Estudis i línies de treball entorn la joventut, l'emigració i les oportunitats per al retorn - PLA JOVE
16843
post-template-default,single,single-post,postid-16843,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Estudis i línies de treball entorn la joventut, l’emigració i les oportunitats per al retorn

Estudis i línies de treball entorn la joventut, l’emigració i les oportunitats per al retorn

Joves. Resum de la jornada “Bitllet d’anada i tornada”, una reflexió sobre la mobilitat juvenil entenent-la com un cicle que engloba tant l’anada dels i les joves a l’estranger, com el seu retorn al país d’origen.

 

El 29 de juny es va celebrar la jornada “Bitllet d’anada i tornada” amb l’objectiu de reflexionar sobre la mobilitat juvenil en els darrers anys, entenent-la com un cicle que engloba tant l’anada dels i les joves al món, com la seva tornada al país d’origen.

Per tal d’oferir una visió global sobre aquest fenomen, durant l’acte es van presentar diferents estudis que s’apropen a la realitat de joves emigrats i es va donar veu a joves retornats que van compartir les seves experiències. Finalment, es van exposar les principals línies d’actuació del futur Programa  “Retorn amb oportunitats”, pensat per a aquests joves que han viscut o encara viuen a l’estranger.

Podeu veure adjunt a aquesta notícia el vídeo-resum de l’acte, on es recullen les intervencions dels i les ponents.

 

ESTUDIS PRESENTATS ENTORN L’EMIGRACIÓ JUVENIL

— “Migracions juvenils intraeuropees en context de crisi econòmica”

Realitzat per Joan Ganau, professor de la Universitat de Lleida, l’estudi mostra com la progressiva ampliació i integració de la Unió Europea (UE) ha afavorit l’augment de les migracions intracomunitàries i com, amb la crisi econòmica, s’ha incrementat encara més la mobilitat de les persones joves europees, especialment des dels països perifèrics (de l’est i el sud d’Europa) cap a països més centrals.

La millora de la situació econòmica i el recent ressò mediàtic de la crisi dels refugiats potser han desviat l’atenció sobre aquests fluxos, no obstant això, continuen representant un gran repte per a la construcció d’una UE socialment igualitària.

— “Londres no és el Regne Unit. Experiències d’emigració de joves catalans a la capital britànica”

Elaborat per Clara Rubio, investigadora de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’estudi es basa en dades recollides durant 3 anys mitjançant un treball de camp a Londres, una ciutat que sempre ha resultat molt atractiva entre la joventut catalana. Però… un cop són a Londres, poden els i les joves satisfer les seves expectatives? Quines feines duen a terme? Quines són les seves condicions d’allotjament? I fins quan planegen quedar-s’hi? Volen retornar a Catalunya o esperen tenir una altra experiència internacional?

— “Però allà no fa molt de fred? Emigració juvenil espanyola a Noruega”

Firmat per Susanne Bygnes, investigadora de la Universitat de Bergen, l’estudi es pregunta sobre les causes que han portat al voltant de 6.000 espanyols a marxar a la perifèria nord-oest d’Europa, tenint en compte el clima fred (i, potser, una societat encara més freda?). Aquests espanyols, com s’han integrat al mercat laboral i a la societat noruega? Ara que l’economia espanyola està millorant, planegen tornar a casa? La ponència va permetre també exposar dades al respecte del projecte “Migració laboral en temps d’incertesa: migració des d’Espanya a Noruega”, subvencionat pel Research Council of Norway.

— Diagnosi de dades sobre el fenomen de la mobilitat juvenil a la ciutat de Barcelona

Jordi Estivill (tècnic de la Unitat d’Anàlisi de la Realitat juvenil del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona) va encetar la seva exposició explicant com l’absència de recomptes oficials i estadístics que recullin de forma fidedigne els moviments migratoris  impossibilita “de facto” saber quin volum real de joves han emigrat. Malgrat això, amb l’anàlisi de les dades existents provinents de diverses fonts, la seva diagnosi va pretendre oferir algunes claus sobre els perfils, les motivacions o les intencions futures d’aquestes persones, entre d’altres aspectes.

 

“RETORN AMB OPORTUNITATS”: CONCLUSIONS I PROPOSTES

La jornada va cloure amb un resum de les principals accions proposades pel grup de treball que està desenvolupant mesures de retorn del talent jove que ha emigrat i vol cercar oportunitats a la ciutat de Barcelona, en el marc del Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil i de Qualitat de l’Ajuntament de Barcelona.

A càrrec d’Alícia Aguilera (cap del Departament de Joventut), Lorena Ventura (directora operativa de Programes transeversals de Barcelona Activa), Santi Caño (coordinador del Servei Integral d’Informació Juvenil) i Sara Segarra (tècnica d’emancipació del Consell de la Joventut de Barcelona), es van presentar les següents futures línies d’actuació:

— Informació i tràmits

 • Elaboració d’una Guia dels principals tràmits administratius pel retorn
 • Establiment d’un assessorament i acompanyament virtual en tot el procés de retorn, incloent una orientació en homologació i convalidació d’estudis
 • Creació d’un Fòrum web entre joves emigrats i professionals

— Emancipació: Treball i habitatge

 • Creació d’un Portal únic de recerca de feina i d’una Borsa d’empreses amb interès en perfil internacional
 • Espais de “networking” entre professionals i empreses amb perfil internacional
 • Recursos per accedir a habitatge com a jove retornat

— Competències

 • Facilitació de l’homologació i la certificació d’idiomes adquirits a l’estranger
 • Definició i reconeixement de les competències transversals adquirides
 • Potenciar valor afegit  dels perfils internacionals a les empreses

— Suport emocional i sociocultural

 • Xarxa “on-line” de joves a l’estranger per fer front al xoc del retorn
 • Programació de sessions informatives de retorn
 • Espais de trobada entre iguals
 • Assessorament, “coaching” i acompanyament

 

 

Com a resposta a la situació precària del mercat laboral actual des del Pla d’Adolescència i Joventut 2017-2021 (Pla d’Ocupació Juvenil i de Qualitat) es vol treballar per reduir l’atur juvenil, promoure una ocupació de qualitat i fomentar l’orientació i capacitació professional. És d’aquesta manera que amb l’objectiu de fomentar l’ocupació i la contractació juvenil es posa en marxa dins la mesura 44 el pla de retorn del talent jove que ha emigrat i vol cercar noves oportunitats a la ciutat de Barcelona.