Barcelona, ciutat solidària amb l’Alzheimer

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

Soc_blogger. El projecte “From Bubble” va aterrar a Barcelona. Quatre mil bombolles dibuixades en els seus carrers en un recorregut urbà de 10km que sensibilitzen a la societat envers l’Alzheimer.

Què és l’Alzheimer? És un mal company de viatge que t’acompanyarà fins a la mort. Només escoltant una paraula tan coneguda n’hi ha prou per anomenar un tipus de demència, una malaltia incurable d’origen desconegut. Aquesta malaltia afecta de manera general a persones majors de 65 anys, sense que es conegui cap tractament eficaç per a la seva cura ni en reverteixi el procés.

Segons dades de la Fundació d’Alzheimer de Catalunya, actualment existeixen 800.000 persones diagnosticades amb aquesta malaltia a Espanya, 86.000 d’elles a Catalunya amb  unes previsions de creixement consecutiu. En el 80% dels casos el cuidador principal recau en la família. El recorregut de la malaltia sol allargar-se uns 15 anys aproximadament.

El factor de risc prioritari és l’envelliment que es dona en paral·lel a la longevitat. El trastorn familiar de cada nou pacient és colossal, canvia la vida d’un dia per l’altre i amb unes repercussions sanitàries, socials i econòmiques. El domicili familiar sol ser en molts casos el punt d’acollida del malalt, fet que genera estats d’estrès i ansietat als cuidadors directes de la família, que necessiten a la vegada atenció i tractament mental.

Una malaltia amb un impacte que va més enllà dels qui la pateixen i del seu entorn, al haver d’assumir que el deteriorament, la progressió i la dependencia dels malalts es va accentuant amb el temps.

Barcelona va acollir des de l’16 d’octubre a l’11 de desembre de 2018 un esdeveniment únic al món sense precedents: “From Bubble” ideat per l’artista d’art contemporani Daniel Bagnon. És una meditació intensa que no deixa indiferent a ningú i a on a través d’un recorregut urbà s’ofereix una aproximació a la societat actual sobre els danys que l’Alzheimer provoca al cervell amb les seves alteracions cognitives, al temps que aquestes disfuncions fan tremolar els ciments que l’idíl·lic paradís conegut com l’estat del benestar, el qual sol ser més teòric que pràctic.

El concepte que en termes artístics dona forma de “Bubble” o bombolla en català, equival en termes cognitius a la mínima unitat d’informació que el cervell és capaç d’assimilar.

L’eix central es trobava al Museu Marítim de Barcelona, on una gran escultura enlairada representa un cervell humà, formada per 33 peces independents,  que a la seva vegada representen 33 bombolles o neurones. Aquest cervell vol donar la imatge de desconnexió i aïllament entre elles, al ser atacades pel deteriorament progressiu de la malaltia del Alzheimer.

Al desembre de 2015, l’Ajuntament va declarar Barcelona ciutat solidaria amb l’Alzheimer. Tres anys després, les cinc  entitats AFAB (Associació de Familiars de Malalts d´Alzheimer de Barcelona), Fundació Pasqual Maragall, Fundació Uszheimer,  Fundació ACE, i Alzheimer Catalunya, conjuntament amb l´Ajuntament de la ciutat porten a terme la organització d´aquest esdeveniment “From Bubble”.

La lluita contra la malaltia té encara un llarg recorregut per endavant, fins que li arribi la victòria de la mà de la ciència. Mentrestant, tot l’agraïment per a la investigació i el suport tant institucional com privat, així com de forma especial tota l’estimació és poca pels pacients, molts d’ells anònims, al seu entorn més proper i per aquelles persones i entitats que històricament des del silenci s’han implicat amb la seva ajuda.

 

Aquesta noticia ha estat elaborada pels participants del programa soc_blogger.

Soc_blogger és un programa de periodisme ciutadà que té com a objectiu principal formar a les persones grans de Barcelona per tal que participin activament a les xarxes socials municipals (Facebook) i al blog del web municipal de la Gent Gran creant contingut interessant per altres persones grans de la ciutat.