La Fàbrica del Sol presenta un programa d´activitats gratuïtes orientades a la millora de la qualitat ambiental i l´eficiència energètica : Servei de Premsa

La Fàbrica del Sol presenta un programa d´activitats gratuïtes orientades a la millora de la qualitat ambiental i l´eficiència energètica

13/01/2012



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Per al primer trimestre de l´any La Fàbrica del Sol, equipament municipal d´educació ambiental ubicat a La Barceloneta, dedica la seva oferta d´activitats a la sensibilització entorn a la qualitat ambiental i l´energia, amb l´objectiu de contribuir al desenvolupament d´un entorn més saludable per a les persones, a la lluita contra el canvi climàtic i a la reducció de la dependència dels combustibles fòssils.

Com a novetats d´enguany La Fàbrica del Sol incorpora un punt de Bookcrossing, on els visitants podran alliberar llibres i intercanviar-los per d´altres, així com un nou recursos per a famílies a través d´un desplegable adreçat als més menuts sobre edificació sostenible.

El programa d´hivern inclou una trentena d´activitats adreçades a tots els públics, com ara rutes per conèixer les TIC presents a la ciutat que permeten un desenvolupament més sostenible, rutes per conèixer l´agricultura urbana, visites a equipaments ambientals, visites a les clavegueres de la ciutat, visites a edificis sostenibles, itineraris per jardins singulars, xerrades sobre millora d´eficiència energètica, rutes pels camins d´aigua o un debat sobre energia nuclear, entre d´altres. Ofereix també un programa adreçat a grups. Totes les activitats són gratuïtes. Les inscripcions s´obren 14 dies abans de la realització de l´activitat, a les 10 h, fins exhaurir les places disponibles.

Aquest equipament compta també amb una exposició permanent que mostra la rehabilitació de l´edifici; un servei d´informació i consultes en temes ambientals i de sostenibilitat; activitats ambientals per a grups; un programa d´activitats per a adults i famílies sobre medi ambient; exposicions temporals; un servei de préstec d´espai i de materials per a entitats.

La Fàbrica del Sol està ubicada al passeig de Salvat Papasseit 1, al costat del parc de la Barceloneta (districte de Ciutat Vella). L´horari de l´equipament és de dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. i dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 19 h.

El programa d´activitats, dia a dia
La Barcelona intel·ligent: sensors i microenergies
Divendres 20 de gener, de 16 a 17 h
Com podem incorporar les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) al desenvolupament sostenible d´una ciutat? Ruta per la micro smart city de Barcelona. Amb la col·laboració de l´Institut Municipal d´Informàtica de l´Ajuntament de Barcelona.

Districlima: fred i calor subterranis
Dijous 26 de gener, de 18 a 19.30 h
Com es pot utilitzar l´energia sobrant de la planta de valorització per a la calefacció, climatització i aigua calenta sanitària de tot un barri? Visita a la central de Districlima. Amb la col·laboració de Districlima.

Agricultura urbana: pagesos de muntanya
Dissabte 28 de gener, d´11 a 13.30 h
Es pot fer agricultura ecològica a Barcelona? Com funciona la xarxa d´horts urbans? Ruta a peu per la falda de Collserola i visita als horts de Can Soler i Can Carlets.

La contaminació atmosfèrica a Barcelona
Dimecres 1 de febrer, de 10 a 12 h
Com s´avalua la qualitat de l´aire? Quines tècniques s´utilitzen per mesurar els gasos i les partícules en suspensió? Xerrada i visita a una cabina de control atmosfèric de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica. A càrrec de Marc Rico, tècnic de la Unitat de Qualitat i Intervenció Ambiental. Amb la col·laboració de l´Agència de Salut Pública de Barcelona.

Fira d´alternatives energètiques 20×20
Divendres 3 de febrer, de 19 a 21 h
Saps què és un Pecha Kucha? T´agradaria conèixer iniciatives d´innovació social en l´àmbit de les energies renovables? Fira creativa d´iniciatives energètiques. Amb el suport de Pecha Kucha. Presentat per Màrius Belles i Daniel Arbós, directors i presentadors del programa de ràdio ?Pa ciència, la nostra?.

