Activitat internacional

Ruta Europea del Modernisme

La Ruta Europea del Modernisme és una associació permanent sense ànim de lucre de més de 70 municipis i 60 altres entitats units amb el compromís comú de desenvolupar mecanismes útils i eficients per a la promoció internacional i la protecció del patrimoni modernista.

Fundada i liderada per l'Ajuntament de Barcelona l'any 2000, la Ruta també fomenta la comunicació i l'intercanvi entre els seus membres per compartir experiències de restauració de monuments, de programes de conscienciació pública, d'estratègies de finançament i de desenvolupament d'un turisme sostenible.

Entre d'altres activitats publica coupDefouet, la revista internacional especialitzada en patrimoni modernista que edita l'Institut del Paisatge Urbà i que es nodreix de les col·laboracions desinteressades dels municipis i entitats que integren la Ruta. Aquesta revista, publicada en català i anglès amb un ressò notable en el món de l'art i l'arquitectura a Europa, és considerada un referent indiscutible del Modernisme.

La Ruta també disposa del llibre catàleg Ruta Europea del Modernisme i d'un portal d'Internet on hi ha una galeria fotogràfica del patrimoni modernista de les ciutats i les institucions membres així com també una agenda d'activitats destacades. Al web de la Ruta també us podeu descarregar la revista coupDefouet.

Enllaços relacionats: 

Réseau Art Nouveau Network

Un grup reduït d'institucions de diverses ciutats europees caracteritzades per posseir un patrimoni modernista important ?de Hèlsinki a Barcelona, i de Glasgow a Budapest ? van decidir unir-se l'any 1999 per formar una xarxa europea de cooperació, en resposta a una iniciativa del Departament de Monuments i Emplaçaments Històrics de la Regió de Brusel·les.

Actualment el Réseau Art Nouveau Network està format per 16 ciutats i 6 institucions que promouen activitats de caire acadèmic i pedagògic per a la difusió i l'estudi de l'Art Nouveau amb el suport del programa Cultura de la UE.

La xarxa es caracteritza pel seu caràcter emprenedor i compromès, a més de defensar un enfocament científic rigorós i de vetllar per mantenir informats els professionals i per sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància cultural i la dimensió europea d'aquest patrimoni que tenim tan a tocar.

Enllaços relacionats: 

Associació Internacional de Ciutats i Entitats de la Il·lustració

Barcelona és membre de l'Associació Internacional de Ciutats i Entitats de la Il·lustració, una xarxa que treballa per a la difusió i promoció del patrimoni del segle XVIII.

La Il·lustració va suposar per a Catalunya i per a Barcelona una època de clarobscurs. Les primeres dècades van estar marcades sobretot per l'ocupació militar i per la represió posterior a la derrota en la Guerra de Successió (1701-1714). Tanmateix, aquest període va anar seguit per un altre d'un notable creixement econòmic, que va fer possible la revolució industrial del segle XIX i que ens ha deixat un valuós patrimoni arquitectònic civil, que se suma a les edificacions de tipus militar de la primera època.

De l'esperit de la Il·lustració Barcelona ha heretat la confiança en la raó i en el coneixement, la tolerància i l'optimisme. Bona prova d'això és que ha esdevingut una ciutat de referència internacional en els àmbits cultural, científic i econòmic.

Entre els projectes d'aquesta associació internacional en destaquen la creació d'una ruta cultural que relacioni les ciutats i entitats membres mitjançant exposicions, trobades científiques, esdeveniments acadèmics i turístics així com també la senyalització de monuments del segle XVIII.

Enllaços relacionats: