Esteu aquí

Torna

El racisme, el tema central d’una exposició fotogràfica a l’OND

Publicat dj., 22/03/2018 - 14:52

Racisme. Una exposició a l'OND sobre racisme, recull fotografies d'entitats de la ciutat

Hi ha poques raons per pensar que el Dia Mundial per l’eliminació de la discriminació racial, el 21 de març, deixi de celebrar-se en breu. L’article 2 de la Declaració Universal de Drets Humans diu que: “Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició.” Però aquest dret està molt lluny de ser garantit.

Malgrat tot, una diversitat d’actors de la societat civil i de persones treballen tenaçment per la seva garantia. Algunes d’elles, actives a Barcelona, formen part d’una exposició de fotografies sobre el racisme, que s’allotjarà a la planta baixa de la nova seu de l’Oficina per la No Discriminació.

Per exemple, SOS Racisme denuncia en el Dia Mundial per la Discriminació Racial, que Europa no és un bressol dels Drets Humans sobretot per “l’entrada en vigor d’un acord infame entre la UE i Turquia”. Aquesta entitat ha participat amb un treball del  col·lectiu de fotoperiodistes RUIDO Photo.

O la Fundación Secretariado Gitano, que aporta unes instantànies de Jesús Salinas. Al seu web ens parla d’una situació d’” infradenúncia dels incidents discriminatoris a causa de l’assimilació del rebuig per part de les víctimes, el desconeixement dels seus drets, la por a les represàlies i la desconfiança en la resposta del sistema jurídic.”

O ONGs, com NOVACT o Suds, que denuncien diverses polítiques racistes i discriminatòries de l’actualitat, com poden ser l’apartheid a Palestina, i la seva resposta amb experiències de resiliència comunitària de grups de dones, que podem veure a les fotos d’Ester Pérez Berenguer. L’OND també ha convidat la fotògrafa Patricia Bobillo a contribuir-hi amb el seu treball sobre la mateixa temàtica.

Aquesta mostra que romandrà a l’OND fins al 3 d’abril, i es complementa amb diverses fotografies històriques i actuals sobre el racisme, i d’altres de fotògrafs internacionalment reconeguts.

Comparteix aquest contingut