L´alcalde de Barcelona aposta per millorar les instal·lacions del Zoològic a la Ciutadella : Servei de Premsa

L´alcalde de Barcelona aposta per millorar les instal·lacions del Zoològic a la Ciutadella

01/12/2011



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat de la tinent d´alcalde, Sònia Recasens, ha presentat aquest matí els actes del 120 aniversari del Parc Zoològic de Barcelona, que se celebraran al llarg de l´any vinent. A l´acte també hi era present l´equip de filmació de la pel·lícula ?Floquet de Neu?, encapçalats pel president i productor de Filmax, Julio Fernández, l´actriu Elsa Pataky i els nens actors protagonistes del film, Clàudia Abate i Joan Sullà, i que s´estrenarà el proper 23 de desembre.

Com ha dit l´alcalde l´any vinent ?celebrarem 120 anys d´una instal·lació totalment integrada a la ciutat i que forma part de la vida dels seus ciutadans?. El Zoo de Barcelona va obrir les seves portes el dia de la Mercè del 1892, en un espai que havia format part de l´Exposició Universal de l´any 1888 en el Parc de la Ciutadella. Al llarg d´aquests anys aquest espai, ?estimat pels ciutadans, no només de Barcelona?, ha viscut una evolució constant.

Avui en dia, ha explicat l´alcalde, el zoo s´ha transformat també en un atractiu turístic. A parer de Trias l´increment del nombre de visitants és signe de que s´ha fet bé la feina. El Zoo és capaç d´atraure turistes, crear ocupació i, en definitiva, ser una font de riquesa. En aquests 120 anys, el Zoo ha sabut adaptar-se a les realitats socials sense perdre mai la seva principal missió: la recerca, la conservació i l´educació/divulgació.

El zoo ja no és només un atractiu aparador de fauna exòtica, l´atractiu actual és la preservació de la natura, la lluita contra la pèrdua d´hàbitats, la conservació, la recerca i l´educació. ?Des de l´Ajuntament, creiem i apostem per aquest model d´èxit, perquè volem que el Zoo aconsegueixi aquests objectius de compromís amb el seu entorn, de lideratge i de referència per la defensa i conservació de la biodiversitat a la ciutat?, ha subratllat l´alcalde de Barcelona, ?l´aposta pel zoo també vol dir apostar per la recerca i per la investigació. Trias ha afirmat que ?seguirem apostant pel Zoo?, una instal·lació que necessita modernitzar-se per tirar endavant, així ha afegit que caldrà emprendre la reforma del Dofinari.

L´alcalde ha explicat que La pel·lícula ?Floquet de Neu´, l´únic goril·la albí que es coneix en tot el món, va aterrar a Barcelona l´any 1966 i que donada la seva singularitat, va acaparar moltes mirades i investigacions, ?és un somni fet realitat que donarà a conèixer el zoo i els seus magnífics treballadors, i la ciutat, posant molt alta la marca Barcelona?.

El proper dia 23 s´estrenarà una pel·lícula sobre l´emblemàtic goril·la, i per aquest motiu a l´acte d´aquest matí hi era present l´equip de filmació de la pel·lícula ?Floquet de Neu´. La pel·lícula, que està rodada en català, està ambientada als anys 60, quan Floquet de Neu arriba al Zoo de Barcelona (novembre de 1966). El film, barreja imatges reals amb animació 3D generada per ordinador i explica com Floquet, per ser blanc, es rebutjat pel seus companys i vol convertir-se en un goril·la negre.

L´alcalde ha qualificat l´aposta de Filmax d´?exemple d´emprenedoria, de creativitat, talent i sensibilitat?. Finalment, l´alcalde Xavier Trias ha animat a tothom a gaudir de les activitats del 120è aniversari i a veure ?El Floquet de Neu?.

La segona tinent d´alcalde, Sònia Recasens, ha iniciat la seva intervenció recordant les figures d´en Jordi Sabater Pi i d´Antoni Jonch, persones clau en la història del Zoo en els anys 60 i 70, en fundar el centre d´experimentació a Ikunde (Guinea Equatorial) l´any 1962, un centre capdavanter a l´època, i possibilitar així la descoberta de Floquet de Neu i la seva vinculació al zoo de la nostra ciutat.

A parer de Recasens la celebració del 120è aniversari dóna ?bona mostra del dinamisme del zoo?, i ha apostat per ?posar en valor, des d´una mirada retrospectiva però essencialment orientada al futur, l´enorme contribució que el Zoo de Barcelona com a aliat de la biodiversitat, de la recerca, de la divulgació, de la conservació i de l´estima a la natura?.

?El Zoo?, ha dit la tinent d´alcalde, ?ha de seguir evolucionant, centrant-se en el coneixement i en la conservació? i per això ha afirmat que cal seguir treballant per a possibilitar la seva modernització, amb la construcció i renovació d´instal·lacions per assolir el màxim nivell de benestar per als animals i al mateix temps la màxima capacitat d´explicació i transmissió dels valors que menen la conservació de la natura.

Recasens ha apostat per concentrar tots els esforços i recursos disponibles en la millora i impuls del Zoo del Parc de la Ciutadella, i afegit que s´està treballant en el Pla Estratègic del Zoo, orientat a potenciar els valors de la sostenibilitat i el respecte per la natura, la conservació de les espècies animals, el coneixement, la recerca, les ciències, la innovació i el compromís pel medi ambient i la seva preservació?. Segons Recasens serà una tasca complexa i costosa que requerirà temps, però ha volgut deixar clar el compromís del govern de la ciutat amb el Zoo, i el seu futur.

A parer de Recasens aquests dos esdeveniments, del 120è aniversari i l´estrena de la pel·lícula, així com la definició estratègica per modernitzar el zoo, constitueixen, conjuntament amb l´alt nombre de visitants i la professionalitat i dedicació de l´equip de treballadors i treballadores, ?una esperançadora i sòlida pel futur?.





Paraules clau