Participació i cultura: l’exemple del Teatre Arnau

21/05/2019 - 17:30

Participació. La recuperació del Teatre Arnau, liderada per nombroses entitats i col·lectius culturals i veïnals

La recuperació del Teatre Arnau, situat a l’avinguda Paral·lel, s’ha canalitzat a través de l’impuls d’una iniciativa ciutadana i un procés participatiu, liderat per nombroses entitats i col·lectius del barri del Poble-sec.

Amb l’objectiu de recuperar l’últim teatre de barraca del Paral·lel, el grup impulsor de Recuperem el Teatre Arnau, va promoure un procés participatiu que permetés establir els usos que se’n faria de l’espai, un cop adquirit per l’Ajuntament de Barcelona.

Entre l’octubre de 2016 i el desembre de 2017, els principals actors culturals i veïnals de la ciutat, i especialment dels barris de Poble-sec, Raval i Sant Antoni, van definir quina seria la missió del nou Teatre Arnau i quin tipus d’activitat hi tindria lloc.

El resultat d’aquest any de treball conjunt entre sector cultural, veïnat dels barris propers i Ajuntament ha estat la concreció d’un projecte en el qual es trobaran arts escèniques, comunitat i memòria històrica, a través d’un model de gestió comunitària i de l’economia social.

Durant el temps que l’espai està en obres i no sigui habitable, Recuperem l’Arnau ha cristal·litzat en un nou projecte cultural de la ciutat: l’Arnau Itinerant, un espai escènic gestionat col·lectivament i de manera nòmada, que ha desplegat tres projectes interdisciplinaris en el seu primer any de vida: un arxiu de memòries i dos espectacles teatrals: C/ Hospital amb St. Jeroni de la Cia. Blanca Roto i L’espectacle comunitari (en construcció)!, una producció col·lectiva que va poder veure’s el desembre de 2018 sobre l’escenari d’El Mercat de les Flors.