Una nova iniciativa ciutadana reclama la construcció del pont del carrer de Santander

15/05/2019 - 11:06

Participació. Aquesta és la segona iniciativa que permet, a més de la signatura presencial, la signatura digital a través de Decidim Barcelona

Es posa a prova a la ciutat una nova tecnologia per permetre que els promotors d’iniciatives ciutadanes puguin recollir signatures per via electrònica a través de la plataforma digital Decidim Barcelona.

Aquesta iniciativa ciutadana té l’objectiu de presentar a l’Ajuntament de Barcelona les 3.750 signatures vàlides necessàries per presentar al Plenari del Consell Municipal de Barcelona una proposta per aprovar la construcció d’un pont al carrer de Santander i la reforma del mateix carrer en el tram des del pont fins a la Rambla de Prim.

Es tracta de la segona iniciativa que permet, a més de la signatura presencial, la signatura digital a través de Decidim Barcelona. La prova pilot es va fer fa un mes i aquest tecnologia ja es pot utilitzar a tots els tipus d’iniciatives ciutadanes que es poden impulsar a Barcelona segons el Reglament de participació ciutadana de la ciutat.

S’ha impulsat a través de la comissió promotora, que està formada per: l’AVV Sant Martí de Provençals, l’AVV Trajanaverda, l’Associació de Veïns la Palmera Centro, La Pau AVV i l’AVV Verneda Alta.

Des de fa temps, reivindiquen que aquest pont, que resol el pas de les vies del tren de la costa, és una estructura inapropiada pel pas dels vehicles pesats que l’utilitzen i obliga als vianants a utilitzar una passera metàl·lica no adaptada i de difícil accés.

Per això reclamen una intervenció radical per fer un nou pont accessible, segur i compartit amb persones, vehicles i bicicletes. Aquesta acció també afavoriria la comunicació entre els districtes de Sant Martí i Sant Andreu.

Com signar digitalment al web Decidim Barcelona

Per donar suport de manera digital a les iniciatives ciutadanes cal registrar-se al web Decidim Barcelona, mitjançant un usuari i una contrasenya, ser major de 16 anys i estar empadronat o empadronada a Barcelona.

Com a primer pas per a la verificació, s’hi afegeix un número de telèfon mòbil que servirà per poder rebre un codi de confirmació en forma de SMS, necessari per poder firmar i desar les dades. Un cop s’hagi introduït el codi de confirmació, es procedeix al procés de verificació que es fa contra el padró i requereix introduir diversos camps: el NIF, el NIE o el passaport, el codi postal i la data de naixement.

Un cop el ciutadà o la ciutadana s’hagi autenticat al web i s’hagi validat contra el padró, ja pot signar la iniciativa ciutadana. Per formalitzar la signatura només ha d’introduir el codi de verificació que hagi rebut al mòbil, que és únic per a cada iniciativa, i proporcionar novament les seves dades personals.

La plataforma Decidim, en auge constant

Actualment ja són més d’un centenar les ciutats, institucions i entitats que utilitzen la plataforma Decidim adaptada a les pròpies necessitats, tant a Catalunya, com a l’Estat espanyol i arreu del món.

L’ús expansiu de Decidim, de naturalesa absolutament oberta i de programari lliure, també permet evolucionar, adaptar i millorar constantment la plataforma, i aquests factors ajuden a garantir la qualitat democràtica dels processos participatius.