Entrevista a FATEC

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

25/10/2023 - 12:16

Entrevista FATEC

Hola Marian,
Ets la representant de FATEC a la Comissió Permanent  del Consell Assessor, ens pots fer una breu presentació de la teva entitat?

La Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC), és una Entitat creada l’any 1983 formada per voluntaris amb l’objectiu de promoure activitats i accions en benefici de la promoció de les persones grans dins de la nostra societat.
Volem ser l’espai comú de l’associacionisme de la gent gran i la plataforma on la nostra veu pugui arribar als poders públics, polítics i socials, en l’àmbit local, comarcal, estatal i internacional.
La FATEC amb més de 700 Entitats federades i adherides que representen més de 450.000 persones, té una trajectòria i una presència social que l’ha fet esdevenir l’organització més representativa de la gent gran de Catalunya.
El canvi demogràfic que estem vivint ens convertirà en més del 25% de la població. Per tant, no serem uns actors marginals del que passa al nostre entorn, sinó que ens ha de servir d’estímul per donar visibilitat a la realitat que ens envolta.
Volem impulsar l’envelliment actiu, saludable i socialment productiu, per potenciar el benestar físic, mental i social , i, alhora, el manteniment i la prolongació de l’autonomia personal i combatre la discriminació per edat.

La lluita contra els maltractaments és un dels àmbits de treball històrics del Consell, FATEC inicia ara un nou projecte de Bon Tracte, oi? Ens el podeu explicar?

La nostra societat es troba en un procés d’envelliment progressiu, amb nombroses manifestacions de maltractament vers les persones grans. Moltes son subtils i es troben amagades en hàbits de conductes considerats normals, com per exemple el edatisme, però que afecta a la qualitat de vida de la persona.
Creiem que el Bon tracte es una eina eficaç per lluitar contra el maltractament i per això es va crear des de FATEC un grup de treball obert a qui des de el Voluntariat vulgui participar.
La finalitat es millorar des de els casals la qualitat de vida de les persones.
Ho fem amb informació, estímul de la participació, formació i aprenentatge. Amb les eines al nostre abast.

Objectius del projecte:
1. Contribuir a revertir el maltractament fomentant el bon tracte i reforçant el reconeixement dels drets de les persones grans, cada vegada mes nombrós i amb una esperança de vida mes llarga.
2. Assolir un bon tracte vers les persones grans dins una atenció integrada en la persona. Un important camí, per fer front al maltractament.
3. Treballar per eliminar l’edatisme i defensar el dret de les persones grans amb una acció conjunta: Informació, Formació i participació que facilitin el seu empoderament. Fent servir els mitjans de comunicació, estaments d’atenció social i sanitària i d’educació.
4. S’ha de portar a terme des de l’acompanyament i l’atenció centrada en la persona ( ACP ) amb observació, previsió, prevenció i cura.
Continguts:
– Informació, Formació i estimulació de l’aprenentatge sobre el procés d’envelliment. Maneres que tenim a l’abast per tal que sigui actiu i saludable, tot considerant la visió pluridimensional de l’esser humà i la necessitat de l’ACP.
– Informació sobre els drets i responsabilitats de cada persona. Informació com denunciar el maltractament i l’acompanyament necessari.
– Informació, formació i treball de gestió de les emocions.

Desenvolupament
• Diferents Voluntaris ampliaran l’acció del grup de treball a través de la formació als diferents casals que n’estiguin interessats.
• Es faran mitjançant tallers i activitats amb recursos i mètode adient segons les característiques de cada zona. Es contarà amb suport audiovisual.
• S’actuarà amb diferents tipus de casals: Públics, privats, parroquials, de fundacions, etc… vinculats a FATEC. La mostra serà significativa en relació als resultats.
Avaluació
• L’avaluació dels resultats es farà per part del grup de treball considerant l’índex de assistència a les activitats proposades, l’opinió recollida per part dels assistents i dels formadors del centre (mitjançant una enquesta )

Quins altres projectes teniu a FATEC?

Activitat Física +PLUS VIDA
Oci Cultural
Bretxa Digital
Informe Dependència
Visitem Residències
Intergeneracional i Mentories
Salut
Soledat
Sostenibilitat i Agencia 2030

Els podeu consultar a la web de FATEC

Com valores la teva participació al Consell?

Em vaig incorporar al Consell el mes de setembre, just quan es va iniciar el Congrés Les Veus de les Persones Grans. Això m’ha permès participar en diferents sessions de treball, conèixer a diferents membres del Consell i, sobretot, els objectius i plans de treball per als propers anys. Aquest primer any ha estat per a mi una molt bona experiència per començar a introduir-me en les temàtiques que més afecten directament a les persones grans.
“D’acord amb els objectius de FATEC abans esmentats, creiem és important el treball en xarxa. El CAGG pot ser un vehicle molt útil”

Moltes gràcies Maria,