“Quotidià i extraordinari, el menjar en les tradicions religioses”

L’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un cicle aquest mes de desembre en què s’explicarà la relació entre l’espiritualitat i les pràctiques alimentàries. Comissariat per Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, el cicle constarà d’una sessió inaugural i cinc sessions de presentació i degustació en què els testimonis convidats ens parlaran de la seva experiència personal amb l'alimentació i les seves creences. L’hinduisme, el judaisme, l’islam, el budisme i el cristianisme catòlic seran les tradicions religioses de l’edició d’enguany.

Menjar és un acte quotidià, però al mateix temps totes les tradicions religioses i espirituals del món han vist en aquesta acció bàsica un aspecte extraordinari que ens vincula amb el més transcendent. El fet que sense alimentació no hi hagi vida i que, per tant, menjar sigui obligat, ha empès la humanitat a dotar aquest gest d’un simbolisme que va molt més enllà de la simple supervivència. Les tradicions religioses faciliten el marc perquè la supervivència esdevingui vida plena i, en conseqüència, han inclòs el menjar en l’aspecte transcendent, carregat de simbolisme. En la diversitat d’aproximacions i cultes sempre hi ha un nexe comú: l’aliment com a pont entre el món terrenal i el diví.

“Quotidià i extraordinari” té com a eix transversal l’alimentació i la relació amb el menjar d’algunes de les tradicions religioses i espirituals presents a Barcelona. És una manera dinàmica de conèixer les diferents creences, a la vegada que s’aprofundeix en una temàtica que, d’una manera o altra, ens afecta a tots i a totes: què i com mengem.

El cicle comença amb una taula rodona sobre alimentació conscient, salut i la relació entre el menjar i les espiritualitats, i es desenvolupa amb una sèrie de sessions en què els testimonis convidats ens parlaran de la seva experiència personal amb l’aliment i les seves creences. En aquestes sessions, a més d’escoltar i aprendre el que ens expliquen, podrem tastar alguns dels plats que hi tenen a veure.

Comissari i presentador:

Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, el 2005 va fundar a Barcelona Oozebap, una entitat dedicada a la difusió d’experiències i reflexions culturals, polítiques i espirituals de l’Àfrica i l’islam. També col·labora habitualment en premsa i des del 2014 escriu setmanalment al Diari Ara sobre espiritualitat i diàleg interreligiós. Igualment, participa en col·loquis i trobades sobre qüestions relacionades amb l’islam i el diàleg interreligiós. Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen Eco-yihad. Apertura de conciencia a través de la ecología y el consumo halal (Bellaterra, 2014), Un islam visto y no visto. Hacia un respeto común (Bellaterra, 2016), Del teu germà musulmà. Cartes d’avui a Charles de Foucauld (Fragmenta, 2017), Tombuctú. Archivos de arena (Árdora, 2017) i el llibre infantil El despertar de l’arbre (Akiara, 2018).

ACTE INAUGURAL:

La sessió inaugural tindrà lloc el divendres 29 de novembre, a les 19.00 hores, a la Sala Maria Aurèlia Capmany del Centre Cívic Pati Llimona (carrer del Regomir, 3), amb el títol  L’alimentació conscient: Orient i Occident. Anirà a càrrec de Dídac P. Lagarriga, comissari del cicle, i hi participaran María Eugenia Manrique, pintora i gran divulgadora dels valors nutricionals, alimentaris i espirituals del taoisme, i Elisabeth Lheure, especialista en diàleg interreligiós i alimentació saludable, i membre de la comunitat bahá’í de Barcelona. Les dues parlaran sobre l’alimentació segons les perspectives d’Orient i d’Occident, respectivament.

  • María Eugenia Manrique és autora de diversos llibres publicats a l’editorial Kairós, com Arte, naturaleza y espiritualidad (2017) i Sabiduría de la antigua China (2019), és també instructora de txi-kung i una gran divulgadora dels valors nutricionals i espirituals del taoisme per aplicar a la vida actual. Ha fet estudis de formació en cal·ligrafia i pintura tradicional xinesa i el 2013 va rebre un reconeixement de mèrit especial a l’Exposició Internacional de Cal·ligrafia i Pintura Xinesa, Museu d’Anshan, a la Xina.
  • Elisabeth Lheure, membre de la comunitat bahá’í de Barcelona, és especialista en alimentació saludable i infantil i en diàleg interreligiós (membre de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional – AUDIR), i coordina un màster sobre alimentació i diversitat religiosa que començarà la tardor del 2020-2021 a la Universitat de Girona.

