La font del passeig de Gràcia amb Gran Via tindrà nous efectes de color i llum i una millor eficiència energètica : Servei de Premsa

La font del passeig de Gràcia amb Gran Via tindrà nous efectes de color i llum i una millor eficiència energètica

17/11/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta setmana han començat les obres de millora de la font ornamental ubicada a la cruïlla de passeig de Gràcia amb la Gran Via de les Corts Catalanes. Es tracta de tasques de millora per a la substitució dels sistemes hidràulic i elèctric, així com la instal·lació d´il·luminació LED de baix consum i la introducció de millores en els efectes de llum i color d´aquesta instal·lació. L´operatiu compta amb un pressupost de 240.000 euros i té previst una durada de dos mesos. Les obres afectaran la circulació d´un carril en sentit ascendent del passeig de Gràcia, mantenint-ne tres carrils oberts, fins a la finalització de les obres, prevista per a mitjan desembre.

Aquestes actuacions permetran incorporar millores en tres aspectes:

– rehabilitació de la font: es canviarà tot el circuit hidràulic dels brolladors (canonades, vàlvules, bombes i col·lectors) i es substituirà tota la instal·lació elèctrica inclòs el quadre de distribució general.

– optimització del consum energètic: es canviaran els llums tradicionals per un nou sistema d´iluminació per LEDs, que permetrà reduir la despesa del consum energètic

– millora de l´efecte ornamental: el brollador central augmentarà la seva visibilitat ja que dels actuals 4 metres podrà arribar fins a 10 metres d´alçada, essent variable la seva alçada en funció de les condicions meteorològiques (existint un sensor de vent per aturar-lo en cas necessari). A més el número de toveres perimetrals augmentarà passant de 16 a 32, dotant de més personalitat el conjunt llança/brolladors. El sistema d´ il·luminació, fins ara fix i d´un sol color, passarà a ser variable. Gràcies a la incorporació d´un nou programador es podrà canviar els colors i la intensitat lumínica, aportant nous efectes coloristes vibrants i màgics al conjunt de la instal·lació.

Al llarg dels darrers anys l´Ajuntament de Barcelona està duent a terme treballs de rehabilitació i millora a les 301 fonts ornamentals de què disposa la ciutat. Aquestes obres permeten millorar l´estructura de les instal·lacions, disposar de les últimes tecnologies d´estalvi d´aigua i estalvi energètic. Aquests treballs consisteixen en la millora dels sistemes de recirculació i filtració de l´aigua, el control de la qualitat de les aigües, la impermeabilització dels vasos, la instal·lació de sistemes de telecontrol, la millora de les escomeses elèctriques i la instal·lació de il·luminació de baix consum mitjançant tecnologia LED.

Actualment el 100% de les fonts de Barcelona estan dotades de sistemes de recirculació de l´aigua, les 83 fonts ornamentals de la ciutat amb majors consums ja s´abasteixen amb aigua freàtica, i s´ha impermeabilitzat 177 fonts per garantir la seva estanqueïtat i evitar pèrdues.

Es tracta d´una font amb recirculació d´aigua i sistema de telecontrol. Disposa d´un sistema d´il·luminació que la fa molt atractiva a la nit. La font està formada per una gran tassa de tretze metres i mig de diàmetre amb un brollador que permet dos tipus de raigs d´aigua, un de disset metres i un altre de quinze. Encerclant el raig principal, divuit sortidors completen els jocs d´aigua i al voltant de la tassa, un petit talús recobert de gespa amaga els llums i la recollida d´aigua. En aquesta font, que té una capacitat de 141 m3, anteriorment ja s´ha realitzat tasques per impermeabilitzar-ne el vas i s´ha arranjat l´estructura.

La construcció d´aquesta font monumental s´emmarca en la transformació urbanística de la cruïlla de Gran Via amb passeig de Gràcia, realitzada el 1952, al voltant de la celebració del Congrés Eucarístic Internacional. El projecte va ser impulsat per l´arquitecte municipal Josep Soteras i tenia com a objectiu actuar de rotonda per reordenar el trànsit de la cruïlla.





Paraules clau