Programa Làbora, més inserció laboral per combatre l’exclusió social

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

13/05/2018 - 10:19

OcupaciA? i treball. El creixement de la inserció laboral de persones en situació vulnerable consolida el Programa Làbora com una eina per lluitar contra l'exclusió social i laboral.

Més contractes signats, més persones ateses i més itineraris d’orientació laboral. El balanç positiu del Programa Làbora en el seu tercer any de vida consolida aquest projecte d’inserció laboral per a persones en situació de vulnerabilitat, en el qual destaca una presència més gran de dones.

La memòria de l’any 2017 recull un creixement de tots els indicadors d’aquesta iniciativa de cooperació. El nombre de sol·licituds ateses ha crescut un 37,6% respecte al primer any, i ha arribat a les 9.300 persones. D’aquestes persones, 6.505 van participar en el programa d’inserció amb acompanyament individual, el 58% de les quals són dones, una majoria femenina que es repeteix en totes les fases del programa. A més, el 80% dels candidats té més de 35 anys.

Pel que fa a les dades d’inserció, 1.893 persones van trobar feina gràcies al Programa Làbora, un 17,36% més que l’any 2016. En total, es van signar 2.362 contractes laborals, una dada que supera el nombre de persones, atès que un mateix candidat del programa va subscriure més d’un contracte, degut, en gran mesura, a la temporalitat i la precarietat que encara són presents al mercat laboral.

Respecte als sectors d’activitat, els serveis a empreses concentren una gran part de les insercions, amb un 43,3% dels contractes, seguit del turisme i l’hostaleria, amb un 13,8%, i els serveis socials, amb un 10%.

IV Jornada de Networking

Els resultats del programa es presenten en una jornada anual de networking, que, a més, funciona com a espai de trobada entre entitats i candidats que formen part del Programa Làbora. Enguany, més de 400 persones i 70 empreses s’han citat a El Born Centre de Cultura i Memòria per posar en comú oportunitats i fer realitat un mercat laboral inclusiu i equitatiu.

Què és Làbora?

El Programa Làbora orienta, forma i acompanya persones que estiguin en situació de vulnerabilitat i que tinguin dificultats per accedir al mercat laboral. Les persones que accedeixen als itineraris d’inserció reben un assessorament individual que els porta a millorar les seves competències i a entrar en processos de selecció adequats al seu perfil. Les empreses i entitats que nodreixen la borsa d’ofertes laborals també reben assessorament per seleccionar els candidats, a fi que aquests s’ajustin més a les seves necessitats.

La iniciativa forma part de l’Estratègia per a l’Ocupació de Barcelona 2016-2020 i està impulsada per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) i la Creu Roja. A més, disposa d’un finançament anual de 3,2 milions d’euros, dels quals l’Àrea de Drets Socials n’aporta un 90%.