Ràdio Canòdrom vol enfortir els vincles col·lectius davant la pobresa

09/05/2024 - 11:51

«Ràdio Canòdrom» presenta el primer episodi en directe, explorant la importància de la comunitat i el suport mutu davant de l'odi digital. Amb sis veus diverses, aquest pòdcast immersiu se celebra el 24 de maig, en col·laboració de ECAS i la XRCB.

El primer episodi en directe de Ràdio Canòdrom compta amb sis veus que reflexionen sobre la importància dels llaços i les estructures públiques per sostenir les persones en situació vulnerable i lluitar contra l'onada d'odi digital. Aquest pòdcast immersiu i musicat se celebra el 24 de maig i s'emmarca en l'exposició La llar de les absències de ECAS, amb la col·laboració de la XRCB.

En l’actualitat, el 25% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Segons dades recents, Espanya és, de fet, el país europeu on hi ha més inquilins en risc de pobresa per les pujades de lloguer. A més, la bretxa digital actual afecta el 32% de les llars, arribant al 40% d’aquestes on es donen situacions de vulnerabilitat, tal com denuncia aquest informe de la Fundació Ferrer i Guàrdia. En aquest context, en comptes de valorar les estructures socials i les xarxes de suport mutu que donen refugi a les persones en situació de vulnerabilitat, assistim a la naturalització de la presència i contingut de monetitzadors d’odi a les xarxes socials i mitjans digitals. Per què estem desconnectant de la necessitat que existeixi l’estat del benestar? Podem trobar solucions des de la tecnologia de les cures? Entre discursos d’odi, com visibilitzem les xarxes de col·laboració que contribueixen a la creació de la llar col·lectiva?

El pròxim 24 de maig a les 18:30 h adrecem aquesta problemàtica amb «Una llar col·lectiva: propostes per crear refugi davant l’aporofòbia i l’odi digital», una sessió de pòdcast immersiu musicada que coincideix amb les primeres passes de Ràdio Canòdrom i la inauguració de l’exposició La llar de les absències de ECAS. La peça, dissenyada per Domestic Data Streamers amb motiu dels vint anys de la federació, mostra de manera visual què vol dir viure dia a dia sense determinats recursos bàsics per garantir una vida digna.

Trobant refugi davant la pobresa i els discursos d’odi digital

Sis veus es troben per donar forma a un relat coral al voltant dels múltiples impactes de la pobresa materialitzats a través de la idea bàsica de la llar: Pol Andiñach analitza al canal Cuellilargo els discursos d’odi en l’esfera digital; Samu Céspedes és artista no binari, treballadori de la llar i membri de Sindillar; Mar Vidal acompanya a persones vulnerables des de Secretariado Gitano; i Mariona Puigdellívol de ECAS i Montse Santolino de LaFede.cat són part d’organitzacions que treballen per la cooperació internacional, la pau i els drets humans. Un pòdcast conduït per Laura Aznar Llucià, Periodista de CRÍTIC i col·laboradora de TV3 i RAC1. A la música les acompanya DJ TUTU, pseudònim de Gemma Planell, que posa el fil sonor amb la seva manera pròpia d’explicar històries. Com a complement visual, la figura destacada en l’escena artística contemporània, Carlos Carbonell, especialitzat en art col·laboratiu i intel·ligència artificial, aporta una dimensió visual única a aquesta experiència.

Amb el propòsit de combatre l’exclusió social, l’hegemonia mediàtica i la presència creixent dels discursos d’odi en xarxes socials, el pòdcast en directe «Una llar col·lectiva» vol ser un espai d’experimentació on promoure la convivència, l’empatia i el respecte davant les desigualtats que existeixen en la societat. En aquesta llar col·lectiva, no només es promouen la tolerància i el diàleg, sinó que també ens convida a construir un espai on la comunitat trobi refugi i suport mutu davant la pobresa i l’exclusió social per garantir vides dignes.

La llar de les absències

Què falta a la llar d’una persona que pateix pobresa? El pòdcast en directe és una activitat paral·lela a l’exposició La llar de les absències de ECAS, que es pot visitar al Canòdrom fins al 7 de juny. En aquesta instal·lació entrem en una casa simplificada que ens mostra la realitat de la pobresa a través de números i els objectes que hi ha, o que hi manquen.

Es tracta d’una instal·lació que ajuda a generar un espai de diàleg i reflexió físic al voltant dels temes que es treballen als informes d’indicadors socials a Catalunya. A banda de visualitzar de forma física les dades en l’espai, es pot entrar a La llar de les absències i donar la teva opinió: vota, desmenteix el mite, o mira els temes des d’un angle que permeti l’empatia.

L’exposició es pot visitar de forma lliure del 24 de maig al 7 de juny, les tardes de dilluns a divendres de 16 a 20:00 h. A més, s’ofereixen visites guiades per a grups, que es poden demanar a través de activitats@canodrom.barcelona.

La nova Ràdio Canòdrom

El projecte vol obrir un procés per pensar conjuntament amb la comunitat la nova Ràdio Canòdrom amb l’objectiu de ser un far de connexió i expressió de la comunitat dels drets digitals lligada a l’enclavament tecnològic i democràtic que representa el Canòdrom a la ciutat de Barcelona, així com esdevenir llar i servir d’altaveu per la comunitat vinculada a un espai referent en tecnologia i democràcia.

En aquest primer episodi, «Una llar col·lectiva», comptem amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries (XRCB) una plataforma digital per a ràdio, podcàsting i streaming de codi obert per al bé comú. Aquesta emissora i comunitat de projectes radiofònics, és gestionada per la comunitat guifi.net /exo.cat de Barcelona amb el suport del programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona.