Eines i recursos en una guia per atendre la soledat no desitjada en persones grans

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

09/04/2023 - 11:15

persones grans. Es tracta d'una eina especialment adreçada a les persones professionals que estan en contacte amb persones grans per oferir-los recomanacions en la detecció i el tractament d'aquesta situació que els afecta

La guia està especialment adreçada a les persones en contacte habitual amb persones grans per oferir-los recomanacions en la detecció i el tractament d'aquesta situació no volguda

Segons les dades del 2022, el 2,1% de les persones més grans de 65 anys de Barcelona diuen que se senten soles sovint, i per fer front a aquesta situació s’ha confeccionat la Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat (vegeu l’apartat “Més informació”).

Es tracta d’un recurs pràctic que facilita orientacions per promoure i generar oportunitats de vinculació i pertinença durant l’envelliment, i dotar d’eines les persones en contacte amb persones grans perquè puguin intervenir en casos de soledat no desitjada.

La guia presenta aquestes recomanacions en quatre àmbits, i tot i que situa l’eix central en les persones grans, també impliquen l’entorn:

  • la persona gran: recomanacions per atendre els factors de risc, considerar les verbalitzacions indirectes que puguin mostrar que la persona se sent sola o activar les aliances i els agents del seu mapa relacional.
  • la xarxa de convivència: aspectes més relacionats amb l’espai on viuen les persones grans i les persones amb qui conviuen.
  • la xarxa de relacions quotidianes de proximitat: fa referència als punts més vinculats a les relacions que les persones grans estableixen fora del seu nucli de convivència, com ara les amistats.
  • la dimensió comunitària: inclou els aspectes que estan més vinculats a l’entorn comunitari on viuen i on interactuen amb altres persones, com l’ús de l’espai públic o la vinculació amb equipaments i entitats del barri.

Durant l’envelliment, la presència de limitacions físiques, la pèrdua de la parella i de relacions socials significatives, la jubilació, tenir expectatives elevades respecte a l’atenció o companyia de la família o la bretxa digital són alguns dels factors que influeixen en el sentiment de soledat. Aquesta guia vol combatre alguna de les conseqüències que impliquen aquestes situacions.

L’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 emmarca la creació d’aquesta guia, que incrementa les eines a l’abast de les persones per una millor qualitat de vida de les persones grans.