Recuperem el rellotge de llum de la Via Laietana

Estem restaurant aquest petit paisatge, un rellotge de llum de 1935 ubicat a la Via Laietana, 69.

El rellotge de llum forma part d’un conjunt de dos rellotges gairebé idèntics construïts pel rellotger Juan Cabrerizo per encàrrec de la Banca Rosés, propietària dels edificis davant dels quals hi són els rellotges; l’un al carrer de Rocafort, davant del núm. 2, i l’altre a la Via Laietana, davant la finca núm. 69, com a element publicitari de la companyia. Tots dos són de la mateixa època (1929 i 1935 respectivament).

Estan construïts amb pedra artificial, ferramenta de llautó i discs de vidre glaçat. Marcaven les hores i els minuts amb esferes lluminoses. A la part central, tots dos recreen l’efígie del déu Hermes amb l’escut de Barcelona, que precisament era el logotip d’aquesta banca, que als anys 50 del segle passat va passar a ser el Banco Condal, que no va tenir cura dels rellotges. Amb els anys, es van anar fent malbé per manca de manteniment.

Tots dos rellotges, pràcticament bessons, estan catalogats com a Petits paisatges de Barcelona, un inventari realitzat per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà format per un conjunt d’objectes i detalls que poden ser considerats elements emblemàtics del barri on es troben i, en alguns casos, de tota la ciutat.

El primer rellotge d’aquestes característiques està ubicat al carrer de Rocafort, 2, i es va construir l’any 1929 davant d’un edifici propietat de la banca Rosés, que el va encarregar per a l’Exposició Universal de 1929. Va ser restaurat per l’Institut l’any 2005. És gairebé idèntic al de la Via Laietana, amb diferències en la marqueteria d’ornamentació i la recreació d’Hermes.

El rellotge de Via Laietana és el segon que va construir el mestre Juan Cabrerizo, i es va inaugurar la nit de cap d’any de 1935. Sembla que havia tingut un carilló de fusta amb altaveus al terrat com a reclam publicitari.

A final dels anys 1980, la Conselleria de Governació de la Generalitat es va instal·lar en l’edifici de Via Laietana, 69, i va fer una reparació parcial del rellotge, que va funcionar durant un temps. Anys després, la conselleria va marxar de l’edifici i darrerament es trovaba en estat d’abandó i molt malmès.

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà ha redactat un projecte de recuperació del rellotge i la posta al dia de la maquinària. La restauració es realitza amb els mateixos materials i disseny que l’original, excepte la part de luminotècnia que utilitzarà la tecnologia actual per al seu funcionament, tal com es va realitzar amb èxit l’any 2015 amb el rellotge bessó del carrer Rocafort.