"Una ciutat, moltes veus". Barcelona acollirà una trobada interreligiosa en el marc de la Copa Amèrica de vela

El 26 de setembre, en el marc de la Copa Amèrica de vela, l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i juntament amb el Grup de Treball Estable de Religions (GTER), ha organitzat l’acte interreligiós "Una ciutat, moltes veus. Celebració interreligiosa Copa Amèrica Barcelona". Aquest esdeveniment té per objectiu donar reconeixement i visibilitat a la Barcelona plural, rica i diversa, i també a la Barcelona acollidora i oberta.

..
13/09/2024 - 09:40 h - Interculturalitat OAR

Des de les Olimpíades de 1992, la Copa Amèrica és el segon esdeveniment internacional d’aquesta magnitud que acull la ciutat de Barcelona. Amb motiu dels Jocs Olímpics es va construir el centre Patriarca Abraham, espai on tindrà lloc l’acte que uneix el passat i el present de Barcelona, per tal d’establir un pont entre dos moments crucials de la seva projecció internacional.

La Copa Amèrica és una regata internacional de vela de la qual se celebra la 37a edició aquest any a Barcelona des del 22 d’agost fins, com a màxim, al 27 d’octubre (depenent com es desenvolupi la competició) amb diferents equips d’arreu del món. La competició esportiva està acompanyada de la Regata Cultural, un programa d’activitats amb propostes culturals, artístiques, gastronòmiques, de ciència i d’oci, que convida tota la ciutadania a conèixer i gaudir d’un dels principals esdeveniments esportius del món. Prop de seixanta entitats, institucions i equipaments ofereixen més de dues-centes activitats abans, durant i després de la Copa Amèrica.

En el marc d’una cita internacional de la magnitud de la Copa Amèrica i com a part de la Regata Cultural, s’ha organitzat l’acte “Una ciutat, moltes veus. Celebració interreligiosa Copa Amèrica Barcelona” per donar reconeixement i visibilitat a la Barcelona plural, rica i diversa, i també a la Barcelona acollidora i oberta. El rol que desenvolupen les comunitats i entitats religioses a la nostra ciutat en pro de la justícia social i la cohesió social és, ha estat i serà fonamental. Cal fer evident que les comunitats religioses i espirituals, com d’altres, aporten una gran riquesa patrimonial i cultural i fan de Barcelona una ciutat referent. Un dels objectius de l’acte és destacar i reconèixer aquestes contribucions.

L’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) coorganitza aquesta celebració juntament amb el Grup de Treball Estable de Religions (GTER). L’OAR és un servei municipal de l’Ajuntament de Barcelona que vetlla per garantir el dret a la llibertat religiosa i de consciència a la ciutat, dona a conèixer i facilita el reconeixement de la pluralitat religiosa, i genera i fomenta espais de diàleg i interacció positiva. El pluralisme religiós s’ha integrat com a part de les polítiques d’interculturalitat gràcies al Pla Barcelona Interculturalitat (2021-2030), que, més enllà del compromís per avançar cap a una igualtat real i efectiva de drets, implica també el reconeixement i el respecte de la diversitat cultural i la pluralitat religiosa com un aspecte estructural de la societat que cal tenir present i valorar, i l’objectiu de facilitar la interacció positiva, la generació de vincles, la participació i el diàleg intercultural en condicions d’igualtat. El GTER és una xarxa de confessions religioses que promou la pau i l’harmonia entre les religions, un punt de referència del diàleg pràctic i de treball conjunt entre les tradicions. Pretén exercir una tasca pedagògica per a l’eliminació de prejudicis i estereotips, i busca l’eradicació de la discriminació i de la ignorància. Es proposa també treballar conjuntament a fi que les religions visquin i s’integrin en la societat de manera harmònica i normalitzada. La trobada pretén també reconèixer les destacades iniciatives de diàleg interreligiós que tenen lloc a Barcelona i promoure una major comprensió mútua entre diferents comunitats.

L’acte tindrà lloc el dijous 26 de setembre. Comptarà amb l’assistència de les comunitats i entitats religioses i espirituals de Barcelona, amb persones dels equips participants a la Copa Amèrica, i estarà obert a la ciutadania. L’acte serà bilingüe català/anglès. S’iniciarà amb l’acollida de les persones assistents a l’Hospitality de l’Ajuntament situat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona per al seguiment de la competició (de 14 a 16 h) i continuarà amb la trobada interreligiosa al centre Patriarca Abraham, situat al barri del Poblenou (a les 17 h).

L’elecció de l’espai té també un caràcter simbòlic, tant des del punt de vista religiós com històric, en relació amb els Jocs Olímpics de 1992. El centre Patriarca Abraham fou un espai construït per acollir a esportistes provinents d’arreu del món durant aquell esdeveniment. El seu nom al·ludeix a Abraham com a figura fundacional i comuna a les tres grans religions monoteistes: el judaisme, el cristianisme i l’islam.

“Una ciutat, moltes veus. Celebració interreligiosa Copa Amèrica Barcelona” comptarà amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, i de representants i líders de diverses tradicions religioses i espirituals. La participació de l’alcalde en aquest acte és una demostració tangible del compromís de Barcelona amb la diversitat, la inclusió i el diàleg intercultural i interreligiós, alhora que reconeix la important tasca social de les comunitats religioses i espirituals en la projecció internacional de la imatge d’una ciutat oberta i plural.

La trobada interreligiosa girarà entorn de la reflexió i la música. Persones vinculades a diferents comunitats religioses de la ciutat reflexionaran sobre textos propis de diverses tradicions religioses que s’han inspirat al voltant de la creació, de l’aigua i del mar com a elements simbòlics. L’acte comptarà amb l’acompanyament de diverses peces musicals interpretades per Burruezo & Nur Camerata.

Abans de l’acte interreligiós, les persones assistents podran seguir una jornada destacada de la competició des d’un escenari privilegiat a l’edifici de l’Hospitality de l’America’s Cup, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona de les 14 h a les 16 h. Està previst que tingui lloc la final de la Unicredit Youth America’s Cup, així com l’arrencada de la final de la competició principal, la Louis Vuitton Cup.

UNA CIUTAT, MOLTES VEUS. CELEBRACIÓ INTERRELIGIOSA COPA AMÈRICA BARCELONA

Cal inscripció prèvia (aforament limitat).

  • INSCRIPCIÓ AQUÍ.  Cal fer la inscripció per a l’acte interreligiós (Centre Patriarca Abraham) i, un cop feta, es rebrà un correu electrònic per inscriure’s també a l’acollida a l’Hospitality PRBB, omplint un segon formulari.
  • DIA: Dijous, 26 de setembre
  • HORA:
    • Seguiment de la competició a l’Hospitality del Parc de Recerca Biomèdica (PRBB): 14 h a 16 h. Per raons d’organització, cal arribar a l’Hospitality a les 13.30 h (s’oferirà un piscolabis lleuger. No hi haurà servei de dinar)
    • Trobada interreligiosa al Centre Patriarca Abraham: 17 h a 18.30 h (posteriorment s’oferirà un piscolabis)
  • LLOC:
    • Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB): Carrer del Dr. Aiguader, 88
    • Centre Patriarca Abraham: Carrer de Jaume Vicenç Vives, 6

*** Les persones amb dificultats de mobilitat cal que ho comuniquin en el moment de la inscripció per facilitar el trasllat entre els dos espais (marcant la casella corresponent).

Més informació: oar@bcn.cat 

Segueix-nos! @bcn_interculturalitat @americascup
Comparteix! #UnaCiutatMoltesVeus #bcninterculturalitat #OarBCN #americascup2024