L’OMIC participa en el nou curs digital gratuït d’Educació Econòmica

El Curs d’Educació Econòmica del Programa EdEc de l’Ajuntament de Barcelona és un projecte formatiu que neix amb l’objectiu de facilitar eines i coneixements d’economia bàsica a la població, sobretot als col·lectius i famílies més vulnerables. Més de 200 persones usuàries dels Serveis Socials de la ciutat ja han realitzat el curs de manera presencial, però després de la covid-19, l’Ajuntament ha adaptat el curs al format telemàtic i ha posat a disposició de la ciutadania una pàgina web perquè qualsevol persona interessada pugui completar la formació de manera gratuïta.

Amb l’adaptació web del programa, la tinença de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTB posa a l’abast de tota la població una formació que ha comptat amb la col·laboració estratègica de l’Oficina Municipal d’Informació a les Persoes Consumidores (OMIC), Barcelona Activa, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Secot BCN.

 

L’OMIC, informa, educa i assessora

Aquest programa d’Educació Econòmica complementa al servei gratuït d’assessorament en productes financers per a les persones consumidores que s’ofereix des de l’OMIC.

Una bona educació econòmica és la millor garantia d’un consum conscient, racional, segur, i sostenible.

Un consum racional i reflexiu permet planificar quins productes es volen adquirir o quins serveis cal contractar, i comparar-ne les característiques i el preu. D’aquesta manera, s'eviten compres impulsives i poc satisfactòries.

A més, la compra planificada permet controlar les despeses, ajustar-se al pressupost disponible i evitar problemes greus com ara el sobreendeutament.

 

Què inclou el web de l’EdEc?

Al web del projecte d’Educació Econòmica podràs trobar diverses eines per millorar la gestió de l’economia personal i familiar.

Per començar, pots fer servir eines d’autoconeixement com el test de salut econòmica, que t’ajudarà a obtenir un diagnòstic de la teva economia i veure si està sota control i a reflexionar sobre les teves decisions econòmiques.

Un cop fet el test, pots endinsar-te en cadascun dels 8 mòduls que ofereix el Curs Digital d’Educació Econòmica, un recull de formacions especialitzades relacionades amb l’economia personal i familiar que compten amb coneixement teòric, exercicis, qüestionaris i altres recursos d’interès relacionats amb cada matèria. El curs ofereix eines per fer un pressupost, marcar-se objectius d’ingressos, aprendre a prioritzar despeses, evitar el sobreendeutament o pensar en el futur, entre d’altres.

L’objectiu del curs és la millora de la qualitat de vida de les persones, independentment de la seva situació econòmica actual. Més enllà dels coneixements pràctics, es busca estimular l’apoderament de les persones participants davant aquestes qüestions que tant les afecten a elles i a la seva comunitat.

Al web també s’hi pot trobar l’apartat “Informació per la teva butxaca” amb articles i recomanacions per planificar l’economia pròpia, així com diversos testimonis de persones que han participat en el curs.

 

Un programa premiat pel Banc d’Espanya

El Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) han atorgat al Programa d’Educació Econòmica (EdEc) el premi Finances per a Tothom 2020. Les dues institucions reconeixen que té una “especial rellevància” en el context actual, atès que està pensat principalment per arribar als col·lectius més vulnerables. “El curs compta amb un plantejament i una metodologia consistent amb valors com la igualtat d’oportunitats i busca la millora de la presa de decisions i els hàbits financers”, afegeixen.

Consulta aquí el web del Programa d’Educació Econòmica.

 

Enllaços i materials relacionats