Projecció de ‘Mimosas’, d’Oliver Laxe, a la XVI Mostra de Cinema Espiritual

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina d’Afers Religiosos, participa per tercera vegada en la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, organitzada per sisena vegada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Enguany tindrà lloc del 15 al 30 de novembre, amb un cartell que inclou 24 pel·lícules. En total hi ha previstes 76 projeccions en 45 sales de 17 ciutats de Catalunya.

La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya és un esdeveniment cinematogràfic anual que reivindica la presència de l’espiritualitat en la cultura audiovisual, fa visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals i contribueix a afavorir el diàleg interreligiós i intercultural.

Les ciutats que enguany presentaran pel·lícules de la Mostra són: Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mollet del Vallès, Montserrat, Olot, Reus, Sabadell, Salt, Tarragona, Terrassa, Vic i Vilassar de Mar. I també s’hi afegeixen nou centres penitenciaris de Catalunya.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina d’Afers Religiosos, ha organitzat la projecció de la pel·lícula Mimosas, el divendres 22 de novembre, a les 19.00 hores, a la Sala Maria Aurèlia Capmany del Centre Cívic Pati Llimona (carrer del Regomir, 3). L’entrada és lliure i gratuïta.

Novetats de l’edició d’enguany:

En quatre dels set centres educatius de justícia juvenil de Catalunya es projectarà el film Déu meu, però què t’hem fet?, de Philippe de Chauveron. L’escriptor Màrius Serra presentarà l’activitat “La paraula s’agrada” als instituts barcelonins Flos i Calcat i Jesuïtes Casp. També tindrà lloc la segona edició del Premi de Cinema Espiritual de Catalunya, i es durà a terme la Trobada Internacional de Directors de Festivals de Cinema Espiritual: Seminar on European Cinema against Hate. Finalment la Filmoteca de Catalunya seguirà en aquesta edició la pista del llibre de Paul Schrader L’estil transcendental en el cinema: Ozu, Bresson, Dreyer. Després de la retrospectiva de Dreyer de l’any passat, enguany es presenta el cicle “Un mestre: Yasujirō Ozu” (Tòquio, 1903-1963).

Mimosas, d’Oliver Laxe:

Mimosas és una pel·lícula dramàtica del 2016 dirigida i escrita per Oliver Laxe, descrita per ell mateix com “un western religiós”. La pel·lícula es una coproducció internacional de Qatar, Espanya, el Marroc i França. Es va projectar en la secció de la Setmana Internacional de la Crítica, en el Festival de Cinema de Canes 2016, on va guanyar el Gran Premi de la Crítica.

La pel·lícula (en àrab, subtitulada en castellà) relata la història de Shakib, un home que viatja a les muntanyes del Marroc i es troba amb dos bandits d’una altra època històrica que porten el cadàver d’un xeic ancià camí de l’antiga ciutat de Sijilmasa, amb el propòsit de donar-li descans al costat dels seus éssers estimats.

La pel·lícula està dividida en tres seccions, que porten el nom de diverses posicions de l’oració islàmica. El ritme és meditatiu, amb poc diàleg o música. Sembla que retrati dos mons diferents, implícitament de diferents temporalitats: en un s’hi pot apreciar vestimenta moderna, cotxes destrossats, torres elèctriques i vida urbana; i, en l’altre, s’hi mostra vestimenta tradicional, viatges a peu i en ase, focs a terra i deserts.

El director:

Oliver Laxe (París, 1982) és un actor, director i guionista espanyol. El 2010 va guanyar el premi FIPRESCI del Festival Internacional de Cine de Canes per la pel·lícula Todos vosotros sois capitanes, i el 2016 va guanyar el Gran Premi de la Setmana de la Crítica de Canes amb Mimosas. El 2019 ha estrenat Lo que arde, una obra sobre el procés d’abandonament del medi rural a partir de la història d’un piròman.

Presentació i col·loqui posterior a càrrec de

Marc Oliveras, arabista i islamòleg. Professor al departament de semítiques de la Universitat de Barcelona i tècnic especialitzat en tradicions religioses orientals de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona també col·labora amb la XVI Mostra de Cinema Espiritual amb banderoles penjades a diferents carrers de la ciutat durant tot el mes de novembre.

Més informació: http://www.cinemaespiritual.cat/

Podeu seguir tota l’actualitat a les xarxes socials a través de @cinemaspiricat.

Comparteix aquest contingut