El preu màxim de les mascaretes quirúrgiques és de 60 cèntims

18/11/2020

 

El govern espanyol rebaixa l'import i l'IVA d'aquests productes de protecció, un descens del 35% respecte al preu fixat a l’abril, que era de 96 cèntims.

 

La setmana passada, la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments va revisar el preu màxim de venda de les mascaretes quirúrgiques d'un sol ús i va acordar rebaixar el seu preu de venda a 0'72 euros per unitat, encara amb el 21% d'IVA. Ara, el govern espanyol ha aprovat al Consell de Ministres la rebaixa de l’IVA de les mascaretes del 21 al 4%.

Si se sumen les dues mesures la baixada total del preu de les mascaretes és del 35%: passen dels 96 cèntims màxims fixats a l’abril, als 72 la setmana passada i al voltant dels 60 a partir d’avui.

El nou preu de venda es fixa tant en grans superfícies, com en oficines de farmàcia i venda «online» per garantir la lliure competència per sota del preu màxim fixat i també, per assegurar que l'accés a elles es fa en condicions econòmiques no abusives.

Aquest import màxim de venda queda subjecte a futures revisions per la mateixa Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, l'òrgan col·legiat del Ministeri de Sanitat del qual formen part diversos ministeris i les comunitats autònomes, mentre que el tipus d'IVA superreduït estarà vigent fins al 31 de desembre del 2021.

 

La mascareta quirúrgica: com és i on comprar-la?

Les màscares quirúrgiques són les que acostumem a veure en els ambients clínics. Aquestes mascaretes eviten que les persones infectades puguin transmetre agents infecciosos perquè estan dissenyades per filtrar l'aire exhalat. De fet, quan les portem aconseguim protegir les persones que estan estan al nostre voltant, evitant la dispersió vírica a l’estornudar, tossir o parlar.

A l’hora de comprar-les, recorda que les mascaretes quirúrgiques es poden adquirir empaquetades a qualsevol establiment, però només les farmàcies les poden vendre individualment, garantint unes condicions d’higiene adients que salvaguardin la qualitat del producte.

I sobretot, no oblidis que són només d’un sol ús. No es poden reutilitzar. De fet, per comoditat i higiène es recomana no fer ús de la mateixa mascareta més de 4 hores i cambiar-la sempre que estigui humida o bruta.