Convenció Les veus de les persones grans

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

La Convenció Les veus de les persones grans, que té lloc cada 4 anys des del 2003, és el principal espai de participació, debat i reflexió de les persones grans de la ciutat, que organitza l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i promou el Consell Assessor de la Gent Gran. El principal objectiu és fer balanç de la feina feta i formular propostes de futur. Està oberta a la participació de totes les persones de 60 anys i més de la ciutat, així com a professionals, investigadors/es, persones expertes en l’àmbit de l’envelliment i d'altres persones que hi tinguin interès.

La 6a Convenció Les Veus de les Persones Grans, enfocada en ampliar la participació, té lloc entre el setembre de 2022 i el març de 2023, amb el lema "Participem per garantir drets. Vine i fes-te sentir"

La jornada de síntesi de la Convenció va tenir lloc el matí del 21 de març a l'Auditori ONCE. En podeu consultar el programa. També podeu consultar els següents documents:

I visualitzar els següents vídeos:

Podeu trobar tota la informació de la 6a Convenció Les Veus de les Persones Grans a decidim.barcelona/convenciogentgran i veure un video amb el resum de les activitats.

En el marc de la 6a Convenció, el Consell Assessor ha participat en la co-creació del curtmetratge "A la bretxa" que aborda molts dels temes centrals que s'han tractat com ara la soledat no volguda, la bretxa digital i l'edatisme. Aquí podeu veure el tràiler i el curtmetratge.

També va ser projectat en l'edició de 2023 de La Gran Pantalla Festival Internacional de Cine de les Persones Grans de Barcelona, als Cinemes Girona.

Grups: 

Altres edicions de la Convenció Les veus de les persones grans

A continuació trobareu el recull de les cinc edicions anteriors de la Convenció amb tota la informació relacionada existent (documents, imatges, etc.).

 

V Convenció “Barcelona, una ciutat per a tota la vida” (2019)

L'anterior Convenció va tenir lloc els dies 5 i 6 de març de 2019 a l'Auditori AXA sota el lema “Barcelona, una ciutat per a tota la vida”.

Aquesta 5a edició va anar precedida per un ampli procés participatiu, vehiculat a través de tres fòrums sobre protecció social, cultura de la cura i diversitat i vida quotidiana, que va comptar amb les aportacions de persones grans dels consells, entitats i equipaments dels districtes.

El contingut que va vertebrar la 5a Convenció està vinculat a temes clau com la recuperació dels drets socials perduts, l’establiment d’una aliança entre generacions, la lluita contra la solitud no volguda i la difusió dels drets i llibertats de les persones grans, així com el desplegament del Compromís per l’amigabilitat de la ciutat amb les persones grans, en el marc de l’Estratègia sobre canvi demogràfic i envelliment: una ciutat per a tots els cicles de vida 2018-2030.

En els espais participatius de la Convenció es van treballar també nous enfocaments i reptes per un envelliment amb drets, dignitat i participació, amb l’objectiu de generar propostes sobre com abordar les qüestions identificades i què poden fer les persones grans al respecte.

Conclusions de la 5a Convenció Les veus de les persones grans

Programa de la 5a Convenció Les veus de les persones grans

Vídeos 5a Convenció Les veus de les persones grans

Imatges de la 5a Convenció Les veus de les persones grans: 5 de març

Imatges de la 5a Convenció Les veus de les persones grans: 6 de març

Imatges dels Fòrums participatius cap a la 5a Convenció Les veus de les persones grans

Notícia: Primera jornada de la 5a Convenció Les veus de les persones grans

Notícia: Segona jornada de la 5a Convenció Les veus de les persones grans

IV Convenció “Protagonistes de la ciutat” (2015)

"Persones grans protagonistes de la ciutat" va ser el lema de la IV Convenció Les veus de les persones grans. Aquest protagonisme de les persones grans en la vida social i política de la ciutat venia d’un extens recorregut que anava de les anteriors Convencions a la participació de les persones grans en el procés d'elaboració del Pla municipal per a les persones grans 2013-2016.

Els àmbits de treball de la IV edició de la Convenció que va tenir lloc els dies 2 i 3 de febrer i del procés participatiu i de preparació desenvolupat a la tardor del 2014, posen de relleu l'abast i contingut abordat:

- Persones grans protagonistes actives a la ciutat.

