Esforços compartits per erradicar els rumors i l'odi a les xarxes - PLA JOVE
16823
post-template-default,single,single-post,postid-16823,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Esforços compartits per erradicar els rumors i l’odi a les xarxes

Esforços compartits per erradicar els rumors i l’odi a les xarxes

Convivència. La Xarxa Barcelona Antirumors comença una campanya per ajudar les persones usuàries de les xarxes socials a detectar i frenar el discurs de l’odi.

Ja ha passat un mes des dels atemptats terroristes de la Rambla i Cambrils. En els dies immediatament posteriors a l’atac, una resposta ciutadana massiva i exemplar va aplacar al carrer qualsevol reacció xenòfoba contra la comunitat musulmana de Barcelona. Ara, la Xarxa Barcelona Antirumors ha elaborat un protocol i una infografia per combatre també el discurs de l’odi a les xarxes socials amb l’etiqueta #NoComparteixoRumors.

La iniciativa té lloc com a mesura contra els discursos negatius sobre la diversitat cultural i religiosa a les xarxes. L’acció pretén mostrar als usuaris i les usuàries com actuar davant aquests missatges i rumors discriminatoris, que es difonen i viralitzen amb molta rapidesa, i apel·la a la responsabilitat de cadascú.

La campanya, mitjançant infografies, convida a ser crític amb els missatges que es reben, sobretot si el contingut és insultant, manipulador i fomenta rumors i prejudicis al voltant de la diversitat cultural. No deixar-s’hi portar de manera impulsiva, reflexionar sobre la veracitat de la informació i cercar altres fonts, així com no compartir-ho per minimitzar-ne la propagació.

Finalment, la Xarxa Barcelona Antirumors fa una crida a denunciar els missatges d’odi, tipificats en el codi penal, a les institucions pertinents. Presencialment es pot fer al jutjat de guàrdia i la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació, o es pot contactar amb l’Oficina per la No Discriminació, S.O.S Racisme, l’Observatori contra l’Homofòbia o els cossos de seguretat.

Davant de rumors basats en estereotips o en dades no contrastades i falses, igualment ofensives o denigrants, el protocol recomana demanar respecte, avisar la persona emissora que no torni a enviar aquest tipus de missatges i convidar-la a informar-se prèviament a fi d’actuar de manera responsable a les xarxes.

 

Per incrementar la cohesió social a través de la lluita contra les desigualtats i el reconeixement de les diversitats el Pla d’Adolescència i Joventut 2017-2021 enfoca un dels seus àmbits a promoure el coneixement dels drets de la ciutadania entre la població adolescent i jove. Aquesta campanya dóna resposta a la mesura 66 que pretén fomentar l’ús del Catàleg Antirumors per part de les entitats juvenils i incentivar que aquestes formin part de la Xarxa BCN Antirumors amb l’objectiu de combatre la discriminació i el racisme.