“Sóc gran, i què?”, una iniciativa per desmuntar estereotips sobre les persones grans

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

09/06/2017 - 17:43

Gent gran. L’Ajuntament de Barcelona engega el projecte de sensibilització ciutadana “Sóc gran, i què?” per desconstruir estereotips i prejudicis que pateixen les persones grans

L’Ajuntament de Barcelona engega el projecte de sensibilització ciutadana “Sóc gran, i què?” per desconstruir estereotips i prejudicis que pateixen les persones grans

El projecte “Sóc gran, i què?” és una iniciativa de sensibilització ciutadana participativa, impulsada per la Regidoria d’Infància, Joventut i Gent Gran amb el suport del Consell Assessor de la Gent Gran, per qüestionar els estereotips i prejudicis que, per raó d’edat, sovint pateixen les persones grans, i reivindicar així el seu dret a la diferència i a la igualtat lluitant contra les discriminacions.

Per desconstruir estereotips i prejudicis, cal plantejar diàlegs i debats que ens ajudin en la reflexió per a la transformació d’imaginaris i d’actituds. Amb aquest objectiu, s’estan duent a terme nombroses activitats de sensibilització a tota la ciutat: representació de peces de teatre-fòrum, difusió de vídeos i fitxes amb informació per desmuntar estereotips per raó d’edat, elaboració de materials i comunicació a través d’una web de campanya (barcelona.cat/socgranique), entre d’altres.

 

L’inici de la campanya: tallers de teatre-fòrum i representació de les peces per a la reflexió i el debat

En aquesta fase de la campanya, s’han dut a terme tallers de teatre-fòrum amb persones grans als districtes de Ciutat Vella i Sant Andreu. El resultat dels tallers són quatre peces de teatre-fòrum que s’estan representant a diferents punts de la ciutat. En el debat obert amb el públic, s’hi aborden diferents temes clau, com ara la gestió de les cures familiars quan envellim, la infantilització que existeix cap a les persones grans i la vivència de les relacions sexo-afectives.

Els grups de teatre de Ciutat Vella i de Sant Andreu també van presentar les seves peces en l’edició d’aquest any de Firagran, en el marc de les activitats de l’estand de l’Ajuntament, dedicat enguany a la campanya “Sóc gran, i què?”.

 

Tota la informació, disponible al web barcelona.cat/socgranique

El web barcelona.cat/socgranique recull tota la informació rellevant de la campanya, les seves activitats i els seus missatges.

Hi trobarem:

Els objectius i les actuacions de la campanya

Informació respecte a quins són els estereotips i prejudicis que hi ha cap a les persones grans.

Notícies i actualitat sobre l’evolució del projecte, i informacions vinculades a les discriminacions per raó d’edat.

Materials de sensibilització (vídeos, guies, díptics digitals, etc.).

– Propostes per sumar-se a la campanya.

 

La veu de les persones grans com a protagonista i la implicació del Consell Assessor de la gent Gran

El projecte “Sóc gran, i què?” es fonamenta en el protagonisme de les persones grans mateixes i a assenyalar tant els prejudicis que les afecten com quins missatges volen transmetre per sensibilitzar la ciutadania sobre les múltiples maneres que hi ha de fer-se gran.

En aquest sentit, el Consell Assessor de la Gent Gran dóna suport al projecte, participant-hi activament, aportant les seves visions i orientacions per a l’estratègia del projecte i proposant les activitats que cal dur a terme. En aquesta línia, el Consell va elaborar el Manifest amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Grans l’1 d’octubre del 2016, apel·lant a la necessitat de treballar en la lluita contra els estereotips i els prejudicis per prevenir les discriminacions que es produeixen per edatisme.

La campanya seguirà activa durant tot l’any, amb la realització de diverses actuacions i l’elaboració de materials de sensibilització.