L’Ajuntament de Barcelona col·labora en la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina d’Afers Religiosos, col·labora en la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, organitzada per cinquena vegada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Enguany tindrà lloc del 15 al 30 de novembre i presentarà 19 pel·lícules i 2 curtmetratges. En total, hi ha previstes 72 projeccions en una quarantena de sales repartides en 16 ciutats d’arreu de Catalunya.

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya és un esdeveniment cinematogràfic anual que reivindica la presència de l’espiritualitat en la cultura audiovisual, fa visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals i contribueix a afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social.

El coneixement i la comprensió de les religions dona claus d’interpretació tan útils com necessàries. Ajudar a trencar prejudicis i fomentar valors com el respecte, la tolerància o el diàleg és una necessitat per garantir la convivència i els drets fonamentals i per millorar la societat. El cinema, i el món audiovisual en general, és una eina molt potent per donar a conèixer una ètica i uns valors transversals que uneixen les diverses tradicions, i alhora per superar els tòpics i les visions tòxiques de l’altre.

Les ciutats que enguany presentaran pel·lícules de la Mostra són: Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Olot, Reus, Sabadell, Salt, Tarragona, Terrassa, Vic i Vilassar de Mar. També cal sumar-hi tots els centres penitenciaris de Catalunya.

A Barcelona diverses entitats i ens públics oferiran projeccions de l’edició d’enguany. La Filmoteca de Catalunya homenatjarà el director de cinema i guionista danès Carl Theodor Dreyer quan es compleixen 50 anys de la seva mort (Dinamarca, 1889-1968). I als Verdi s’opta per una programació més actual, però sense allunyar-se del cinema que aprofundeix en els aspectes de l’existència humana.

En el marc de la commemoració de l’Any Panikkar (Barcelona 1918 – Tavertet 2010), el comitè organitzador de la Mostra ha seleccionat algunes pel·lícules que reflecteixen el seu pensament i que es podran veure en algunes de les sales on se celebra la Mostra. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina d’Afers Religiosos, ha organitzat dues projeccions de La tortuga vermella, un homenatge a la recerca del sagrat en la commemoració de l’Any Raimon Panikkar.

La tortuga vermella és una pel·lícula franconipona candidata a l’Oscar d’animació i immerescudament no guanyadora. Una faula muda sobre la relació de l’ésser humà amb la natura que sorprèn silenciosament. Un nàufrag arriba a una illa d’on intenta escapar infructuosament: una tortuga vermella li ho impedeix. A poc a poc el protagonista es va adaptant a una nova relació més contemplativa i menys invasiva. D’aquest nou estat brolla l’amor inesperat i la vida en comunió.

Les projeccions organitzades per l’OAR tindran lloc:

  • El divendres 16 de novembre a les 19.00 hores al Centre Cívic Pati Llimona. Conduirà la presentació i el col·loqui posterior Ignasi Moreta, comissari de l’Any Panikkar i professor de la UPF.
  • El dimecres 21 de novembre a les 19.00 hores al Centre Cultural Casa Elizalde. Conduirà la presentació i el col·loqui posterior Magda Gregori, periodista, politòloga i redactora en cap de La Mira.

Totes les projeccions programades de la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya aniran acompanyades d’una proposta de cinefòrum per encoratjar la reflexió i el diàleg. Així, hi participaran una seixantena d’especialistes del món del cinema, filòsofs, periodistes, escriptors, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses, que faran la presentació de la pel·lícula i conduiran el debat posterior. Compartir coneixements, opinions i l’anàlisi de l’obra és un dels trets distintius de la Mostra.

Per primera vegada, l’Ajuntament de Barcelona també col·labora en la XV Mostra de Cinema Espiritual amb banderoles penjades a diferents carrers de la ciutat durant tot el mes de novembre.

Podeu seguir tota l’actualitat a les xarxes socials a través de #cinemaspiritcat18.

Més informació

Comparteix aquest contingut