Seguiment
El desenvolupament d’un pla estratègic, on hi participen en la seva implementació multitud d’agents, serveis i persones amb nivells de coordinació molt diferents, fa que sigui especialment necessari generar sistemes de seguiment integral. D’aquesta manera esdevé imprescindible estructurar un model que monitoritzi l’estat de les accions a realitzar i els seus resultats, no només per conèixer amb concreció si cadascuna de les iniciatives compromeses es duu a terme, sinó també per dotar el Pla de més cohesió, de sentit d’unitat i de visió conjunta.
En paral·lel, el seguiment també estructura la continuïtat temporal del Pla d’Adolescència i Joventut. El procés de recopilació de dades al llarg de l’any, el seu buidatge, la seva presa en consideració per part dels agents de la Taula de Seguiment i Avaluació del Pla i l’Informe de seguiment anual resultant estructuren un monitoratge continuat, que es complementa amb els espais d’avaluació.
La definició d’un sistema d’indicadors ex ante per al seguiment del Pla expressa un compromís amb aquest procediment, és a dir, que en establir des de bon principi l’instrument que el farà viable, aporta garanties. I, d’altra banda, aporta neutralitat, ja que assegura que el desplegament de les mesures i accions serà revisat de forma concisa i en base a allò que s’ha dit que es faria, no a les possibles eventualitats posteriors.
Avaluació
Es defineixen alguns dels criteris que han de guiar l’avaluació del Pla, els actors que han d’intervenir i alguns recursos i instruments que poden ser útils per a l’avaluació. Es tracta, doncs, de posar les bases per a l’avaluació futura en tres aspectes. En primer lloc, es vol definir un model d’avaluació que respongui a l’esperit del Pla, a la seva missió i al model de governança democràtica en el qual es fonamenta. En segon lloc, hi ha la voluntat d’establir els moments i els espais d’avaluació, així com identificar-ne els instruments i preservar recursos. Per últim, es procura que el Pla prevegi criteris i estructures que facilitin la seva futura avaluabilitat.
Fases d’avaluació i calendari
El Pla d’Adolescència i Joventut 2017-2021 ha d’afrontar dos moments o fases d’avaluació: una avaluació intermèdia a mig període d’aplicació del Pla i una avaluació final. Aquestes dues fases d’avaluació han de tenir un enfocament diferent atenent al moment del PAJ en què es duran a terme.
– Informe de Seguiment Anual 2017 del Pla d’Adolescència i Joventut 2017-2021