Programa de Suport a la Persona Cuidadora

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

A Barcelona són moltes les persones que assumeixen la cura i l’atenció d’una persona amb  discapacitat, malaltia i/o dependència. Aquest paper l’acostumen a assumir familiars de la persona dependent, destinant gran part del seu temps a cobrir les necessitats de les persones que cuiden. Assumir la cura pot esdevenir una experiència gratificant, però també pot generar sentiments de sobrecàrrega i soledat.

El Programa de Suport a la Persona Cuidadora del servei de teleassistència pretén millorar la qualitat de vida de les persones cuidadores no professionals (familiars) i de les persones amb necessitat de cura, facilitant l’accés a serveis i recursos d’utilitat i adaptant i ampliant les prestacions del servei de teleassistència.

Qui el pot demanar?

Persones de qualsevol edat, que conviuen i tenen cura de familiars amb discapacitat, malaltia i/o dependència i que presenten sentiments de sobrecàrrega derivada de l’activitat de cura.

Han d’estar empadronades a la ciutat de Barcelona i viure-hi de manera permanent.

Què ofereix?

  • Suport professional: trucades de seguiment per part d’una persona referent per oferir una atenció individualitzada i establir una actitud activa d’escolta, visites anuals, informació sobre els recursos disponibles i campanyes de suport específiques, tractant-se temes d’interès per a les persones que exerceixen la cura com per exemple activitats gratificants que afavoreixin el seu benestar, hàbits de vida saludables i bones pràctiques i senyals d’alarma.
  • Programes psicoeducatius: guies formatives amb continguts pràctics i d’interès adreçats a la persona cuidadora. Inclouen consells de cura i d’autocura (cuidar-se per poder cuidar), recomanacions pràctiques per mantenir la ment en forma i informació concreta per a persones cuidadores de familiars amb demència.
  • Dispositius específics: prestacions tecnològiques individualitzades, com per exemple detectors d’enuresi, d’ocupació de llit o de butaca o de convulsions per possibles moviments anòmals al llit. També es valorarà implantar el dispositiu de geolocalització MIMAL (Monitoratge Intel·ligent del Moviment per a l’Autonomia amb Localitzador).  

Com es pot accedir al programa?

  • Si la persona cuidada ja és usuària del servei de teleassistència, la persona cuidadora pot prémer el penjoll o trucar al 93 547 92 00.
  • Si es tracta d’una nova alta, es pot adreçar al Centre de Serveis Socials o al Centre d’Atenció Primària (CAP) de referència.
Programa de suport a la persona cuidadora
Enllaços relacionats: