Montjuïc prioritza les actuacions per connectar amb els barris de l’entorn

06/11/2019 - 14:21

Montjuïc. Millorar la mobilitat, reduir les molèsties de l’activitat a la muntanya i incrementar-ne la dimensió veïnal, eixos destacats del Pla d'Actuació de Montjuïc 2019-2029.

El Consell de Montjuïc, format per un centenar d'organitzacions i entitats vinculades amb la muntanya i els barris de l’entorn, ha presentat el Pla d'Actuació que marcarà el futur del parc durant la propera dècada. Aquest pla, construït sobre la base del verd i la biodiversitat del parc de Montjuïc i la seva funció de pulmó de la ciutat, s'ha elaborat en base a les 232 propostes fetes per entitats i ciutadania durant el procés participatiu del 2018.

Les prioritats immediates a la muntanya de Montjuïc passen per millorar, en primer lloc, la mobilitat i l’estudi de les conseqüències de les pluges intenses que han caigut els darrers mesos a la ciutat. Alhora, se seguirà treballant, d’acord amb els diferents agents que operen a la muntanya, en una reducció del nombre i de les afectacions a nivell de soroll dels esdeveniments que poden limitar l’accés a certs espais, com l’avinguda de la Reina Maria Cristina i els jardins de Joan Brossa.

Actualment, l’Ajuntament està treballant en la mitigació de l’impacte de futurs aiguats, com els que hi va haver aquest estiu, que van afectar principalment l’entorn de Can Clos, al barri de la Marina, especialment algunes plantes baixes d’edificis d’habitatges. Les línies principals d’actuació en aquest àmbit passen per revisar l’eficàcia del sistema de drenatge i l’estabilització de les terres, combinada amb nous sistemes de drenatge urbans més sostenibles.

Quant a mobilitat, es durà a terme una tasca de permeabilització dels itineraris per a vianants a la muntanya, obrint espais i equipaments tancats que dificulten la mobilitat, i se’n recuperaran els camins històrics per millorar la deficient connexió amb els barris de la vora. Les prioritats en matèria de mobilitat també inclouen la millora de l’ordenació dels autobusos de turistes que visiten la Font Màgica, després de l’aprovació en el mandat passat de la taxa d’estacionament, que ha contribuït a reduir la congestió i circulació d’autocars.

232 propostes fruit d’un procés participatiu

Per promoure el debat ciutadà al voltant del pla d’actuació, l’Ajuntament va impulsar fa un any un procés participatiu per recollir, contrastar i debatre propostes per al full de ruta. El pla incorpora, doncs, les necessitats, els usos i les demandes dels veïns i veïnes, i de 133 entitats, col·lectius, equipaments i institucions de l’entorn de Montjuïc i de la ciutat, especialment dels barris del Poble-sec, la Font de la Guatlla i la Marina.

Les sessions de debat presencials al territori i amb tots els agents interessats també es van anar recollint al web municipal de participació ciutadana Decidim.Barcelona, on ara es pot consultar tot el procés i descarregar el llibre del Pla d’Actuació del Parc de Montjuïc 2019-2029. Per seguir millorant la comunicació amb els barris limítrofs i amb tota la ciutat de l’activitat que es fa a la muntanya, una de les mesures que també es duran a terme properament és la creació d’un web específic sobre Montjuïc.