L´Alcalde Trias vol fer ?fer pinya? amb tots els grups municipals per corregir uns pressupostos de l´Estat ?tremendament injustos? amb Barcelona : Servei de Premsa

L´Alcalde Trias vol fer ?fer pinya? amb tots els grups municipals per corregir uns pressupostos de l´Estat ?tremendament injustos? amb Barcelona

11/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, considera que els Pressupostos Generals de l´Estat pel 2012 són ?inacceptables i injustos? per una ciutat que ?ha fet els deures, que té capacitat de fer els deures i que té capacitat de ser motor per sortir de la crisi?. Trias entén que ?totes les administracions ens hem d´apretar el cinturó? però ha advertit que ?no té sentit que es castiguin aquells que poden ser motor i tenen la capacitat per tirar endavant el país?. ?Crec sincerament que aquests pressupostos no s´han fet en la bona direcció i representen una actuació injusta envers la ciutat de Barcelona?, ha reblat l´Alcalde.

Xavier Trias ha expressat la voluntat de fer un front comú amb totes les forces polítiques de l´Ajuntament per introduir esmenes que permetin corregir els pressupostos durant la tramitació parlamentaria. En aquest sentit, ha anunciat que ?els propers dies em reuniré amb tots els grups municipals a fi i efecte d´intentar fer pinya i buscar un cert grau d´unitat política?. Trias confia ?trobar la màxima col·laboració? per tal que ?tots els grups siguem capaços d´entrar les esmenes en la direcció de corregir aspectes d´aquests pressupostos i defensar aquesta ciutat?. L´Alcalde també ha anunciat que ?em reuniré amb els ministres corresponents per explicar-los perquè creiem que aquests pressupostos són tan injustos per la ciutat de Barcelona?.

Xavier Trias considera que el projecte de Pressupostos de l´Estat pel 2012 no garanteix aspectes que són fonamentals per la competitivitat de la ciutat. En aquest sentit, l´Alcalde troba ?una vergonya” que no és garanteixin els accessos viaris i ferroviaris definitius al port després d´haver deixat clar a la Ministra de Foment que aquesta aposta logística és ?una prioritat absoluta per la ciutat?. Xavier Trias vol ser prudent fins que es concreti l´aplicació de la partida global d´inversió per a rodalies però ha advertit que ?seria absolutament impresentable que només es destinessin 1,5M d´euros a Barcelona?. L´Alcalde ha denunciat que ?en aquests pressupostos no es veu de cap de les maneres l´aposta pel corredor mediterrani i, en canvi, es veuen altres apostes de dubtosa utilitat econòmica?. Trias ha afegit que la dotació de 51M d´euros per l´Estació de la Sagrera és ?l´única nota positiva? en infraestructures.

Pel que fa a la participació de l´Ajuntament en els ingressos de l´Estat, Xavier Trias considera positiva l´aportació de gairebé 117M d´euros corresponents a la liquidació positiva del 2010. L´Alcalde ha anunciat que part d´aquests diners -no previstos inicialment en el pressupost municipal- es destinaran avançar l´assoliment del dèficit zero durant l´exercici del 2012. Amb la pròrroga de 5 a 10 anys de la devolució a l´Estat de les liquidacions negatives del 2008 i el 2009, l´Ajuntament retornarà 40M d´euros cada any, la meitat dels previstos inicialment. El consistori revisarà el Pla Econòmic Financer (PEF) per adaptar-lo al nou escenari. L´Alcalde ha explicat també que una part dels ingressos que rebrà de més l´Ajuntament es destinaran a endegar alguna inversió. Amb tot, Trias ha deixat clar que la situació actual exigeix mantenir una actitud ?tremendament prudent i seriosa?.

D´altra banda, l´Alcalde troba una ?ingerència increïble? que els pressupostos limitin la contractació de nous agents de la Guardia Urbana i Bombers, fet que impossibilitaria tirar endavant la convocatòria de 200 places de Guardia Urbana i 60 de Bombers prevista per aquest any. Trias ha deixat clar que ?la seguretat és una prioritat per Barcelona?.

L´Alcalde Xavier Trias ha qualificat de ?frivolitat? que l´Estat redueixi un 50 per cent les aportacions a l´Autoritat del Transport Metropolità (ATM) entre el 2010 i el 2012 . L´Alcalde no es resigna a acceptar aquesta rebaixa perquè ?si continuem fent dèficit acabarem enfonsant el sistema de transport públic?. Trias també ha qualificat d´escandalosa la reducció de l´aportació de l´Estat a les institucions culturals de la capital de Catalunya. L´Alcalde ha denunciat que ?una vintena d´institucions culturals de la nostra ciutat rebran només 21M d´euros (davant els 31M de l´any anterior) mentre que a Madrid només el Museu del Prado i el Reina Sofia en rebran 86?.

Finalment, Xavier Trias ha alertat de l´impacte que poden tenir en el benestar i la qualitat de vida de les persones la reducció de les aportacions per a polítiques socials. ?Em sembla absolutament sorprenent que es prengui aquesta decisió en una situació de crisi econòmica i social?, ha dit l´Alcalde.





Paraules clau