Les clavegueres de Barcelona
Dissabte 4 de febrer, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 hDissabte 3 de març, de 9 a 10 h o de 10.15 a 11.15 h
Sota la ciutat hi ha tot un món per descobrir! Visita a un tram del clavegueram de Barcelona per conèixer l´estruc¬tura de la xarxa i el seu funcionament. Amb el suport del Departament de Sanejament, Direcció de Serveis del Cicle de l´Aigua

Arquitectura i salut
Dissabte 11 de febrer, de 10 a 13 h
Les ciutats estan pensades per a les persones? Quins beneficis per a la salut ens dóna la construcció sostenible? Ruta per diversos exemples de construcció sostenible. A càrrec de BaM (Associació Bioarquitectura Mediterrània).

Canvi climàtic: mobilitat o alimentació?
Dijous 16 de febrer, de 18 a 19.30 h
Ja fa anys que sents parlar de canvi climàtic, però tothom t´explica el mateix? Quins interessos s´amaguen rere els diferents discursos? Taller participatiu sobre alimentació i canvi climàtic. A càrrec d´Angel Manuel Bellver, ambientòleg i especialista en sostenibilitat.

Visita a la bomba de calor geotèrmica
Divendres 17 de febrer, de 18 a 19.30 h
Com podem climatitzar un edifici a partir de la calor provinent del subsòl? Visita a la instal·lació d´energia geotèrmica de La Fàbrica del Sol. A càrrec d´Aniol Esquerra, d´Ecoserveis.

Agricultura urbana: L´hort, espai per a la recerca i l´aprenentatge
Dissabte 18 de febrer, d´11 a 13.30 h
Es pot fer investigació en els horts urbans de la ciutat? Ruta a peu i en TramBaix pels Camps Experimentals de la Facultat de Biologia (UB) i pels horts de Torre Melina.

L´art de visitar un jardí: itinerari per l´esquerra de l´Eixample
Dijous 23 de febrer, de 16 a 18 h
Ens endinsarem en alguns interiors d´illes recuperats i en els jardins emblemàtics de la Universitat de Barcelona, del Seminari Conciliar i del Palau Robert. Ruta per l´esquerra de l´Eixample. A càrrec de Mireia Teixidó. Coorganitzat amb el Centre de Formació del Laberint.

La Central de Biomassa de la Zona Franca
Dimecres 29 de febrer, de 10 a 11.30 h
Calor i electricitat produïda a través de les restes de fulles i branqui¬llons dels parcs de la ciutat?
Visita a la central de Biomassa de la Zona Franca. Amb la col·laboració d´Ecoenergies Barcelona.

Salut ambiental
Dijous 1 de març, de 18 a 19.30 h
Quins efectes ens produeixen els additius químics dels productes de consum? Quina exposició a substàncies patògenes tenim? Com ens afecten les ones electromagnètiques? Xerrada sobre diferents tipus de contaminació ambiental. A càrrec de Carme Valls, metgessa, presidenta del Centre d´Anàlisi i Programes Sanitaris i consellera del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya.

Rehabilitació energètica en edificis d´habitatges
Dimecres 7 de març, de 18 a 19.30 h
La casa on vius fa un ús eficient de l´energia? Has de fer-hi reformes o rehabilitar-la i no saps com pots aprofitar millor els recursos del teu immoble? Xerrada sobre la rehabilitació energètica en edificis d´habitatges. Amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Il·lumina´t: una obra on tens molt a dir!
Divendres 9 de març, de 18 a 20 h
Atreveix-te a posar en dubte els costums i crea els teus propis arguments sobre l´ús i el consum de l´energia. Representació teatral i debat sobre l´ús i el consum de l´energia. A càrrec d´Associació La Ortiga.

L´art de visitar un jardí: el Parc del Guinardó
Dissabte 10 de març, d´11 a 13 h
L´aigua i unes vistes úniques de la ciutat et faran de fils conductors d´un recorregut per un espai on la rusticitat del bosc contrasta amb l´elegància d´un jardí d´arbustos retallats. Ruta pel Parc del Guinardó. A càrrec de Mireia Teixidó. Coorganitzat amb el Centre de Formació del Laberint.

