Tres detinguts relacionats amb l´explotació de persones al barri del Raval : Servei de Premsa

Tres detinguts relacionats amb l´explotació de persones al barri del Raval

27/03/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana de Barcelona i conjuntament amb altres cossos policials treballa per abordar el fenomen de la prostitució a la ciutat, actuant de manera prioritària sobre les xarxes de tràfic d´éssers humans i d´explotació sexual. El govern municipal posa a l´abast dels diferents actors els elements d´informació i coneixement que es tenen sobre aquesta activitat per tal de promoure una acció més decidida i eficaç contra aquestes xarxes.

Dins d´aquest marc, la setmana passada es van dur a terme dues operacions que van comportar la detenció de tres persones relacionades amb l´explotació de persones al barri del Raval.

Operatius

El passat 19 de març, agents de la Guàrdia Urbana del Districte de Ciutat Vella pertanyents al Grup de Delinqüència Urbana (GDU) -especialitzats en el tràfic d´éssers humans i delictes relatius a la prostitució- i agents del cos de Mossos d´Esquadra pertanyents a l´Àrea d´investigació Criminal de Barcelona (AIC), van procedir a la detenció d´una ciutadana d´origen centreamericà per coaccionar i realitzar amenaces a una dona intentant lucrar-se traient-li els beneficis que aquesta guanyava oferint serveis sexuals a la via pública.

La dona en qüestió exerceix la prostitució al carrer al barri del Raval i havia contactat amb els agents de la Guàrdia Urbana demanant ajuda ja que, segons manifestava, una dona li exigia que treballés per a ella i que li lliurés tots els seus diners sota amenaces. En un primer moment, la dona havia acceptat pagar-li per por a represàlies però finalment va decidir denunciar els fets a la policia.

A partir d´aquell moment els agents van iniciar una sèrie de vigilàncies mitjançant les quals van comprovar que la víctima rebia tot tipus d´amenaces i vivia amb por de sortir al carrer per si era agredida. Finalment van procedir a la detenció de la proxeneta i la van posar a disposició judicial. En aquests moments l´agressora té una prohibició d´apropament de vint-i-cinc metres i comunicació amb la víctima a l´espera del dia del judici.

Per altra banda, un dia després, i en data de 20 de març, agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona del Grup de Delinqüència Urbana (GDU) especialitzats en el tràfic d´éssers humans, van detectar una noia jove al carrer d´en Robador que exercia la prostitució a la via pública que plorava intentant amagar-se per no ser vista.

Els agents van contactar amb aquesta noia ?procedent de l´est d´Europa- la qual portava poques setmanes al país, i els va explicar que havia vingut enganyada sota la promesa d´un altre tipus de feina amb contracte i obligada, un cop aquí, a exercir la prostitució a la via pública mitjançant coaccions, amenaces i lesions.

La noia, segons va manifestar, havia d´aconseguir cada dia un mínim de dos-cents euros abans d´arribar a casa. En cas de no portar aquests diners o intentar sortir d´aquest tipus de vida rebia pallisses i vexacions de tot tipus, i havien arribat a amenaçar a la seva família al seu país d´origen.

Els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, juntament amb integrants de l´Àrea d´Investigació Criminal del cos de Mossos d´Esquadra, van iniciar un operatiu en el qual es van detenir dues persones que actuaven com a proxenetes. La darrera de les detencions es va efectuar ahir dilluns 26 de març.

Agència per l´Abordatge del Treball Sexual (ABITS)

En aquests moments i des de divendres la víctima del segon operatiu es troba atesa a través dels serveis i recursos de l´Agència per a l´Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS). Aquest servei municipal, participa habitualment en aquest tipus d´intervencions, per donar suport, assessorament i atenció a les dones que exerceixen la prostitució en situació de vulnerabilitat i a les víctimes d´explotació sexual.

El Govern municipal ha pres una direcció clara per afavorir que les persones que vulguin deixar l´exercici de la prostitució ho puguin aconseguir a través dels programes i els recursos i de suport i acompanyament que té en marxa l´Agència ABITS. Des d´aquest any ABITS disposa de més recursos per poder desenvolupar una feina imprescindible per a poder atendre correctament la part més vulnerable del fenomen: les persones que exerceixen la prostitució.

A banda, l´Agència també posa a disposició de les treballadores que denunciïn els proxenetes representació legal i l´Ajuntament de Barcelona ha pres el compromís de presentar-se com a acusació particular en els casos d´explotació sexual.





Paraules clau