Les mirades diferenciades de Josep Maria Esquirol i Xavier Melloni ens apropen al pensament de Panikkar

Les mirades diferenciades de Josep Maria Esquirol i Xavier Melloni ens apropen al pensament de Panikkar

Quina és la relació entre Déu, l’ésser humà i el món? Es tracta de tres dimensions de la realitat que estan interconnectades i no és poden entendre aïlladament, o bé les hauríem de concebre com a realitats separades? Aquestes i més qüestions, van acompanyar l’espai de diàleg- debat entre Xavier Melloni i Josep Maria Esquirol, conduït per Teresa Guardans.

Més de 200 persones van omplir l’Auditori de la Biblioteca Jaume Fuster, en una tarda marcada per l’enfrontament entre el pensament “cosmoteàndric” de Raimon Panikkar (la Realitat entesa en tres dimensions: còsmica, humana i divina) amb dues de les veus més singulars del pensament català contemporani: Josep Maria Esquirol i Xavier Melloni.

Lola López, Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, va ser l’encarregada d’obrir un acte que reflecteix el compromís amb la difusió del llegat del filòsof, que té com a base fomentar el diàleg intercultural. “La iniciativa, des de l’Ajuntament de Barcelona, per programar un acte com el d’avui obeeix a l’objectiu de promocionar el diàleg, l’intercanvi de sabers des de la igualtat i el reconeixement”. Vivim en la Barcelona de la cruïlla de cultures, del pluralisme religiós. “Volem que Barcelona sigui una finestra al món on tothom pugui mirar i transmetre la seva mirada, independentment del seu origen, religió o cultura”.

I és que, segons va afegir la comissionada, li devem molt a Raimon Panikkar, molt coneixement en matèria intercultural i interreligiosa que va deixar sembrat als seus llibres, conferències, alumnes i seguidors. Era un dels pensadors religiosos que oferia propostes d’espiritualitat que anaven més enllà del model de dogmes, creences i rituals.

Afirmava que la interculturalitat ens interpel·la la nostra manera de viure, la nostra visió de la realitat i la nostra manera de pensar. “És evident doncs, que una actitud de diàleg intercultural només és possible si tenim la disposició de deixar-nos transformar mútuament en el procés d’intercanvi amb els altres que són diversos de mi”, va afegir Lola López.

“Esperem que aquest llegat, rememorat durant el centenari del seu naixement, sigui la llavor d’un esclat en matèria filosòfica intercultural”, va concloure.

Ignasi Moreta, editor de Fragmenta Editorial i Comissari de l’Any Panikkar, va presentar la primera edició en català del llibre Vita e parola de Raimon Panikkar amb el títol “Panikkar per Panikkar”. Es tracta d’una antologia de textos del filòsof elaborada pel mateix autor per acostar-nos als aspectes més rellevants del seu pensament, editada per l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb l’Editorial Fragmenta.

“Panikkar es mereix una confrontació filosòfica com la d’avui. I és que aquest és, entre els actes que hem organitzat dins del marc de l’Any Panikkar, un dels que fa més explícit la voluntat de debatre’l, ja que hi ha moltes confrontacions del seu pensament i és interessant veure els acords i desacords que genera”, va afegir Ignasi Moreta.

En acabar la presentació, Teresa Guardans, filòloga i doctora en Humanitats, professora del CETR, el Centre d’estudi de les tradicions de saviesa, de Barcelona, i centrada en l’estudi de l’àmbit silenciós, va ser l’encarregada de conduir una confrontació filosòfica entre dues de les veus més singulars del pensament actual, Josep Maria Esquirol i Xavier Melloni.

“El debat filosòfic és una oportunitat”. I és que, segons Josep Maria Esquirol, “no es pensa sol, es pensa en diàleg” i, per això, segons ell, el debat amb persones allunyades de la teva posició, és molt fecund.

