Comencen els tràmits per aprovar els nous criteris d´ordenació de les estàtues de la Rambla : Servei de Premsa

Comencen els tràmits per aprovar els nous criteris d´ordenació de les estàtues de la Rambla

30/03/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El districte de Ciutat Vella ha iniciat la tramitació dels nous criteris a través dels quals es regularà i ordenarà l´activitat de les estàtues de la Rambla. El procediment va començar divendres amb la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de la nova regulació, publicació que obre un període de 30 dies d´exposició pública de la nova regulació. Durant aquest període es poden presentar al·legacions. Un cop resoltes aquestes al·legacions quedarà aprovada definitivament la normativa, moment a partir del qual els artistes podran presentar les sol·licituds per accedir a un dels espais per exercir d´estàtua a la Rambla.

Entre les novetats que planteja la nova regulació de l´activitat de les estàtues de la Rambla destaca l´establiment d´una taxa de 189 euros per al 2012. Aquesta taxa estableix, en base a l´Ordenança Fiscal de l´Ajuntament de Barcelona, una quota per la utilització privativa del domini públic i la prestació de serveis, és a dir, una taxa semblant a la que paguen els dibuixants i pintors que també treballen a la Rambla. La quota s´ha calculat aplicant el coeficient segons l´espai que ocupen, i tenint en compte que aquest 2012 s´aplica per un període de set mesos.

Un altre dels aspectes destacats que aporta la nova regulació és el trasllat de l´activitat a la zona de la Rambla coneguda com Santa Mònica. Aquest és el tram de la Rambla en la qual el passeig central és més espaiós. Té més de 30 metres d´amplada. Aquest ha estat un dels aspectes de pes a l´hora d´escollir aquesta ubicació per a les estàtues. En el sector de la Rambla Santa Mònica, i sense intercedir en el tram en el qual s´instal·la la fira d´artesans els caps de setmana, s´han distribuït els 15 punts on es podrà exercir l´activitat d´estàtua humana (en dos torns diferents de matí o tarda). Aquests punts estan situats sota l´arbrat, a banda i banda del passeig central i amb separacions entre ells que van dels 6 als 12 metres de distància. La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, vol remarcar que ?el trasllat de l´activitat a aquest tram de la Rambla el motiva principalment la voluntat d´aquest govern de redistribuir l´activitat per descongestionar els trams estrets del passeig, i perquè tothom s´hi senti més còmode?. Homs ha assegurat que ?les estàtues rebran tot el suport per part de l´Ajuntament per tal que aquesta nova ubicació sigui coneguda per tothom i perquè amb el temps es reconegui aquesta part de la Rambla com la Rambla de les estàtues, per tal que els visitants s´hi acostin expressament per anar-les a veure.?

Atenent a les peticions realitzades pel col·lectiu d´estàtues, l´ordenació permetrà a cada artista tenir i exercir amb dos vestits diferents. També podran canviar-se el torn amb l´artista que exerceixi en el mateix punt, en cas que tots dos hi estiguin d´acord. Per altra banda, i també a demanda del col·lectiu, els vestits podran ocupar més espai, atès que la zona del passeig en la qual exerciran a partir de la nova regulació també és més ampla. De fet, podran tenir una alçada màxima de 3 metres (fins ara n´eren 2) i ocupar un espai d´1 m2 de superfície.

Les condicions per exercir d´estàtua
Per exercir l´activitat d´estàtua a la Rambla, els artistes hauran de presentar al Districte de Ciutat Vella la documentació que els acredita com a tals, i la proposta de vestits i maquillatge que volen lluir, que haurà de ser de creació pròpia. Atès que una de les motivacions de la nova regulació és aconseguir una millora de la qualitat d´aquesta activitat i alhora prestigiar el procés per accedir-hi tot garantint l´objectivitat, la transparència i la igualtat d´oportunitats, les propostes dels aspirants a estàtua humana seran valorades i validades per una comissió formada per professionals del món de les arts escèniques i plàstiques i per representants del districte de Ciutat Vella. Aquesta comissió la formen:

· Mercè Saumell en representació de l´Institut del Teatre
· Ramón Simo, en representació del Festival Grec
· Vicenç Altaió, en representació d´Arts Santa Mònica
· Glòria Bonet en representació de l´Escola Massana
· Joan Oliveras, i Claret Serrahima, com a representants de l´Associació Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla
· L´actor Toni Albà

Un cop els artistes hagin superat la fase de validació, es desenvoluparà la fase de concurs, en la qual seran assignats els espais i els torns mitjançant un sorteig. En cas que obtinguin la validació més de 30 artistes, i per tant la demanda superi el nombre de places disponibles, es generarà una llista d´espera l´ordre de la qual també s´establirà per sorteig.

El concurs de places generarà unes llicències que autoritzaran a cadascun dels artistes a ocupar el lloc assignat, al qual s´hi podran traslladar un cop realitzat el concurs. Mentre duri aquest procés, els artistes poden continuar exercint en el punt actual. Com ja passava anteriorment, per poder exercir l´activitat hauran de mostrar el seu nou permís. Aquest permís tindrà validesa durant un any, amb la possibilitat de ser prorrogat un segon any.

(Adjuntem plànol d´ubicació, que trobareu en un document pdf al web www.bcn.cat/media)





Paraules clau