Montjuïc, un parc per a Barcelona

30/01/2019 - 13:21

Urbanisme. Veïnat, col·lectius i equipaments de la muntanya i els barris del voltant han tancat un procés participatiu en què s'han posat les bases del #futurMontjuïc.

El Pla d'Actuació del parc de Montjuïc s'està redactant amb les aportacions que hi han fet al llarg del 2018 els tècnics de diferents àrees municipals implicades i els operadors dels equipaments presents a la muntanya, així com ciutadans i entitats del teixit veïnal dels barris limítrofs de la Marina, la Font de la Guatlla, la Satalia i tot el Poble-sec. El procés participatiu, que es va tancar dissabte passat amb una jornada de debat al CaixaFòrum, ha recollit 232 propostes de mobilitat, seguretat, sostenibilitat i dinamització sociocultural de la muntanya.

Les mesures que formaran l’estratègia vetllaran per la preservació del verd i la biodiversitat de la muntanya de Montjuïc i la seva funció de pulmó de la ciutat. Es treballarà també en un model de gestió equilibrada dels actes que es desenvolupen a l’entorn de la muntanya, i per potenciar els usos dels equipaments existents en aquest àmbit, des de l’Anella Olímpica i altres instal·lacions esportives fins a les instal·lacions culturals. La millora de la mobilitat i la seguretat de Montjuïc també s’abordarà per facilitar la connexió dels barris i el dia a dia dels nuclis urbans de l’entorn.

L’elaboració del pla es farà d’acord amb els plantejaments, els criteris d’ordenació i els usos establerts per la modificació del Pla general metropolità vigent en aquest àmbit, aprovada l’any 2014. També es manté i, de fet, s’ha reactivat el Consell del Parc com a principal òrgan de participació a partir del qual s’haurà d’articular la futura governança de Montjuïc.

El veïnat, clau per definir el nou pla

El veïnat i les entitats van celebrar dissabte, 26 de gener, la jornada de cloenda per debatre al voltant del pla d’actuació. Durant els darrers mesos s’ha dut a terme un procés participatiu per contrastar i recollir propostes i redactar el full de ruta que incorporarà necessitats, usos i demandes dels veïns i veïnes, col·lectius, equipaments i institucions de l’entorn de Montjuïc i de la ciutat.

El procés s’ha desenvolupat especialment en els barris de Sants-Montjuïc propers a la muntanya, com el Poble-sec, la Font de la Guatlla i la Marina, però, alhora, ha tingut una mirada de ciutat, ja que Montjuïc és un emplaçament singular i estratègic per a Barcelona pel seu interès natural, pels equipaments i instal·lacions que acull i pel simbolisme en l’imaginari col·lectiu.

Durant el procés s’han celebrat debats i sessions monogràfiques, temàtiques i amb col·lectius específics, i també ha estat obert a la plataforma decidim.barcelona. En total, s’han recollit 232 propostes que es consideraran en l’elaboració del pla d’actuació, i que giren al voltant de diferents eixos:

  • Potenciar l’activitat comunitària de Montjuïc.
  • Recuperar la muntanya com a gran pulmó verd de la ciutat.
  • Optimitzar-hi la mobilitat.
  • Un parc protegit, que vetlla per la seguretat de les persones.
  • Un parc inclusiu per a persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda.
  • El foment del debat per definir el governament del parc.

Ara, el Govern municipal, a través del Districte de Sants-Montjuïc, Ecologia Urbana i els operadors municipals que treballen en l’àmbit de Montjuïc, començarà a elaborar una proposta concreta de pla d’actuació per al mes de març.