Camins d´aigua: els aiguamolls urbans
Dimecres 14 de març, d´11 a 12.30 h
Al Parc de Diagonal Mar, entre talussos i desnivells, l´aigua pren forma de llacs i diverses espècies animals i vegetals donen vida als aiguamolls. Itinerari pel Parc de Diagonal Mar.

Fukushima, un any després
Dijous 15 de març, de 18 a 19.30 h
De la mà d´un expert enginyer nuclear debatrem el que va passar a la central nuclear de Fukushima i quines conseqüències ambientals, socials i de salut ha tingut aquest accident a casa nostra. Debat sobre els efectes de l´energia nuclear. A càrrec de François Diaz Maurin, enginyer nuclear i investigador de l´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals.

La pèrgola fotovoltaica del Parc del Fòrum
Divendres 16 de març, de 17 a 18.30 h
Es pot generar gran quantitat d´energia elèctrica de manera sostenible? Visita a la pèrgola fotovoltaica del Parc del Fòrum. Amb la col·laboració de Siresa.

Agricultura urbana: conrear a la ciutat
Dissabte 17 de març, d´11 a 13.30 h
T´agradaria aprendre les tècniques bàsiques de conreu? Coneixes els horts que hi ha a Barcelona? Ruta a peu i amb metro a l´hort de la Masia de Can Cadena i a un hort instal·lat en un terrat.

Activitats per a famílies
Seguint el ritme del sol
Dissabte 21 de gener, d´11.30 a 13.30 h
Ets una persona curioSostenible? Vols descobrir els secrets que s´amaguen dins La Fàbrica del Sol? Pedaleja amb nosaltres i canta¬rem per un món que no està en venda! Visita guiada a l´equipament i espectacle d´animació infantil. A partir de 5 anys. A càrrec d´Itakart.

I tu, com et mous?
Dissabte 25 de febrer, d´11.30 a 13.30 h
Vine a descobrir l´ecomobilitat d´una manera lúdica i divertida. Ju¬garem i aprendrem a moure´ns per la ciutat fent salut i respectant el medi ambient. Jocs i tallers familiars de mobilitat sostenible. A partir de 4 anys. A càrrec de l´Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP).

Exposicions temporals
Apunta´t al canvi
Del 21 de gener al 18 de febrer
Quantes cares pot tenir el CO2? Són positives o negatives? Aquesta exposició mostra la importància del CO2 en diferents aspectes de la nostra societat: l´economia, la filosofia, la salut, la sociopolítica, la ciència, la tecnologia, la història, el medi ambient… Amb la col·laboració d´Ecoserveis.

Mou-te amb el planeta!
Del 21 de febrer al 17 de març
Exposició que mostra els impactes sobre el clima del model actual de mobilitat, massa decantat cap al transport privat, i la importància de realitzar una clara aposta per l´ecomobilitat com a principal instrument de canvi. A càrrec de l´Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP).

Activitats per a grups

La Fàbrica del Sol.
Visita guiada a l´exposició permanent de La Fàbrica del Sol. Un recorregut per la història de les energies, des de les tra¬dicionals fins a les renovables, i moltes altres idees per fer el nostre entorn més sostenible.
Recuina, cuina de sempre, compra responsable.
Taller de consum responsable per saber com reduir les deixa¬lles que generem a la llar.
Uns veïns ben vius.
Taller de biodiversitat urbana per aprendre a identificar i valorar la flora i fauna de la ciutat.
Camins d´aigua.
Rutes guiades per les fonts i els espais d´aigua de Barcelona per descobrir el seu valor cultural, social, històric i natural.
L´art de visitar un jardí.
Rutes guiades pels parcs de Barcelona per conèixer les espè¬cies vegetals, l´arquitectura i la història d´aquest patrimoni viu de la ciutat.
Les clavegueres de Barcelona.
Visita guiada a un tram del clavegueram de Barcelona per conèixer l´estructura de la xarxa i el seu funcionament.
Dipòsit de regulació d´aigües pluvials.
Visita guiada al dipòsit del Parc Joan Miró, un dels dipòsits construïts a Barcelona per tal de regular les avingudes d´aigües procedents de les pluges torrencials característiques del règim mediterrani.
Els Punts Verds.
Visita guiada als Punts Verds de Barri: la reducció, reutilització i reciclatge a prop de casa.





Paraules clau