La participació ciutadana, element clau per a la construcció de ciutats més democràtiques

30/11/2018 - 15:07

Debats. La XVIII Conferència de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa aplega a Barcelona més de sis-cents participants de tot el món.

La trobada anual de l’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa, celebrada al Mercat de les Flors els dies 25, 26 i 27 de novembre, ha aplegat participants de més de trenta-cinc països i ha abordat els principals reptes de la democràcia des de l’àmbit local.

Els límits competencials de les institucions a nivell local, la necessitat de generar mecanismes de participació amb perspectiva de gènere i que tinguin cura de la diversitat cultural o la incorporació de la participació com a mecanisme transversal en l’acció de govern, han estat alguns dels elements centrals dels debats.

La Conferència inaugurada dilluns per l’alcaldessa, Ada Colau, ha aplegat experiències de tot el món que han pogut posar en comú les potencialitats d’incorporar fórmules de participació en la construcció de les ciutats, amb l’objectiu d’ampliar el marc tradicional de la democràcia representativa.

Les experiències de ciutats com Grenoble, Montreal, Mèxic DF, Dakar o Valladolid, entre moltes altres, han posat de manifest que, més enllà dels resultats, la participació ciutadana és un valor per si mateixa, ja que permet un desenvolupament integral tant a nivell individual, com comunitari.

La Conferència va acabar dimecres amb la celebració de la tercera edició de les JAM i la sessió de Ciutats Democràtiques BCN, on es van presentar les millores de la plataforma Decidim, de la qual s’ha dotat la ciutat de Barcelona per explorar les possibilitats de la participació en entorns digitals.La XVIII Conferència Internacional de l’OIDP vol ser un espai de trobada, intercanvi i debat per fer créixer el rol de les ciutats com espais de decisió i participació de proximitat, que permeten aprofundir en una nova cultura democràtica demandada per una societat cada dia més complexa.