Salut integral
Esport
Oci i lleure
Salut integral
Esport
Oci i lleure
Cal entendre el benestar en un sentit ampli i transversal en el qual tots els eixos del Pla estan plenament interrelacionats. Tenir cura de les persones adolescents i joves implica tenir en compte la salut de forma integral (emocional, la salut física i la salut relacional), l’esport, l’oci i el lleure.
L’àmbit de salut es comprèn des de les perspectives física, mental i social. Es vol posar l’èmfasi en la prevenció de situacions de malestar emocional o de risc per part dels adolescents. D’altra banda, es vol fer acompanyament en la informació i l’assessorament d’adolescents i joves pel que fa a sexualitat i salut reproductiva, tenint en compte les diferents diversitats de gènere, sexuals i culturals.
L’esport es concep com un aspecte fonamental de les polítiques de benestar per a les persones en l’adolescència i la joventut. Per això es promou la pràctica esportiva en tots els seus vessants, donant facilitats a les persones joves, especialment si no tenen recursos.
Es vol orientar les polítiques tenint en compte la dimensió social de l’esport, implementant programes que facilitin la salut, la sociabilitat i la formació a través de la pràctica esportiva. L’esport ha de ser una pràctica inclusiva per a tots aquells col·lectius que tenen dificultats o que pateixen discriminació.
L’oci és un espai de benestar en la mesura que proporciona una relació plaent amb els altres i que conforma espais de sociabilitat per establir relacions estables i de companyonia. L’oci és especialment important a l’adolescència i la joventut perquè s’hi desenvolupen processos relacionats amb la construcció de la pròpia identitat personal i social. Per això, també és important fomentar la capacitat crítica dels joves a partir d’iniciatives de lleure alternatiu, participatiu i que tinguin en compte els interessos diversos. Així mateix, els projectes municipals vinculats a l’oci i el lleure han de contemplar la participació dels mateixos joves.