El pont del carrer de Santander tindrà projecte executiu de reforma a finals d'any

08/01/2020 - 15:33

Participació. Es tracta de la primera iniciativa ciutadana en matèria d’urbanisme que es debat al consistori

El darrer plenari del Consell Municipal va aprovar la construcció del pont al carrer de Santander, al barri de la Verneda i la Pau. És una proposició presentada per iniciativa ciutadana, que preveu el reglament de participació del 2017.

El Consell Municipal va aprovar per unanimitat en la sessió plenària del 20 de desembre una proposta d’iniciativa ciutadana perquè el Govern municipal comenci els tràmits per aprovar el projecte de construcció d’un pont al carrer de Santander i la reforma del tram del mateix carrer que va del pont a la rambla de Prim.

Aquesta iniciativa, que dos dels promotors van defensar davant dels regidors i regidores, es va poder presentar en aquella sessió plenària mercès a les 4.458 signatures vàlides que s’havien recollit per demanar-ne la rehabilitació, seguint el que estableix el Reglament de participació ciutadana, aprovat l’any 2017.

Coneix els detalls del procediment que s’ha seguir
per presentar la iniciativa a la
Guia pràctica de la participació ciutadana a Barcelona

El regidor de Sant Martí, David Escudé, va agrair la implicació del veïnat i va explicar que aquest pont suposarà un pas perquè els barris de la Verneda i la Pau i de Sant Martí de Provençals passin a ser “una nova centralitat” per a la ciutat.

De la seva banda, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va celebrar la iniciativa per a una zona que en els darrers anys s’ha convertit en un nou epicentre de recepció de mesures per part del consistori.

Un nou pont accessible, segur i compartit

La iniciativa s’ha impulsat a través de la comissió promotora, que està formada per l’Assoc. de Veïns i Veïnes Sant Martí de Provençals, l’Assoc. de Veïns i Veïnes Trajanaverda, l’Assoc. de Veïns La Palmera Centro, AVV La Pau i l’AVV Verneda Alta.

Des de fa temps, reivindiquen que aquest pont, que resol el pas de les vies del tren de la costa i que comunica Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, és una estructura inapropiada pel pas dels vehicles pesats que l’utilitzen i obliga als vianants a utilitzar una passera metàl·lica no adaptada i de difícil accés.

Per això reclamen una intervenció radical per fer un nou pont accessible, segur i compartit amb persones, vehicles i bicicletes. Aquesta acció també afavoriria la comunicació entre els districtes de Sant Martí i de Sant Andreu.

La plataforma decidim.barcelona, en auge constant

La del pont de Santander és la segona iniciativa que permet, a més de la signatura presencial, la signatura digital a través de decidim.barcelona.

De fet, ja són més d’un centenar les ciutats, institucions i entitats que utilitzen la plataforma adaptada a les pròpies necessitats, tant a Catalunya, com a l’Estat espanyol i arreu del món.

L’ús expansiu de Decidim, de naturalesa absolutament oberta i de programari lliure, també permet evolucionar, adaptar i millorar constantment la plataforma, i aquests factors ajuden a garantir la qualitat democràtica dels processos participatius.