#CelebremBCN amb els veïns i veïnes d’orígens culturals diversos

04/09/2019 - 08:08

Diversitat cultural. Calendari anual de les principals festivitats i celebracions organitzades a la ciutat per entitats de persones migrants.

Barcelona es caracteritza per tenir una identitat diversa. Per això, quan el veïnat de diferents orígens i contextos culturals fa celebracions, tota la ciutat està de festa.

La segona edició de la campanya #CelebremBCN visibilitzarà, durant el 2019, la riquesa d’orígens i d’experiències vitals que conviuen a Barcelona. A través d’un calendari en actualització permanent, es recolliran i difondran algunes de les celebracions principals organitzades pels veïns i veïnes d’orígens i contextos culturals diversos.

Aquestes festes, obertes a tot el veïnat, són un espai de coneixement mutu i diàleg intercultural. Són, també, una manera d’exercir drets de ciutadania, com els drets culturals i el dret a la ciutat i a l’espai públic, ja que moltes de les celebracions es desenvolupen als carrers de la ciutat.

Podeu baixar el cartell aquí.

PROGRAMACIÓ DE SETEMBRE

7 DE SETEMBRE DE 2019
DÍA DE HONDURAS 2019
Al Poble Espanyol de Montjuïc (Sants-Montjuïc), de 14.00 a 24.00 h
HO ORGANITZA: Federación de Asociaciones Hondureñas en Catalunya (FAHONCAT) i Asociación Cultural Social de Arte Culinario de Hondures y Amigos en Catalunya
Aquesta festa cívica vol fer visible la idiosincràsia de la cultura hondurenya a partir d’elements molt reconeixedors, com ara la gastronomia, el folklore, la poesia o l’artesania. La música i la dansa seran les protagonistes principals de l’esdeveniment, parant especial atenció a la punta, un gènere provinent de l’ètnia garífuna (una barreja d’afrodescendents i pobles indígenes), que Hondures comparteix amb Belize. Hi haurà també sortejos, l’actuació d’una orquestra de ritmes tropicals i la interpretació de cançons populars, que compartiran un espai de diàleg amb actuacions d’agrupacions de cultura tradicional catalana del Poble-sec.

PROGRAMA
14.00 h. Inici de la fira gastronòmica.
16.00 h. Benvinguda per part de les persones conductores de l’esdeveniment.
17.00 h. Desfilada de tots els grups folklòrics (amb la participació destacada del grup Balam-Kan), l’orquestra Rosa de Abril, els Bastoners del Poble-sec i els Gegants del Poble-sec.
18.00 h Parlament institucional a càrrec de les autoritats presents.
De 20.00 a 24.00 h. Actuacions musicals dels i les artistes convidades: Lester Cano, Rosely, Jorge Valladares i Slim Turcios, entre altres.

+ INFO

8 DE SETEMBRE DE 2019
FESTIVAL DÍA DE BRASIL
Al Poble Espanyol de Montjuïc (Sants-Montjuïc), de 13.00 a 23.00 h
HO ORGANITZA: Diversia
Aquesta onzena edició ofereix una mostra de la cultura brasilera a Barcelona a través d’algunes de les seves manifestacions més representatives, com ara la música, la dansa, la gastronomia i l’art: no hi faltarà el ball en parella del forró, el so de la corda del berimbao en una roda de capoeira (a càrrec del grup Cordão de Ouro) o una degustació d’açaí, fet amb el fruit de la palmera de l’Amazones. L’actuació de l’Escola de Samba Unidos de Barcelona portarà a la cuitat el carnestoltes de Rio de Janeiro, i sonarà la batucada dels grups Batería Confusa i Brincadeira. Per l’escenari principal actuaran en directe Paula Lima (ambaixadora de la samba tradicional en la seva versió més moderna), Banda Trem (una proposta de ritmes bahians, africans i llatinoamericans), Gerlane Lops (artista de samba amb més de 27 anys de carrera) i Filipe Catto (artista multidisciplinari que trenca estereotips sobre la música brasilera oferint una experiència de llum i so), entre altres.

