L´Ajuntament de Barcelona inicia la modificació de l´Ordenança de la Convivència per prohibir el consum d´alcohol al carrer : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona inicia la modificació de l´Ordenança de la Convivència per prohibir el consum d´alcohol al carrer

31/01/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s´ha dut a terme la comissió de seguiment de l´aplicació de l´Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana a l´Espai Públic. En aquesta reunió el govern municipal s´ha compromès a iniciar els tràmits per a revisar i modificar el redactat del capítol de l´Ordenança de la Convivència que fa referència al consum d´alcohol a la via pública. A banda, el consistori també analitzarà com millorar l´ordenança per clarificar l´actuació municipal en els casos de persones que dormen al carrer. D´aquesta manera el govern municipal dóna compliment a dos compromisos presos en comissió i en plenari de l´Ajuntament de Barcelona.

Consum de begudes alcohòliques a la via pública. El consistori ha encarregat un informe al departament de serveis jurídics per tal d´iniciar els treballs per consensuar un nou text referent al consum de begudes alcohòliques a la via pública L´objectiu és modificar l´ordenança a partir de la proposició presentada pel grup municipal del PP i aprovada per la Comissió de Presidència i Règim Interior el passat 18 de gener. La proposició acordada preveu modificar l´ordenança ?per tal que es prohibeixi el consum de begudes alcohòliques en l´espai públic amb independència del tipus d´envàs que s´utilitzi?. Actualment, l´Ordenança prohibeix el consum de begudes alcohòliques en els espais públics quan es fa en envasos de vidre o de llauna.

Persones en situació d´exclusió social. L´Ordenança actual prohibeix acampar o dormir a l´espai públic. Quan es tracta de persones en situació d´exclusió social, es preveu intervenir de forma coordinada amb els serveis socials, sense sanció. L´ordenança, efectivament, no preveu sancions per a les persones sense sostre, i si, en canvi, preveu la intervenció dels serveis socials. Tot i això, tal i com es va expressar en el darrer Plenari, el Govern municipal vol analitzar, conjuntament amb la resta de grups, si l´Ordenança pot clarificar millor aquest supòsit i també els protocols d´intervenció en cas de persones en situació d´exclusió social que dormen al carrer, evitant sempre al màxim la sanció econòmica i garantint una millor actuació dels serveis municipals per les persones que necessiten de la seva atenció.

L´objectiu és comptar amb una normativa adaptada a les necessitats actuals, un instrument útil per garantir una bona convivència a l´espai públic.

BALANÇ DE L´ORDENANÇA

Des del juny del 2006 fins al desembre del 2011 s´han posat un total de 614.474 denúncies per infraccions de l´Ordenança de la Convivència. D´aquestes 120.646 s´han posat aquest any 2011 (la xifra suposa un 0,02% menys que l´any passat).

Juny 2006-Desembre 2011

Concepte Actuacions
Atemptats contra la dignitat de les persones. 621
Degradació visual de l´entorn urbà: grafits, pintades i altres expressions gràfiques 2111
Degradació visual de l´entorn urbà: pancartes, cartells i fulletons 55326
Juguesques 18585
Ús inadequat de l´espai públic per a jocs 1277
Altres conductes a l´espai públic: ocupació de l´espai públic per conductes que adopten formes de mendicitat 9041
Altres conductes a l´espai públic: ocupació de l´espai públic per a l´oferiment i demandes de serveis sexuals 15320
Necessitats fisiològiques 49755
Consum de begudes alcohòliques 135502
Comerç ambulant no autoritzat d´aliments, begudes i altres productes 268624
Activitats i prestació de serveis no autoritzats 4415
Ús impropi d l´espai públic 19987
Actituds vandàliques en l´ús del mobiliari urbà. Deteriorament de l´espai urbà 973
Altres conductes que pertorben la convivència ciutadana. Zones naturals i espais verds / platges 447
Altres conductes que pertorben la convivència ciutadana. Actes als espais públics que pertorben el descans i la tranquil·litat dels veïns/es i vianants 28926
Altres conductes que pertorben la convivència ciutadana. Actuacions musicals al carrer 1092
Altres conductes que pertorben la convivència ciutadana. Altres. 2472
Total: 614474

ENQUESTA MUNICIPAL

Segons l´Òmnibus municipal del desembre del 2011 els entrevistats valoren el comportament dels barcelonins respecte el civisme amb una nota mitjana del 5,6 en una escala de 0 a 10. Per més detall, el 33,5% dels consultats opina que el comportament cívic dels barcelonins és bo o molt bo (de 7 a 10), el 43,5% que és regular o normal (de 5 a 6) i el 21,4% que és dolent o molt dolent (de 0 a 4).

Per altra banda, els barcelonins avaluen el seu propi comportament respecte al civisme amb una nota mitjana de 7,8 en una escala de 0 a 10. Concretament, el 81,4% considera que té un comportament cívic bo o molt bo (de 7 a 10), el 15,5% opina que normal (de 5 a 6) i l´1,2% valora el seu nivell de civisme amb notes entre 0 i 4.





Paraules clau