Sisena edició de la Nit de les Religions a Barcelona (#nitreligions2021)

Sisena edició de la Nit de les Religions a Barcelona (#nitreligions2021)

Els dies 18 i 19 de setembre tindrà lloc la sisena edició de la Nit de les Religions de Barcelona. La iniciativa inclou un programa d’activitats, presencials i virtuals, organitzades per 40 entres de culte i entitats de diferents conviccions que oferiran xerrades, tallers, concerts, representacions i rutes guiades, entre altres activitats.

La Nit de les Religions té com a objectiu principal generar i promoure un espai de trobada, de coneixement mutu i de diàleg entre la ciutadania i les comunitats i entitats religioses i de consciència de Barcelona. Seran dos dies de portes obertes i de diàleg en què participaran quaranta comunitats i entitats de diverses tradicions religioses o conviccions: cristianes de diferents denominacions, musulmanes, jueves, budistes, bahá’ís, hindús, sikhs, i també entitats no religioses, entre d’altres. Com en les edicions anteriors, serà una jornada per conèixer la pluralitat de conviccions, tradicions espirituals i confessions dels veïns i veïnes de la ciutat i interaccionar-hi. L’edició d’enguany, com ja va esdevenir la de l’any passat, s’ha adaptat a la realitat actual, marcada per un context de crisi sanitària arran de la covid-19.

A través del diàleg interreligiós, interconviccional i intercultural, la Nit de les Religions posa en relleu que la pluralitat religiosa enriqueix la identitat de Barcelona i en forma part. La proposta pretén generar un punt de trobada i de diàleg entre la ciutadania de Barcelona i les comunitats religioses i entitats de diferents conviccions. La Nit de les Religions, a més, busca trencar prejudicis i estereotips que són font de diverses formes de discriminació, i promoure els valors de la cultura de la pau.

La iniciativa, que rep el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social La Caixa, l’organitza l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), amb el lideratge del seu grup de joves.

L’acte inaugural serà el mateix dissabte 18 de setembre, a les 12.30 hores, al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. En l’acte, que serà obert a la ciutadania, amb inscripció prèvia, es preveu que hi intervinguin el Tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, la directora de l’Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació La Caixa, Joana Prats, i la presidenta d’AUDIR, Montse Castellà. Seguidament tindrà lloc la taula rodona “Diversitat i ciutadania”, amb la participació de Josep-Lluís Carod-Rovira, filòleg i escriptor, i Laila Karrouch, escriptora i infermera , i conduïda pel periodista David Casals. L’activitat acabarà amb l’actuació de guitarra acústica de Vincent Bottomley, que interpretarà peces musicals meditatives amb un to contemporani.

Francesc Torradeflot, director d’AUDIR, afirma que “les comunitats religioses i entitats de la societat civil han jugat un paper important en el necessari i decidit compromís de la nostra societat amb les persones més vulnerables que han patit les conseqüències econòmicament i emocionalment tòxiques de la crisi de la covid”. I hi afegeix que “la Nit dels Religions és un esdeveniment inclusiu i dialogal que aspira a visualitzar el rostre més humà de les tradicions religioses i conviccions”. A més, “aquesta iniciativa vol ser un espai privilegiat de trobada i de diàleg, que permeti conèixer de primera mà la diversitat de nostre país, lluny dels filtres de les narratives que generen por i desconfiança cap a la diferència”, declara Torradeflot.

Per la seva banda, el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, destaca “la importància que una ciutat plural i diversa com Barcelona tingui un esdeveniment com La Nit de les Religions, una cita anual que, en la seva sisena edició, es consolida com una proposta per donar a conèixer i apropar la diversitat de creences i conviccions presents a la ciutat als veïns i veïnes”. Posa en relleu que aquesta iniciativa “genera espais i oportunitats de trobada i diàleg, trenca estereotips i prejudicis i enriqueix el conjunt de la ciutadania”.

La llibertat de consciència i de culte i el seu reconeixement a la ciutat és fonamental. I perquè la llibertat de conviccions i de consciència sigui veritablement possible cal treballar en el marc de la laïcitat, per tal que totes les cosmovisions i opcions de consciència (religioses i no religioses) convisquin i cooperin en igualtat d’oportunitats. Però més enllà del dret a expressar la fe, les entitats i tradicions religioses i de consciència aporten una riquesa i un valor incalculables a una ciutat com Barcelona. Formen part d’un bé comú, un bé històric, un bé cultural i humà que cal garantir i preservar.

Així, doncs, el 18 i 19 de setembre seran dos dies per descobrir les diferents religions, els cultes i les conviccions de Barcelona. Uns dies per a creients i no creients, per a la convivència i el gaudi.

Totes les activitats tenen un aforament limitat. Algunes activitats requereixen d’inscripció prèvia per poder assistir.

Podeu consultar-ne el programa AQUÍ.

Inscripció per a l’acte inaugural AQUÍ.

Podeu seguir tota l’actualitat a les xarxes a través de #nitreligions2021.

Comparteix aquest contingut