+ INFO

14 i 15 DE SETEMBRE DE 2019
BARCELONA VIVE MÉXICO 2019
Al Poble Espanyol de Montjuïc (Sants-Montjuïc), durant tot el dia
HO ORGANITZA: MEXCAT Associació Cultural Mexicano Catalana
Durant tot el cap de setmana el Poble Espanyol es guarnirà com si fos un poble mexicà d’estil colonial per celebrar la riquesa d’una cultura amb fort arrelament a la ciutat (el 1837 es va instaurar el seu consolat als Porxos d’en Xifré, al pla de Palau). Les ranxeres, les adelitas, els mariachis, el tequila, els tacos o la lluita mexicana no faltaran en una fira que també disposarà d’espai per a activitats infantils (amb pinyates i el taller de maquillatge a l’estil catrina) i exposició d’artesania i vestits tradicionals mexicans.
Una de les novetats d’enguany serà l’agermanament d’una mojiganga de Veracruz, de dos metres i mig d’alçada, amb els Gegants del Poble-sec. Aquesta activitat intercultural s’ha organitzat amb motiu del 150è aniversari de la fundació del barri del Poble-sec i els 500 anys d’existència de la ciutat mexicana de Veracruz.
Com cada any se celebrarà l’aniversari de la independència mexicana amb la cerimònia del Grito.

+ INFO

15 DE SETEMBRE DE 2019
V FESTIVAL INTERNACIONAL DE CULTURA UCRANIANA. UCRANIA FEST
A la plaça del Virrei Amat (Nou Barris), de 12.00 a 20.00 h
HO ORGANITZA: Associació Ucraïnesa Djerelo
Diverses activitats commemoren la independència d’Ucraïna (24 d’agost de 1991) i permeten compartir amb tota la ciutat les tradicions, la música, la moda, l’artesania i la cuina dels veïns i veïnes d’origen ucraïnès.

PROGRAMA
12.15 h. Desfilada de vestits tradicionals ucraïnesos pels carrers del barri (itinerari: av. Meridiana – Fabra i Puig – pl. Virrei Amat).
13.00 h. Parlaments institucionals.
13.25 h. Inici del primer bloc d’actuacions en directe de música i dansa.
15.30 h. Desfilada de moda ucraïnesa moderna i bruses amb brodat tradicional vychyvanka.
De 14.00 a 17.00 h. Partides d’escacs per a infants, mercat d’artesania, tallers infantils, fira gastronòmica (amb plats tradicionals com el borsch i el golubtsi) i concurs de pastissos.
16.00 h. Inici del segon bloc d’actuacions en directe de música i dansa i de la desfilada de moda ucraïnesa (simultàniament s’oferiran tallers de confecció de nines i de pintura decorativa d’ous).
De 18.00 a 20.00 h. Mostra de balls tradicionals ucraïnesos, catalans i de la resta de l’Estat amb invitació al públic present per participar-hi.

21 DE SETEMBRE DE 2018
FIESTA DE LA INDEPENDENCIA DE CHILE
A l’Estació de França (Ciutat Vella), de 16.00 a 24.00 h
HO ORGANITZA: Asociación Sociocultural Chilena Neruda
Enguany es compleixen 21 anys des del primer cop que la comunitat xilena va celebrar la seva festa pàtria a Barcelona. En aquest temps s’ha consolidat una jornada festiva oberta que conjuga la diversitat cultural d’aquest país andí amb el caràcter divers de Barcelona. Durant tota la tarda se succeiran els tallers infantils, el folklore, la degustació gastronòmica amb plats típics com les empanades xilenes i l’actuació de grups musicals en directe.
Durant la jornada hi haurà un espai de micròfon obert per a qui vulgui recitar poesia de Pablo Neruda. No hi faltaran els balls tradicionals com el pie de Cueca, el corrido de tres cuecas o el ball de rapa nui (illa de Pasqua de la Polinèsia). A mitja tarda actuarà una orquestra de música llatinoamericana que serà el preludi de diversos sortejos i de les actuacions musicals que clouran la jornada.