L´alcalde Trias afirma que la col·laboració públic- privada és l´aposta de futur per millorar la qualitat dels serveis de Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que la col·laboració públic- privada és l´aposta de futur per millorar la qualitat dels serveis de Barcelona

10/11/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Xavier Trias ha participat aquest matí en un esmorzar- col·loqui organitzat per ESADE, on ha parlat de l´aposta de l´Ajuntament de Barcelona per la col·laboració públic- privada davant d´una cinquantena de directius del sector pú8blic i privat que després han participat en un debat. Trias ha iniciat la seva intervenció agraint la invitació i afirmant que ?buscar eines de col·laboració entre el públic i el privat ha estat, per mi, una obsessió?.

Com ha explicat Trias, l´Ajuntament de Barcelona ha iniciat una etapa de canvi amb un govern clarament orientat a entendre la importància de disposar d´una organització capaç i professional, liderada per unes persones de gran vàlua professional i capacitat de gestió, treballant per un projecte de ciutat i uns objectius al servei de les persones. ?Hem fet un canvi polític a l´Ajuntament de Barcelona, però ha estat un canvi tranquil, incorporant gent nova però apostant pel talent intern de la casa, a qui agraeixo el seu sentit institucional?.

Trias ha apostat per un pacte entre la política i la gestió amb la vocació pràctica d´aplicació i col·laboració públic- privada per a fer de l´Ajuntament de Barcelona una organització potent i competitiva. Aquests canvis organitzatius s´impulsen per donar una resposta efectiva a la crisi econòmica i per generar nova activitat econòmica a la ciutat.

L´alcalde ha explicat que les eines que disposa l´administració pública són limitades però també que ?la línia tan clara que separava fa uns anys la gestió pública de la gestió privada s´està difuminant cada vegada més, i posa en evidència que la interrelació es cada cop més necessària i intensa. És per això que des de l´Ajuntament apostem per l´excel·lència en la gestió pública?. Trias aposta, per exemple, per simplificar i facilitar al màxim el desenvolupament de l´activitat econòmica, comercial i empresarial a la ciutat, amb mesures com el pagament a 30 dies als proveïdors o la reducció dels terminis en la resolució de llicències, tant d´obres com d´activitat.

A parer de Trias és necessari que contractar amb l´administració ?no sigui vist com una manera de fer negoci a compte de l´erari públic?, i això s´aconseguirà vetllant perquè les empreses posin a disposició de la ciutat aquells desenvolupaments més innovadors, alhora que respectant les clàusules socials i ambientals establertes.

?La col·laboració públic- privada que l´Ajuntament de Barcelona defensarà?, ha explicat l´alcalde, serà aquella que apliqui la lògica de que les barcelonins i barcelonines que vegin millorada la qualitat dels serveis que reben?. ?Aquesta és la lògica?, ha afirmat, ?que des de l´Ajuntament es vol implantar, per exemple, amb el nou model d´escoles bressol o a l´habitatge?.

L´alcalde ha afirmat que ?buscarem els consensos necessaris per oferir més places d´escoles bressol a Barcelona per tal que més barcelonins i barcelonines puguin beneficiar-se millor d´aquests equipaments?. ?Les escoles bressol públiques municipals?, ha dit Trias, ?són un model d´èxit i uns equipaments de molta qualitat, però que no ens podem permetre que aquests avantatges no arribin a tota la població. No té sentit que l´ajuntament faci totes les escoles bressol, no estem per fer la competència als privats?. Trias ha afegit que ?volem avançar cap a la universalització, concertant places d´escola bressol amb el sector privat, que s´haurà d´ajustar als criteris de qualitat fixats en els equipaments públics?. ?Mai hem d´oblidar que l´Ajuntament ha de buscar les millors eines al seu abast per tal d´optimitzar al màxim l´administració dels recursos econòmics que són propietat de la ciutadania?, ha reblat.

L´alcalde també ha explicat també que l´Ajuntament ha iniciat una aposta estratègica en matèria d´habitatge. El primer programa del nou pla Empenta (80 milions d´euros) s´ha proposat desencallar grans transformacions urbanístiques alentides per les conseqüències de la crisi immobiliària (Can Batlló, La Marina, entorns Via Augusta i les Casernes de Sant Andreu). Per a fer-ho es potenciarà la col·laboració públic- privada. ?Aquest nou plantejament no tindria sentit sense una traducció social i un impuls de les polítiques socials per promoure habitatge assequible?.

Trias ha alertat també que cal evitar sempre que la col·laboració públic-privada es faci des de posicions de feblesa per part del sector públic. ?Aquest seria un error generador d´inseguretat futura. Mecanismes de col·laboració públic-privada mal entesos, poden portar a la generació d´estructures parapúbliques tant o més ineficients que la mateixa administració?.

Una altra condició per a una bona entesa de col·laboració públic- privada és l´existència d´un teixit empresarial conscient de la seva responsabilitat envers tot allò que afecta a la societat. ?Col·laborar amb qui té vocació pública és fàcil?, ha afirmat Trias, qui ha apostat també perquè les empreses vegin l´Administració com un bon partner, ?l´han d´identificar com una organització tan preparada i competitiva com la seva, això facilitarà un clima de confiança mútua. Cal evitar les ampliacions de concessió interessades i encobertes que malauradament han format part de la manera de fer del conjunt de les administracions públiques del nostre país. La millora de les concessions públiques passa primer per a establir bases ben clares?. A parer de l´alcalde Trias l´externalització del sector públic ha d´existir, però mai es pot renunciar al control rigorosament extrem de l´execució de les concessions per part dels actors privats que en tenen l´explotació.

?Aquesta excel·lència que demanem compartir amb les empreses també serveix per a les entitats i organitzacions del tercer sector social?, ha dit Trias, que ha afegiu ?la meva aposta com a alcalde de Barcelona és oferir uns serveis a les persones basats en l´equitat, la proximitat al ciutadà i la definició d´una xarxa d´utilització pública, com a model de col·laboració públic-privat?.

Com ha explicat l´alcalde ?gaudir d´uns serveis de qualitat també vol dir establir una aliança entre les administracions públiques, el tercer sector social i la iniciativa privada?. Per a Trias el tercer sector ha d´actuar com a agent actiu generador de riquesa, creador de llocs de treball, prestador de serveis de qualitat i eix principal en l´atenció a les persones.

L´alcalde de Barcelona ha apostat per enfortir les entitats socials, culturals i educatives de la ciutat amb programes de suport a les seves activitats, tot dotant les entitats de contractes-programa que garanteixin la prestació continuada de serveis de qualitat. ?El moment actual requereix de la màxima responsabilitat per part de l´administració pública. amb una gestió que ha d´estar sempre orientada a resultats i, en el nostre cas, al servei dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona?, ha finalitzat Trias.





Paraules clau