Barcelona crearà una única Identitat Digital per facilitar l´accés al màxim de serveis públics i privats per a telèfon mòbil : Servei de Premsa

Barcelona crearà una única Identitat Digital per facilitar l´accés al màxim de serveis públics i privats per a telèfon mòbil

18/01/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En la seva aposta per les noves tecnologies per fer l´administració més accessible i com a pol d´atracció d´activitats econòmiques d´alt valor afegit a la ciutat, l´Ajuntament impulsa una mesura de govern per fer més fàcil la identitat digital via mòbil dels ciutadans de Barcelona. Es tracta de crear una infraestructura d´identificació digital que estigui a l´abast de tots els usuaris i que sigui d´ús més senzill per a la ciutadania. Per fer-ho, es crearà una nova identitat digital mòbil per a la ciutadania i es constituirà un instrument d´iniciativa públic-privada que faci possible la reutilització d´identitats digitals, col·laborant amb empreses i proveïdors de serveis per treballar en xarxa.

El fet de garantir que tots els ciutadans i ciutadanes de Barcelona disposin al menys d´una identitat digital al seu mòbil, de qualitat reconeguda i adaptada al nivell de seguretat requerit per cada ús, permetrà generalitzar l´accés de la ciutadania als serveis electrònics disponibles a la ciutat, ja siguin municipals o d´altres proveïdors de serveis.

Per aconseguir aquest objectiu, es treballarà en:

?         l´adaptació al mòbil dels serveis municipals telemàtics i presencials, ja què l´Ajuntament és un dels principals oferents de tràmits i serveis telemàtics a través dels webs municipals, en especial del Portal de Tràmits i de les Carpetes del Ciutadà i de l´Empresa, que requereixen la identificació i actuació digital segura dels ciutadans en la seva interacció.
?         es potenciarà la cooperació amb el teixit empresarial, per fer que tant la identitat digital mòbil promoguda per l´Ajuntament de Barcelona com la resta d´identitats digitals existents dels ciutadans puguin ser utilitzades generalitzadament en la majoria de serveis disponibles i que requereixin d´identificació o actuació digital d´altres proveïdors.

L´objectiu és disposar d´una infraestructura d´identitat digital a l´abast de tota la ciutadania i utilitzada pel teixit empresarial i comercial de la ciutat, tant en el mercat digital com a través dels dispositius físics distribuïts per tota la ciutat i que puguin estar connectats a la xarxa. En aquesta tasca, l´Ajuntament es vol erigir com a catalitzador que faciliti la connexió empresa-administració-ciutadania, i crear una identitat digital que s´identifiqui com a marca de qualitat i que estigui reconeguda per tots els prestadors de serveis electrònics.La consolidació d´aquest ecosistema, fruit de l´impuls municipal i de la col·laboració públic-privada, ens aportarà els següents beneficis:

?         Situar Barcelona com a clúster internacional de referència en el sector de les aplicacions mòbils, tant pel que fa a l´ús d´aquesta tecnologia per part de ciutadans i empreses, com pel desenvolupament dels serveis i productes associats per part dels proveïdors de serveis digitals, ja siguin administració o empreses.
 
?         Millorar la qualitat de vida de la ciutadania de Barcelona, oferint un element que els hi permeti accedir i utilitzar de forma fàcil, entenedora i universal els nous serveis TIC municipals però també de la seva vida quotidiana.

?         Reduir l´escletxa digital, garantint que tothom que disposi d´un telèfon mòbil pugui utilitzar-lo per a identificar-se i actuar digitalment en la seva activitat ciutadana, ja sigui directament a la Xarxa o be a través de dispositius presencials connectats a ella, directament o a través de la xarxa pública Barcelona WiFi.
 
?         Potenciar l´ús dels serveis telemàtics d´administració electrònica, així com també incrementar l´activitat econòmica digital a la ciutat, superant alguns dels problemes que avui dificulten a la ciutadania el seu accés fàcil, entenedor i universal.

?         Crear a Barcelona un gran territori digital tant econòmic com social on provar i desenvolupar projectes de tecnologies mòbils emergents de gran abast, monitoritzant el seu efecte en la comunitat real, respectant sempre els drets de protecció a la intimitat, tal com requeriran moltes de les iniciatives al voltant de la Capitalitat del Mòbil.

La Comissió d´Administració Electrònica de l´Ajuntament de Barcelona s´encarregarà de la definició, desenvolupament i seguiment d´aquesta iniciativa.





Paraules clau