Xavier Trias: ?Aixequem avui una senyera al Castell de Montjuïc com símbol del compromís de Barcelona com a capital de Catalunya? : Servei de Premsa

Xavier Trias: ?Aixequem avui una senyera al Castell de Montjuïc com símbol del compromís de Barcelona com a capital de Catalunya?

15/10/2011

L´alcalde, Xavier Trias, el President de la Generalitat, Artur Mas, i la President del Parlament, Núria de Gispert, han presidit aquest matí al Castell de Montjuïc l´acte d´hissada de la senyera en homenatge al President Lluis Companys, mort afusellat avui fa 71 anys per les tropes franquistes en un dels fossars de la fortalesa.

La hissada de la bandera, de 5 per 8 metres en un pal de 15 metres d´alçada, vol restituir la que el President Lluís Companys va col·locar solemnement al Castell de Montjuïc el 23 d´agost de 1936 com a símbol de desmilitarització del Castell i de restitució a la ciutadania. Durant aquell acte el president Companys va dir: ?la bandera immortal de Catalunya onejarà ara damunt del Castell que no serà mai més un presidi d´esclavitud i de mort?. Aquesta bandera va ser retirada per les tropes franquistes quan van ocupar la ciutat de Barcelona el 26 de gener de 1939.

Amb l´acte d´avui, l´Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb la Comissió de la Dignitat, dóna compliment a un acord del Consell Plenari municipal d´octubre del 2010 que reclamava que el consistori ?restitueixi en el mateix indret on era del vèrtex nord del baluard de Santa Amàlia, la bandera catalana que va col·locar solemnement Lluís Companys el dia 23 d´agost de 1936, que es mantingui de manera permanent en homenatge a Companys i a la resta de víctimes del franquisme. Que al peu del pal de la bandera es col·loqui una placa indicadora d´aquest fet?.

En el seu discurs, l´Alcalde Trias ha ofert un sentit homenatge al President Companys, afusellat ?per haver estat el president de Catalunya i restar-hi fidel fins a la fi?; i també ha tingut un record per les 2.761 persones que el règim franquista va afusellar a Catalunya des de l´ocupació de Barcelona i en tan sols un any i mig.

No obstant, i seguim l´exemple del mateix Companys, Trias ha evitat caure en la rancúnia i ha destacat que ?Barcelona és una ciutat i un país d´acollida, obert al món; i per això volem avui aixecar aquesta senyera, bandera de tots els catalans, al capdamunt de Montjuïc presidint Barcelona com a símbol del compromís de la nostra ciutat, com a cap i casal, com a capital de Catalunya?. ?El president Companys va hissar la bandera en moments d´extrema dificultat per al país. En qualsevol cas va representar un bri d´esperança veure com onejava la bandera sobre el Castell de Montjuïc aquell estiu de 1936 que la realitat posteriorment va encarregar-se de dissoldre en la foscor?, ha recordat l´Alcalde.

?D´acord amb la resolució del ple de l´Ajuntament de Barcelona la bandera s´hi mantindrà de manera permanent des d´aquest precís moment perquè el record del President Companys i de tots aquells que van donar les seves vides pel nostre país resti sempre viu en la nostra memòria i el nostre cor?, ha dit l´Alcalde, que ha acabat exposant que ?avui amb humilitat, hissant aquesta bandera catalana, volem expressar la voluntat per construir un futur en pau, justícia i llibertat per a la nostra ciutat i el nostre país. Mirant al futur amb ambició i sense oblidar el passat i als qui ens van precedir?.

A l´acte han assistit l´expresident i exalcalde de Barcelona, Pasqual Maragall; els Tinents d´Alcalde de l´Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, Antoni Vives, Maite Fandos i Jaume Ciurana i altres regidors de Govern; els presidents dels Grups Municipals de PSC i UpB, Jordi Hereu i Jordi Portabella; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; els consellers Felip Puig, Josep Lluís Cleries, Ferran Mascarell i Lluís Recoder i diputats i diputades del Parlament de Catalunya, entre d´altres autoritats.Compartiu aquest contingut