L'OAR present al Dia de la Diversitat 2018: reflexió sobre les creences i els drets humans

Més de 1600 alumnes de 24 centres educatius de la ciutat, han participat del Dia de la Diversitat els matins del 22 al 25 d’octubre a l’Espai Jove la Fontana.

L’any 1948 l’Assemblea General de les Nacions Unides va signar la Declaració Universal dels Drets Humans formada per 30 articles. L’any 2009 l’Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) va proposar commemorar la defensa i la NO vulneració dels drets humans entre els i les joves, arreu de la Comunitat Europea i l’Ajuntament de Barcelona es va fer seva aquesta proposta,  reeditant i ampliant any rere any el Dia de la Diversitat.

El projecte,  organitzat pel Departament de Promoció de la Infància, de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació i amb el suport de l’Agència Europea dels Drets Fonamentals (FRA), ha comptat amb la participació d’entitats de referència de la ciutat en defensa dels drets humans.

És un projecte educatiu adreçat als centres educatius d’ensenyament secundari de la ciutat de Barcelona pel foment, sensibilització i educació en Drets Humans, adreçat a joves estudiants de 12 a 18 anys. Aquesta novena edició del Dia de la Diversitat té doncs la finalitat de, a  través de jocs, dinàmiques, tallers i diferents activitats, donar a conèixer aquests drets, estimular la reflexió  i posar en contacte l’alumnat amb les entitats de referència que hi treballen. Aquesta proposta va néixer amb la intenció d’oferir un espai per fomentar la interacció i el respecte mutu entre els i les joves: diversos/es, diferents i totes i tots iguals en drets.

L’esdeveniment del Dia de la Diversitat d’enguany ha consistit en 4 jornades on les diverses entitats i associacions de la ciutat que treballen en l’àmbit dels drets humans, han ofert tallers als i les  joves participants  amb l’objectiu  de donar a conèixer els drets fonamentals i les actuacions dutes a terme per aquestes entitats i associacions alhora que identificar accions que els i les joves poden dur a terme per lluitar contra la vulneració dels drets humans.

Aquestes jornades es dividien en: tallers de llarga durada, tallers de curta durada i activitats dirigides al professorat.

Per primera vegada  l’Oficina d’Afers Religiosos ha participat en un dels tallers de curta durada sota el títol Coneix les religions. Un taller d’uns 10-15 minuts per avaluar el nivell de coneixement de la diversitat religiosa de l’alumnat i, a la vegada, trencar i desconstruir estereotips i prejudicis associats a diferents tradicions religioses. La resposta dels nois i les noies va ser molt positiva i es van mostrar sorpresos i encuriosits per aquesta diversitat tant present a la nostra ciutat i a vegades malentesa o mal interpretada.

Altres tallers de curta durada amb els quals han participat altres àrees o departaments de l’Ajuntament de Barcelona ha  estat:

  • Videojoc MIST (Missió Internet Sense Trols) de la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat, sobre la identificació de discursos d’odi i contrarestar-los.
  • I tu què i faries? de l’Oficina per la No Discriminació, sobre com detectar i actuar davant de situacions discriminatòries.
  • Joves cronistes de l’Ajuntament de Barcelona, piulades de relat i de reflexió al twitter del Dia de la Diversitat per part de l’alumnat participant.

També s’ha participat amb una activitat per al professorat els dies 24 i 25 d’octubre:

  • Cantants musulmanes: femení i plural, de la Xarxa BCN Antirumors (Programa Barcelona Interculturalitat): desconstrucció d’imatges estereotipades envers les dones musulmanes.

Comparteix aquest contingut