Islam i taoisme, protagonistes dels “Monogràfics de tardor”

Amb els “Monogràfics de tardor” l’Oficina d’Afers Religiosos ha continuat acostant a la ciutadania conviccions espirituals presents a la ciutat. En aquesta ocasió han estat dues introduccions, a l’islam i al taoisme.

Més de vint conviccions conviuen a la ciutat de Barcelona, algunes de més conegudes o visibles i d’altres amb una vida més discreta. Estudiar les diverses tradicions religioses i anar als llocs de culte, visitar-los i parlar amb les persones que en formen part, permet conèixer de primera mà les comunitats que s’hi reuneixen i valorar-ne l’aportació a la ciutat. Aquestes comunitats configuren la imatge, tan rica, d’una Barcelona dinàmica, complexa i plural. Una de les línies d’acció de l’oficina és donar a conèixer la pluralitat religiosa a la ciutat, i per fer-ho organitza cursos, activitats i sessions informatives.

Els “Monogràfics de tardor” s’han dut a terme els dimecres 16 d’octubre (islam) i 20 de novembre (taoisme). Cadascun ha constat d’una sessió explicativa sobre la tradició religiosa i d’una visita a un centre de culte de la ciutat de Barcelona. L’objectiu d’aquestes sessions i de les visites corresponents ha estat acostar la pluralitat religiosa i espiritual de Barcelona a la ciutadania. D’aquesta manera, es pot prendre consciència de la importància del dret a la llibertat religiosa i emmarcar-ne l’aplicació pràctica (la llibertat de culte) en el context d’una societat en què conviuen persones amb tota mena de conviccions, tant religioses com no religioses.

El monogràfic d’Introducció a l’islam es va fer el 16 d’octubre al Centre Cívic Cotxeres Borrell. Es va parlar del naixement de l’islam, dels seus fonaments, de l’Alcorà i la Sunna, dels Cinc Pilars, del Profeta, del califat, de les celebracions i les festivitats més importants, de les branques doctrinals, i també es va fer una petita pinzellada de la història de les comunitats islàmiques a Barcelona. Tot seguit, es va visitar la mesquita del Centre Islàmic Camí de la Pau, establerta l’any 1996 al barri del Raval, on el seu actual imam va rebre les persones participants del monogràfic i va relatar quin és el dia a dia de la comunitat.

El monogràfic d’introducció al taoisme es va fer el 20 de novembre al Centre Cívic Can Felipa. Durant la sessió divulgativa es van explicar els textos sagrats, la cronologia, el concepte de “religió”, el seu naixement en relació amb la situació històrica de Xina, els patriarques fundadors, la terminologia, la influència del budisme a Xina, les arts marcials, i també es va fer una petita pinzellada de l’establiment del taoisme a la ciutat. Seguidament, es va visitar el Temple Taoista de Barcelona – You Hua Bao Dian, establert l’any 2014 al barri del Poblenou, on la comunitat va rebre els assistents amb un ritual de bons auguris i una explicació de la seva vida al temple.

Una quarantena de persones han assistit als “Monogràfics de tardor” i l’OAR continuarà programant més sessions monogràfiques per a l’hivern amb la voluntat de donar continuïtat a aquest apropament a les conviccions que conviuen a Barcelona.

Comparteix aquest contingut