- Persones grans, amb benestar i la salut.

- Persones grans, amb igualtat i bon tracte.

- Persones grans en la vida quotidiana.

Sintesi de la IV Convenció

Conclusions i propostes de la IV Convenció

Projectes i experiències presentats a la IV Convenció

Conferències participatives i de preparació

Informe de resultats del procés participatiu

Vídeo resum de la IV Convenció

Vídeo conferència inaugural del Dr. A. Kalache “Cap a un nou paradigma de l’envelliment”

Vídeo conferència cloenda de la Sra. Pilar Rodríguez de Fund. Pilares “Les noves persones grans”

Vídeo Taula rodona: “Receptes de la societat del benestar”

Vídeo Taula rodona: “Cap a un horitzó sense persones grans maltractades”

Vídeo resum de les Conferències participatives

Imatges de la IV Convenció

III Convenció “Construïm una ciutat per a totes les edats” (2011)

Amb el lema "Construïm una ciutat per a totes les edats", els dies 2 i 3 de març va tenir lloc a Barcelona la III Convenció "Les veus de la gent gran", una iniciativa promoguda el Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona i els Consells i les Comissions de Gent Gran dels districtes de la ciutat.

La convenció va ser un espai de participació de la gent gran que va permetre recollir, estructurar i valorar els resultat dels treballs realitzats i adoptar estratègies i compromisos de futur a l'entorn d'àrees claus per a les persones grans de la nostra ciutat.

L'eix central dels treballs va ser el projecte "Barcelona ciutat amiga de la gent gran", actuació impulsada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l'objectiu que les ciutats adaptin el seu entorn i els seus serveis per a què les persones grans visquin amb seguretat, mantinguin la seva salut i participin activament de la vida de la ciutat. Una iniciativa que aborda plenament els dos principis orientadors del programa de Participació i Gent Gran sorgits de la Convenció de l'any 2007: l'envelliment actiu i saludable i una gent gran implicada en la construcció de la ciutat.

Conclusions de la III Convenció

Construint Agenda / Programa “Barcelona, ciutat amiga de la gent gran”

Declaració del CAGG sobre la situació econòmica de la gent gran

Gent gran i mitjans de comunicació

Dossier: Experiències gent gran

Document obert de drets i llibertats de la gent gran 2011

Barcelona amigable amb les persones grans

II Convenció Les veus de la gent gran de Barcelona (2007)

La II Convenció Les veus de la gent gran va ser un gran acte ciutadà que va representar la culminació i la plasmació dels treballs realitzats en el marc del programa de treball Participació i Gent Gran 2004-2007 "Una gent gran implicada en la vida de la ciutat", per part del Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona (CAGG) i els deu consells i comissions dels districtes de la ciutat de Barcelona.

Això va suposar un avenç en la participació de la gent gran en la vida de la ciutat com a objectiu per a la millora del benestar del conjunt de generacions que conviuen a Barcelona, així com la seva implicació activa en la construcció de la nostra ciutat.

Resum de la II Convenció

I Convenció Les veus de la gent gran de Barcelona (2003)

A la I Convenció Les Veus de la Gent Gran de Barcelona es va presentar públicament tota la feina feta fins aleshores en el marc del programa Gent gran i participació, Barcelona 2002. Durant dos anys s’havia treballat en els tres eixos del programa (dinamització d’espais de relació de gent gran, qualitat dels serveis, i ampliació i aprofundiment de la participació), i  com a finalització del procés, en aquesta convenció es volien consensuar de forma majoritària les propostes presentades pel Consell Assessor de la Gent Gran.

 

Adreçada a un públic molt divers –persones grans, tècnics de gent gran i altres sectors de serveis personals, membres de diferents entitats vinculades al món de la gent gran i de col·legis professionals, experts i estudiosos de la matèria, etc.–, la convenció va esdevenir el punt de trobada per compartir entre tots les noves iniciatives posades en pràctica per afavorir i ampliar la participació de la gent gran, i també per ratificar conjuntament les línies de futur per continuar avançant.

 

Resum de la I Convenció