Inici » Noticia » Nou impuls pel dret al temps de l’Associació Tempo Territorial

Nou impuls pel dret al temps de l’Associació Tempo Territorial

DRET AL TEMPS. 150 personalitats de l’organització Tempo Territorial a França van signar el passat 23 de maig de 2020 una petició que demana l’impuls i la inclusió del factor temps a les polítiques públiques.

150 personalitats de l’organització Tempo Territorial a França van signar el passat 23 de maig de 2020 una petició que demana l’impuls i la inclusió del factor temps a les polítiques públiques.

En un context de crisi marcat pel Covid-19 el temps ha esdevingut l’eix vertebrador de molts canvis com el teletreball, la descongestió del transport públic en hores punta, la configuració o nova presencialitat en els llocs de treball o el sector serveis. Aquestes mesures transitòries, segons els signataris i degut a l’escenari actual, preparen el terreny per la consolidació d’una nova estratègia global que assentarà les bases de les polítiques temporals. Cal recordar que aquestes ja tenen un recorregut a França i especialment a Itàlia, precursor de les polítiques temporals des de la perspectiva de la igualtat de gènere i l’accés als serveis públics essencials amb el “Temps della Città” de la dècada de 1990.

Actualment les iniciatives com la de Rennes centren el punt de mira en la flexibilitat d’inici i sortida del treball per la dessaturació del transport i, en conseqüència, la promoció d’una mobilitat més ecològica i l’ús de transports alternatius adaptats a les necessitats i característiques de la zona. Les polítiques del temps adapten l’accés als serveis públics i privats mitjançant l’observació dels territoris i la relació establerta entre el temps de treball i el personal, per aquest motiu, les oficines del temps es basen en la metodologia de la transversalitat dels horaris dels serveis, la coproducció de projectes amb la ciutadania i l’experimentació reversible.

L’impuls de les polítiques temporals sorgeixen també per un dret al temps de la mà de la transició social i ecològica juntament amb la defensa d’un model de ciutat que defensi la proximitat lligada a la temporalitat. És per aquest motiu que els signataris de l’Associació Tempo Territorial demanen el compromís dels càrrecs electes municipals i intermunicipals en la consolidació i l’establiment de les polítiques públiques temporals.

Font: Tempo Territorial