídeos ens ho faran viure (podeu veure un vídeo resum de l’edició del 2019 aquí). El budisme zen, el judaisme, l’adventisme, el cristianisme ortodox i l’islam són les confessions protagonistes. A més de fer-nos parar atenció i aprendre, ens parlaran de la vinculació de l’aliment amb la seva tradició religiosa, i ens mostraran algunes receptes i menges.

L’Església adventista del setè dia

L’Església adventista del setè dia és una església cristiana protestant a la qual pertanyen actualment uns 18 milions de persones al món*. Va sorgir als Estats Units com a conseqüència de les predicacions de William Miller (1782-1849), que va predir la segona arribada de Crist. La paraula advent, de fet, fa referència a aquesta arribada del Senyor. La referència al setè dia vol subratllar un element distintiu, que és l’estricta observança del dissabte com a dia dedicat al Senyor. Les persones adventistes, doncs, segueixen la Bíblia com a revelació literal de Déu. L’esperança en la imminència de la parusia (retorn triomfant de Jesús) i la immortalitat selectiva (d’aquells a qui Jesús escull pels seus mèrits) són algunes de les creences més importants dels adventistes.

L’Església adventista es va constituir com a tal en un congrés celebrat l’any 1863 i en la seva consolidació hi va tenir un paper clau la figura de Hellen White (1827-1915). En primer lloc, perquè la prolífica obra escrita de Hellen White té un valor molt especial per a l’Església adventista i es considera que els seus textos ajuden a comprendre i interpretar adequadament la Bíblia. D’altra banda, per la seva tasca en l’estructuració de l’església. White va començar a desenvolupar, també, tota una línia de treball que esdevindrà característica dels adventistes: les teràpies de salut i la creació de l’Institut per a la Reforma Sanitària, el primer d’una sèrie de reconeguts hospitals.

Les esglésies adventistes s’han caracteritzat per la seva intervenció en els àmbits de la salut i l’educació. Des de bon començament, l’Església adventista ha posat molt d’èmfasi en la millora de la salut i el benestar de les persones. A escala mundial, l’adventisme ha creat una extensa xarxa d’hospitals i ha desenvolupat tot un programa de reforma sanitària centrat, entre altres aspectes, en la dietètica. L’estil de vida de les persones adventistes està basat en el descans, l’exercici físic, la llum solar, l’aire pur, la nutrició equilibrada, la temprança i l’esperança en Déu.

L’Església adventista del setè dia a Catalunya i Barcelona:

A Catalunya, la presència adventista és tan antiga com la dels primers protestants. L’any 1903 van arribar al port de Barcelona tres joves missioners nord-americans. Es van instal·lar a Sabadell, a la carretera de Barcelona, on van fundar una escola. Poc temps després, ja s’havia format un grup de persones fidels que, més endavant, s’estendria per altres indrets de la Península. El nombre d’adventistes augmentaria de manera, més o menys estable, fins a l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, l’any 1936, que va suposar la disgregació de la comunitat i va forçar-ne un nou inici.

Les persones adventistes van poder superar les dures restriccions en matèria de llibertat de culte i religió que va imposar la dictadura franquista. A Catalunya subsistiria només un grup, a Barcelona, del qual ha sorgit la quasi totalitat d’esglésies en territori català. Actualment, hi ha esglésies adventistes del setè dia arreu de Catalunya vinculades al Consell Adventista de Catalunya, que les representa.

Podeu veure les esglésies d’aquesta tradició religiosa a Barcelona aquí.

Entrevista “El cristianisme adventista, el respecte”

Sandra Patrone de Posse, argentina de naixement, és especialista en menjar saludable i té un màster en salut pública. Molt activa a l’Església adventista del setè dia, és directora del ministeri de salut de la unió espanyola de l’Església. El 2018 va obrir, a Sabadell, el restaurant Beagle, el primer restaurant 100% vegà de Sabadell. Combina aquesta feina amb la de cursos al voltant de l’alimentació saludable i vegetariana. En l’entrevista podreu descobrir el naixement d’aquesta confessió, la vinculació tan ferma amb el tema de l’alimentació, l’educació en el menjar i l’espiritualitat, la història de John Harvey Kellogg (creador dels cereals Kellogg’s) i fundador del Battle Creek Sanitorium, etcètera.

Per experimentar les olors i els sabors de la relació entre el cristianisme adventista i el menjar, trobareu la recepta de patates farcides de bolets amb formatge vegà i salsa de pastanagues i ametlles en el document adjunt.

* https://www.adventistas.org/es/institucional/ 

Arxius adjunts

Comparteix aquest contingut