Trias aposta per millorar la col·laboració amb la Generalitat ?perquè en moments de dificultat anar junts no només suma sinó que multiplica? : Servei de Premsa

Trias aposta per millorar la col·laboració amb la Generalitat ?perquè en moments de dificultat anar junts no només suma sinó que multiplica?

25/07/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest matí ha tingut lloc al Palau de la Generalitat la primera reunió institucional entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i l´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, des de que aquest va assumir l´alcaldia. Tots dos, en la seva compareixença posterior davant els mitjans de comunicació, han coincidit en valorar molt positivament aquesta primera reunió de treball. La reunió, que ha durat prop de dues hores, ha servit per posar sobre la taula diversos temes referents a la ciutat i també la relació entre les dues administracions.

L´alcalde Trias ha afirmat que la trobada ha estat ?afectuosa i de col·laboració, però també exigent?, i ha avançat la creació d´una de comissió de seguiment que servirà per marcar les prioritats d´inversió del Govern a la ciutat, però que ja ambdues parts han advertit que no es podran complir tots els compromisos que els anteriors governs van assumir ja que la situació actual de crisi econòmica no ho permetrà. ?Una administració pública ? en referència a l´anterior Govern de la Generalitat- va estar enganyant l´ajuntament, signant molts acords que no es podran complir?, ha dit Trias. La comissió estarà formada, per part del Govern pel secretari de Presidència, Francesc Homs, i pel secretari de Govern, Germà Gordó, i per part de l´Ajuntament pels tinents d´Alcalde Joaquim Forn i Sònia Recasens, que al mes de setembre marcaran les línies de treball i prioritzaran les actuacions que caldrà emprendre.

Com ha explicat l´alcalde Trias ?tenim voluntat de col·laboració però també d´exigència del que necessitem?. A parer de l´alcalde de Barcelona és fonamental trobar una col·laboració estreta entre administracions, ?quan col·laborem estretament fem coses i tirem endavant, s´ha demostrat amb la capital dels mòbils? i ha afegit que ?cal deixar de bandes discussions i crear un bon sistema de col·laboració, sent conscients de la situació que tenim. Quan hi ha dificultats anar junts no només suma, sinó que multiplica?.
L´alcalde ha explicat que amb voluntat es troben eines per tirar endavant i ha posat com exemple que l´Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb el Departament d´Ensenyament per avançar els diners per a la construcció del CEIP Mediterrània. Aquesta escola del barri de la Barceloneta va ser enderrocada l´any 2007, quan es van detectar deficiències estructurals en l´edifici. La seva reconstrucció ha estat una reivindicació dels pares dels alumnes i del professorat del centre des del mateix moment de l´enderroc.

Els recursos econòmics que avança l´Ajuntament de Barcelona per fer possible la construcció immediata de l´escola Mediterrània, provenen d´un conveni establert amb l´Autoritat Portuària de Barcelona des de l´any 2001. Segons aquest conveni l´Autoritat Portuària de Barcelona es compromet a retornar amb recursos econòmics, els aprofitaments de terrenys portats a terme des dels anys vuitanta, amb les diferents obres de remodelació del front marítim i amb les ampliacions de les instal·lacions portuàries. Aquest conveni estableix el retorn al barri de la Barceloneta de gairebé 8,5 milions d´euros a més de la cessió dels terrenys de l´antiga caserna de la Guàrdia Civil, situats al número 11 del passeig de Joan de Borbó. Part d´aquests recursos econòmics es destinen a l´ampliació del projecte del Pla de Barris de la Barceloneta, mentre que l´altra part ?aproximadament la meitat- es destinaran a finançar la construcció del nou edifici per a l´escola Mediterrània. Aquests recursos, però, els retornarà la Generalitat al barri en els propers anys, i seran destinats també a la conclusió de diversos projectes del Pla de Barris.

El projecte de construcció de l´escola Mediterrània, que executarà la societat Foment de Ciutat Vella, ja està redactat i a punt per ser licitat. Per això, l´inici de l´obra és imminent i es preveu per al gener del 2012. Les obres duraran entre 16 i 18 mesos, i per tant la previsió és que el trasllat a la nova escola es pugui fer pel curs 2013-14. Un cop acabada la construcció, aquesta obra es lliurarà a la Generalitat de Catalunya, concretament al Departament d´Ensenyament, que passarà a ser titular i el responsable de la gestió del centre.

Acords com aquest, ha aclarit Trias, seran puntuals i es podran fer amb equipaments que ja tenen garantir el seu cost de funcionament. ?Trobarem sortida als problemes però hem de ser conscients de la situació en què ens trobem. Deixar-nos de picabaralles i treballar junts, que és el que ens demana la gent?, ha dit l´alcalde.

Per la seva part, el president de la Generalitat ha expressat el seu ?goig? per rebre l´Alcalde Trias en aquesta primera reunió de treball. Mas ha lamentat que ?durant anys es va tirar de veta i es van anar signant compromisos, però ara no hi ha diners per fer-ho tot?, i ha afegit que caldrà que les administracions prioritzin perquè no tot pot ser igual d´urgent.

El president ha apostat per ?aplicar sentit comú i per millorar la col·laboració entre Barcelona i la resta del país?. Aquesta col·laboració, ha dit, serà fonamental per tirar endavant, ?ens cal el màxim compromís entre l´ajuntament i la resta del país?. Mas ha afirmat que ?Barcelona i al país no es donaran l´esquena, aniran junts. Barcelona ha de fer de gran capital, és un luxe i una riquesa que hem de saber aprofitar?.





Paraules clau