XII Jornada Intergeneracional del Districte d'Horta-Guinardó

Missatge d'error

Notice: Undefined index: environment in include_once() (line 618 of /var/www/apps/app0170/www/personesgrans/sites/default/settings.php).

02/06/2023 - 13:52

El 25 de maig va tenir lloc la XIII Jornada Intergeneracional d'Horta-Guinardó al Casal de Gent Gran de la Vall d’Hebron, amb participació d'alumnat de l’IES Narcís Monturiol. La jornada es va centrar en l’edatisme.

El dijous 25 de maig va tenir lloc la XIII Jornada Intergeneracional d’Horta-Guinardó al Casal de Gent Gran de la Vall d’Hebron, amb la participació de l’alumnat de 3er d’ESO de l’IES Narcís Monturiol.

La jornada es va centrar en l’edatisme, visibilitzant la discriminació social per l’edat. La Montse Celdrán, doctora en psicologia, professora i investigadora de la UB, va fer una presentació sobre el concepte d’edatisme i també es va projectar “A la bretxa”, curtmetratge participatiu realitzat des del Consell Assessor de la Gent Gran, en el marc de la 6a Convenció Les Veus de les Persones Grans, conjuntament amb l’Associació Cultural elParlante i la productora audiovisual Camille Zonca.

Es van fer 8 grups formats per persones grans i joves que van reflexionar sobre diverses preguntes que després van posar en comú. Les principals reflexions van ser:

– Joves i grans coincideixen que vivim en una societat edatista.

– Els adults i la societat son edatistes i això s’aprèn.

– L’esperança de vida és molt alta i això fa que hi hagi moltes persones grans i d’edats molts diferents.

– No és el mateix ser jove o gran ara que abans.

– Les persones grans i joves pateixen el poc reconeixement de les seves opinions pel fet de ser joves o per ser grans.

– Les dones grans pateixen la doble discriminació de gènere i edat.

– Semblar més jove o més gran pot ser positiu o negatiu segons a qui se’ls hi diu. Pels joves és positiu semblar grans, i per contra pels grans és positiu semblar jove. Són atribucions externes.

– La joventut s’idealitza i alhora l’adolescència és vista com a problemàtica.

– Joves i grans son víctimes de l’edatisme però també exerceixen edatisme sense ser-ne conscients.

– Els estereotips ens ajuden a viure en societat però hem d’estar atents a no discriminar a ningú.

– Els alumnes rebutgen l’etiqueta generació de vidre.

Conclusions finals:

No s’ha de jutjar a ningú per la seva edat.

Es proposa compartir més activitats entre el casal i l’institut i compartir informacions de temes d’interès mutu, més enllà d’aquesta acció anual. Hi ha moltes activitats que poden fer-se entre grups d’edats diferents, com ara les artístiques, les musicals, els idiomes, etc.