L´Ajuntament de Barcelona impulsa un nou Pla Estratègic de l´Esport i la constitució del Consell Municipal de l´Esport : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona impulsa un nou Pla Estratègic de l´Esport i la constitució del Consell Municipal de l´Esport

29/11/2011



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha elaborat el full de ruta per a la redacció d´un nou Pla Estratègic de l´Esport, que busca generar noves línies de treball d´acord amb l´actual dinàmica social, econòmica i esportiva a la ciutat. El document, que es presentarà durant el consell municipal del dia 30, té com a principals eixos la realització d´un nou reglament dels espais esportius i el disseny d´un nou mapa d´equipaments esportius de la ciutat, entre d´altres fites.

Aquest document, que s´obrirà a la participació de tots els grups municipals, té la voluntat de reformular l´antic Pla, de 2003, i construir noves estratègies fonamentades en la participació de tots els agents esportius en la presa de decisions sobre el futur de la ciutat en l´àmbit esportiu.

El govern es proposa, d´una banda, actuar en la millora de la pràctica de l´esport i de l´activitat física de la població barcelonina a través de la promoció de l´esport a l´escola i del teixit associatiu de la ciutat, on es basa la major part e l´esport de competició de Barcelona. D´altra banda, el document proposa elaborar un nou reglament dels espais esportius de la ciutat, que permeti millorar-ne la xarxa i garantir una oferta esportiva pública en les millors condicions d´accessibilitat, proximitat i qualitat.

El pla inclou la realització d´un nou mapa d´equipaments esportius, prioritzant la construcció d´aquelles instal·lacions que acullin esports que tenen dèficits en aquest sentit. A més, es proposa fer dels clubs i les entitats esportives de la ciutat l´eix fonamental de l´estructura esportiva de la ciutat, promovent, concertant o convenint amb els clubs, entitats i federacions, programes de promoció i pràctica de l´esport.

El govern municipal treballarà, així mateix, per fer de la mateixa ciutat escenari de la pràctica esportiva i de l´activitat física, habilitant espais urbans o naturals per a aquest ús. De la mateixa manera, es potenciarà la relació de Barcelona amb el mar i amb l´espai aquàtic per fer que l´aigua esdevingui una oportunitat per millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

La tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, considera que ?un dels punts bàsics del document és la voluntat del govern de generar, amb l´esport, una eina de cohesió i inclusió social, amb especial atenció a les persones amb discapacitats?. Així mateix, Fandos ha recordat la voluntat d´enfortir el caràcter de motor econòmic de l´esport, treballant en projectes i centres de recerca i congressos de temàtiques esportives, fent de Barcelona un destí turístic per a la pràctica de l´esport.

?Barcelona ha de seguir apostant pels esdeveniments esportius, però sempre i quan aquests reverteixin en la promoció de l´esport de base i l´escolar. D´aquesta manera, l´esport serà sempre una eina d´integració i cohesió social?, ha afegit Fandos, que ha destacat la importància de generar una relació estreta entre els esdeveniments esportius i els actes solidaris.

El Pla assenyala també la necessitat de dissenyar un nou Pla d´usos i gestió de les grans instal·lacions esportives de l´Anella Olímpica de Montjuïc, potenciar el Museu Olímpic i de l´Esport, i el Centre d´Estudis Olímpics, situat a l´Estadi Olímpic Lluís Companys. També es marca l´impuls de la candidatura Barcelona-Pirineu 2022 per als Jocs Olímpics i Paralímpics.

Un nou Consell Municipal de l´Esport com a ens de participació

El Pla Estratègic de l´Esport també es compromet a constituir el Consell Municipal de l´Esport perquè es converteixi en l´espai de participació representatiu de tot el sector esportiu de la ciutat, i perquè sigui l´òrgan de consulta del govern municipal en l´elaboració dels plans i actuacions esportives a la ciutat.

Segons Fandos, ?el Consell Municipal de l´Esport ha de ser la veu de totes les entitats, associacions i clubs que tenen una vinculació amb l´esport a Barcelona, perquè aquests puguin tenir un organisme de participació i perquè el govern municipal pugui tenir-los com a referència.?

Aquest organisme estaria format per membres del món de l´esport escolar, de l´esport federat i de l´esport d´elit; pels gestors d´equipaments esportius públics i privats, pels formadors de professionals vinculats a l?esport i a l´activitat física, pels organitzadors de grans esdeveniments, pels 10 districtes, pels mitjans de comunicació i per les empreses vinculades a l?esport. Així mateix, hi serien representats tots els grups polítics del consistori.

Els membres del consell s´agruparien en funció de les diferents temàtiques, com l´esport i l´activitat física en edat escolar; l´esport federat; l´esport com a instrument de cohesió, inclusió, convivència i salut; capitalitat esportiva internacional de Barcelona, i l´esport com a sector econòmic i clúster de coneixement.





Paraules clau