L´Ajuntament de Barcelona activa el Pla d´Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d´alerta : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona activa el Pla d´Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d´alerta

01/02/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha activat a les 12.18 hores el Pla d´Emergència Municipal per Neu i Gel en fase d´alerta davant les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya de possibles nevades i d´una baixada de temperatures. Tots els serveis municipals estan preparats per actuar en cas que al llarg de les properes hores es produeixin nevades o gelades a la ciutat.

Màquines llevaneu i contenidors de sal a punt

L´àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans té preparats els equips en cas que hagin d´actuar a la ciutat. Hi ha repartits 101 contenidors amb un total de 25 tones de sal pels barris alts i de muntanya (Districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris) i al voltant dels centres mèdics de la ciutat. A banda hi ha preparats 14 vehicles amb pales llevaneu i escampador de sal per si es precisa la seva actuació en determinades zones de Barcelona. Cada un d´aquests equips estan composats per 2 operaris, amb un personal mínim de 28 persones per torn. En cas de necessitat tots els equips de baldeig i fins i tot alguns d´escombrada es poden reconvertir en equips manuals per escampar la sal. L´Àrea de Medi Ambient també té preparades 6 retroexcavadores (pales) d´actuació immediata, amb capacitat de resposta en 45 minuts per fer front a una possible nevada. Així mateix disposen de 420 tones de sal emmagatzemades per a ús dels professionals municipals.

Cossos de seguretat i d´emergència preparats

La Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona mantenen preparats els seus protocols d´actuació per si es produeixen afectacions en cas d´una possible nevada. Està previst reforçar els efectius al carrer per si cal col·laborar entre d´altres tasques, amb els talls de les vies de la zona alta de la ciutat i per facilitar les tasques dels vehicles de neteja. A banda, Bombers de Barcelona té preparades tres màquines llevaneu per garantir la seva actuació durant la nevada en cas que es produeixin incendis o altres emergències a la ciutat.

Activada l´Operació Fred

Des d´avui a les 07:00 hores, l´Ajuntament de Barcelona manté activada l´operació fred per atendre a les persones que dormen al carrer, davant la baixada de temperatures generalitzada. Els Serveis Socials de l´Ajuntament de Barcelona han reforçat els equips d´emergència i han ampliat les places dels centres d´acolliment nocturn per allotjar a totes les persones sense sostre que ho necessitin. El servei ofereix places per acollir a tothom que en tingui necessitat.

El dispositiu d´atenció es realitza amb la col·laboració de Creu Roja Barcelona i enguany està format per 8 vehicles; 6 equips formats per 1 treballador social o psicòleg i un tècnic del CUESB i 2 voluntaris de Creu Roja; i 2 equips de desplaçament per atendre avisos de Guàrdia Urbana, ciutadans, etc.

Recomanacions en cas de nevada

L´Ajuntament de Barcelona farà un seguiment exhaustiu de l´operació Fred a través de les xarxes socials, concretament, amb els perfils de twitter @barcelona_cat i @barcelona_010. L´objectiu és donar informació de servei en temps real de talls de trànsit, actuacions i tot allò que pugui ser d´interès pels ciutadans.

Els ciutadans podran també trucar al 010 que oferirà informació actualitzada permanentment sobre incidències rellevants.

Recordeu els consells d´autoprotecció davant onades de fred i els consells d´autoprotecció per nevades.





Paraules clau