Barcelona guanya dos nous CAP, un a l´Eixample i un altre a Sant Andreu : Servei de Premsa

Barcelona guanya dos nous CAP, un a l´Eixample i un altre a Sant Andreu

11/02/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona Xavier Trias i el conseller de Salut Boi Ruiz han inaugurat avui dos nous Centres d´Atenció Primària (CAP), el de Comte Borrell, a l´Eixample, i el de Trinitat Vella, a Sant Andreu.

Durant l´acte, l´alcalde ha destacat que “en moments tan complicats com els que estem vivint és molt important poder inaugurar equipaments com aquests” i ha volgut remarcar que “la col.laboració entre les administracions, com en aquest cas l´Ajuntament i la Generalitat de Catalunya, redunda en una millor atenció a la gent”.

El CAP Comte Borrell

Aquest nou centre va entrar en funcionament el 23 de novembre de l´any passat i ha permès que l´equip de professionals que anteriorment visitava al CAP Rosselló es traslladés a unes noves i modernes instal·lacions per tal de continuar oferint els serveis a la població millorant el confort.

La població de referència del centre és la corresponent a l´Àrea Bàsica de Salut (ABS) Barcelona 2C, Esquerra de l´Eixample Rosselló, que comprèn unes 32.000 persones. L´equip d´atenció primària (EAP) d´aquesta ABS va iniciar l´activitat assistencial l´any 2001. L´entitat gestora d´aquesta ABS és el Consorci d´Atenció Primària de l´Eixample (CAPSE).

L´ABS 2C està ubicada al districte de l´Eixample i el seu àmbit territorial queda delimitat per l´avinguda de Josep Tarradellas, l´avinguda de Roma i el carrer del Comte d´Urgell. El nou CAP s´ha construït en un solar de cessió municipal, situat al carrer del Comte Borrell, núm. 305, entre els carrers de Londres i París. L´edifici disposa d´uns 2.700 m2 construïts i distribuïts en planta soterrània, planta baixa, entresòl i cinc plantes.

Dins del mateix edifici, el districte de l´Eixample hi ha ubicat el centre de serveis socials de la zona, que comparteix una part dels espais amb els serveis sanitaris.

L´edifici disposa de 12 consultes de medicina de família (4 per planta), 12
consultes d´infermeria (4 per planta), 3 sales d´espera (1 per planta), 4 consultes d´atenció especialitzada, sala de proves funcionals, 2 sales d´urgències, box d´aturades, sala d´extraccions, sala d´atenció a l´usuari, sala per al personal, despatxos de direcció, consulta de treball social, consulta d´infermeria d´enllaç, sala de reunions, biblioteca, sala d´activitats grupals i vestidors.

També inclou els espais necessaris per a magatzem, neteja, serveis generals i instal·lacions. L´equip d´atenció primària que hi presta els serveis d´atenció primària de salut està format per metges de medicina familiar i comunitària, per professionals d´infermeria, treball social i personal d´atenció a la ciutadania.

Els serveis de pediatria i d´odontologia es continuen prestant a l´edifici del carrer de Rosselló, núm. 161. Aquest conjunt de professionals presta serveis d´atenció sanitària integral, amb activitats preventives i d´educació sanitària, un seguiment de les malalties cròniques i programes d´atenció domiciliària, en el marc del sistema públic de salut, i per tant, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.

El CAP Trinitat Vella

El nou CAP Trinitat Vella va entrar en funcionament el 21 de desembre de l´any passat i ha permès que l´equip de professionals que anteriorment visitava al CAP Via Barcino es traslladés a unes noves i modernes instal·lacions per tal de continuar oferint els serveis a la població, i millorar-ne el confort.

La població de referència del centre és la corresponent a l´Àrea Bàsica de Salut (ABS) Barcelona 9F, Trinitat Vella, que comprèn unes 12.000 persones. La construcció del nou centre ja es va començar a planificar el 2006, amb la voluntat de superar els problemes estructurals de l´edifici i per garantir una atenció sanitària de qualitat i propera als ciutadans.

El nou centre està ubicat al mateix carrer, just al davant de les dependències de l´antic CAP. El nou edifici disposa d´uns 1.600 m2 construïts i distribuïts en dues plantes (planta -1 i planta baixa). A la mateixa parcel·la, s´hi ha construït una escola bressol de gestió municipal. Els accessos als dos edificis són independents i per diferents carrers.

L´equip d´atenció primària (EAP) que hi presta els serveis d´atenció primària de salut és un equip docent en el programa de medicina familiar i comunitària i en el pregrau d´infermeria i medicina; l´EAP està format per personal de medicina familiar i comunitària, d´infermeria, de treball social, d´odontologia i d´atenció a la ciutadania.

L´ampliació del centre ha permès incorporar avenços com ara una atenció més individualitzada, tècniques diagnòstiques i terapèutiques, i atenció
especialitzada.

Alguns dels serveis específics que duen a terme els professionals del centre són els serveis de diagnòstic addicionals (càmera midriàtica, espirometries, test de l´alè, Doppler vascular, etc.), serveis terapèutics avançats (tractament anticoagulant, extracció de queixals del seny, etc.) o activitats de promoció i comunitàries.

Aquest conjunt de professionals presta serveis d´atenció sanitària integral, amb activitats preventives i d´educació sanitària, un seguiment de les malalties cròniques i programes d´atenció domiciliària, en el marc del sistema públic de salut i, per tant, accessible i gratuït per a tota la ciutadania.





Paraules clau