Xavier Melloni, antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió, va ser deixeble de Panikkar. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, té al mateix temps un ampli coneixement dels textos de les diverses religions. Melloni va iniciar el diàleg explicant la visió Panikkariana del món, entesa com una relació entre allò diví, allò humà i allò còsmic. L’aproximació de Panikkar a aquests elements s’explica com una triada: tres abordatges però una sola realitat. Aquestes tres dimensions de la realitat, segons Panikkar, no es poden entendre de manera separada, sinó que en constant relació es constitueixen com a realitat en majúscules. Aquest punt de partida, es el més essencial i vertebrador del seu pensament.

Josep Maria Esquirol, filòsof i professor de Filosofia de la Universitat de Barcelona, respon a Melloni afirmant que aquesta manera d’entendre la realitat està allunyada de l’experiència quotidiana de l’ésser humà corrent. “L’experiència quotidiana de l’ésser humà no és d’unitat sinó de separació. Existeixen els éssers humans i el món per separat, com a realitats separades, i deixo Déu fora de l’equació per no complicar-ho massa. No sento que el món i els éssers humans siguem el mateix. I és precisament per això que les relacions humanes són tan intenses. Els vincles humans són en tant que som individus diferenciats”.

Melloni respon a Esquirol dient que el pensament de Panikkar no està allunyat de l’experiència sinó que hi posa un gran èmfasi. “La qüestió és el que entenem com a experiència. A Occident estem centrats en l’experiència des del segon ull, l’ull de la raó, el racional. Però existeix també un tercer ull que és l’ull de l’experiència mística, al que es dóna molt més pes a l’Orient. I, afegeix, no podem deixar Déu fora de l’equació perquè és central en el pensament de Panikkar, sense Déu, sense la dimensió divina, tota la resta de dimensions perden el sentit, no se sostenen”.

A això Josep Maria Esquirol respon que Panikkar elabora el seu discurs filosòfic des d’una perspectiva teològica; no des del punt de vista humà. No es tracta d’una filosofia sistemàtica, sinó d’una filosofia il·luminadora i per aquest motiu és tan potent o ens sembla tan potent, perquè parla de coses que estan més enllà de la nostra experiència immediata i quotidiana. Però, afegeix: “Des del punt de vista humà, podem oferir aquesta mirada il·luminada? Jo crec que no”. Esquirol afegeix que existeix una filosofia que tendeix a la confusió. “Una de les claus de la capacitat humana de generar, és la diferenciació. Jo no sóc tu i tu no ets jo i aquesta consciència és importantíssima per respectar-te a tu en tant que altre, en tant que diferenciat”.

Melloni va argumentar que l’interessant del pensament de Panikkar és que tot i entendre la realitat com a interconnectada, això no treu en cap cas la individualitat a cada ésser que en forma part. “No és el mateix dir que A no és B, que dir que A és no- B. És evident que jo no sóc tu i que tu no ets jo però fins i tot en aquesta separació compartim alguna cosa: el fet de ser. Tots dos som, compartim l’existència”.

Aquestes són només algunes de les reflexions que van anar sorgint d’un espai de diàleg- debat que va durar prop d’una hora i mitja. Es va tractar d’una confrontació filosòfica molt fructífera, on les mirades diferenciades, van permetre als i les assistents apropar-se al pensament de Panikkar, des d’una mirada clarament afí (Melloni) i una clarament contraposada (Esquirol).

Informació complementària:

La d’ahir, va ser la darrera activitat de l’any Panikkar, que culminarà, aquest dijous, 2 de novembre, el dia que es compliran 100 anys del naixement del filòsof i teòleg barceloní.

En aquesta diada especial i amb motiu de l’Any Panikkar, l’Ajuntament procedirà a col·locar, a les 11 del matí, una placa en homenatge al filòsof i teòleg a la façana de la seva casa natal, al carrer Rector Ubach 36.

Aquest acte comptarà també amb la presència del Sr. Àlex Pèlach Pàniker, nebot de Raimon Panikkar i patró de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, i del Sr. Ignasi Moreta.

 

Comparteix aquest contingut