PRESENTACIONS i DEGUSTACIONS:

Després de la sessió inaugural es faran les cinc sessions amb degustació de menjar en què els testimonis convidats ens parlaran de la seva experiència i de la relació personal entre l’aliment i les seves creences:

  • “L’hinduisme, l’ofrena”: dissabte, 30 de novembre, a les 12.00 hores, al Temple Iskcon de Barcelona (plaça Reial, 12), es farà el primer tast del cicle a càrrec de Gundicha Das, cuiner i professor de filosofia hindú. Té una àmplia experiència en cuina i, banda de cuinar per a grans esdeveniments, dirigeix la cuina del menjador del Temple Iskcon de Barcelona. És autor del llibre El libro de Gundicha y la cocina del bhakti (2019), barreja d’autobiografia, reflexions culinàries i receptes.
  • “El judaisme, la memòria”: dimecres, 4 de desembre, a les 19.00 hores, a la Casa Adret (carrer de Salomó Ben Adret, 6), a càrrec de Mónica Buzali i Eva McGowan, fundadores del projecte culinari Toldot, emmarcat en l’associació cultural Mozaika. La proposta que fan consisteix a gaudir de la cuina jueva per mitjà d’una experiència íntima i privada mentre parlen de la història d’un poble divers, una cuina de cuines que integra, per exemple: el cuscús amb taronja dels jueus del Marroc, el kibbeh dels sirians, les croquetes dels jueus de Birmània, els pastelikos de carn de Salònica o els kreplach de Polònia. Un viatge a través dels sentits des de la proximitat d’una taula, on les cuineres comparteixen les seves històries amb els visitants.
  • “L’islam, la comunitat”: dilluns, 9 de desembre, a les 19.00 hores, al Centre Cultural La Casa Elizalde – Sala Cuina (carrer de València, 302), a càrrec d’Ababacar Thiakh, historiador especialitzat en islam místic al Senegal i col·laborador de Diomcoop, cooperativa d’iniciativa social. Especialitzat en el simbolisme d’alguns aliments en el sufisme i, concretament, de la manera tan particular que la comunitat senegalesa celebra el Ramadà.
  • “El budisme, el vincle”: dissabte, 14 de desembre, a les 12.00 hores, al Restaurant Kailash (carrer de Xifré, 100), a càrrec de Nawang Namgyal, budista tibetà i membre de la família propietària de Kailash, el primer restaurant tibetà de Barcelona. L’establiment adopta el nom de la muntanya Kailash: cada any milers de tibetans arriben a aquesta muntanya des de tots els racons del Tibet per fer el pelegrinatge a peu o bé prostrar-se. La muntanya Kailash és una de les muntanyes sagrades del Tibet tant per al budisme com per a l’hinduisme.
  • “El cristianisme catòlic, la solidaritat”: dissabte, 21 de desembre, a les 10.00 hores, a la parròquia de Santa Anna (carrer de Santa Anna, 29), es farà l’últim tast del cicle d’enguany a càrrec de Victòria Molins, monja catòlica i membre de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Des de fa més de trenta anys es dedica al voluntariat per ajudar persones en risc d’exclusió social, persones recluses, persones drogodependents, com a mestra, entre altres activitats, al barri del Raval de Barcelona. El 2015, com un reconeixement a la seva trajectòria professional i personal en el món de l’educació i la religió, va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Ramon Llull. El mateix any va ser guardonada amb el 32è Premi Internacional Alfonso Comín pel seu compromís amb les persones més desfavorides i excloses. També és autora de diversos llibres i nombrosos articles.

Tota la informació del cicle la podeu trobar en el cartell adjunt.

Totes les sessions de presentació i degustació són gratuïtes però l’aforament és limitat, per tant, se n’ha de fer la inscripció a oar@bcn.cat indicant:

  • Nom del tast
  • Nom i cognoms
  • Adreça electrònica

Comparteix aquest contingut