8.639 ciutadans ja han fet aportacions al Programa d´Actuació Municipal : Servei de Premsa

8.639 ciutadans ja han fet aportacions al Programa d´Actuació Municipal

05/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El procés de participació per recollir les aportacions dels ciutadans al Programa d´Actuació Municipal (PAM) avança positivament. El procés va començar el 8 de març i finalitzarà el 3 de maig. Durant aquest període s´han posat diversos canals a disposició dels barcelonins i barcelonines, amb l´objectiu que el Programa d´Actuació Municipal sigui un autèntic full de ruta compartit amb els ciutadans. El PAM ha de recollir totes aquelles actuacions a realitzar en l´actual mandat, i el Govern municipal ha posat especial èmfasi a destinar les principals accions a la reactivació de l´economia i a l´atenció i la qualitat de vida de les persones.

Coincidint amb l´equador del procés participatiu, les primeres dades constaten que ja han fet aportacions un total de 8.639 persones. El 57,7% dels ciutadans ho han fet de forma presencial, assistint a alguna de les 92 reunions que s´han celebrat gràcies als òrgans de participació de la ciutat i dels districte. Cal destacar que, fins al moment, un total de 414 entitats han participat en aquestes reunions. Quan es va iniciar el procés ja es va indicar que tota l´organització municipal es bolcaria durant els dos mesos a arribar al màxim número de persones possibles, atenent especialment els òrgans de participació i el teixit associatiu de la ciutat, que és molt ric i divers.

Atenent a criteris d´austeritat i eficiència, la campanya vinculada al procés de participació del PAM té un pressupost de 385.000 euros, quatre cops menys que fa quatre anys, quan es van gastat 1,5 milions d´euros. Això ha fet que l´Ajuntament de Barcelona faci un esforç molt important per tal de garantir que tothom que vulgui participar, ho pugui fer. En aquest sentit, aquest cop les xarxes socials estan jugant un paper molt destacat.

Els més tuitejats

Per via electrònica han arribat el 36,71% de les aportacions que fins ara han fet els ciutadans. El 22,19% ho han fet a través del web (www.bcn.cat/pam), i la resta han utilitzat les xarxes socials. Twitter (11,9%) va per davant de facebook (2,62%) i és clarament la xarxa social preferida per fer arribar les aportacions.

Algunes de les propostes més tuitejades són la petició de més escoles bressol, més seguretat per al carril bici (en concret, que es reprodueixi a la resta de carrils bici la separació que hi ha al carrer Diputació, amb bandes de goma que els separen dels vehicles), que el Monestir de Pedralbes sigui per al districte de Sarrià-Sant Gervasi, recuperar l´essència de la Rambla, més wifi municipal i menys soroll a la nit, entre altres.

Els ciutadans poden marcar les prioritats

Per primera vegada, els ciutadans poden marcar quines han de ser les prioritats del Govern municipal. La butlleta participativa, que es pot omplir tant en paper (amb franqueig pagat) com de forma electrònica, preveu 5 àmbits claus del govern, amb 5 propostes d´actuació. Els ciutadans poden marcar 3 prioritats de cada àmbit. El Govern municipal s´ha compromès a respectar aquestes prioritats i donar-hi trasllat pressupostari. Fins ara, les preferències dels ciutadans són les següents:

Àmbit 1. Persones i famílies. Més inversió en educació per millorar la qualitat del sistema escolar (69,09%)

Àmbit 2. Entitats, associacions i agents esports, socials i culturals. Xarxa d´equipaments culturals de proximitat que afavoreixin l´accés a la cultura (65,62%)

Àmbit 3. Agents econòmics i centres de coneixement. Donar suport als autònoms i a la petita i mitjana empresa i promoure l´emprenadoria (62,98%)

Àmbit 4. Hàbitat Urbà. Impulsar una política mediambiental responsable garantint la qualitat de vida dels ciutadans i un desenvolupament sostenible (63,73%)

Àmbit 5. El coneixement, la tecnologia i la col·laboració. Garantir la transparència fent que les dades de l´Ajuntament estiguin a l´abast del ciutadà i siguin consultables (67,36%)

Un procés qualitatiu

El Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, Carles Agustí, ha destacat l´esforç que s´està fent per aconseguir que el procés de participació sigui ?molt qualitatiu?. ?No anem a fer una cursa ni una competició. El que volem és arribar a tothom que vulgui participar, i per això s´hi està implicant tota l´organització municipal?, ha manifestat Agustí, que creu que amb menys recursos econòmics ?estem fent un bon procés de participació?.





Paraules clau